Trend enflasyonda hedefle uyumsuz görünüm
Ana eğilimde artış… Şubat’ta enflasyon %3.7 civarındaki piyasa beklentisinin üzerinde, %4.5 olarak gerçekleşti. Enflasyonun beklentilerin üzerinde gelmesinin yanı sıra mevsimsellikten arındırılmış bazda %4.0’e yakın gerçekleşmesi TCMB’nin trend enflasyonda düşüş beklentisi ile uyumsuz bir görünüm arz ediyor. Hatırlanacağı üzere TCMB Başkanı Sayın Karahan enflasyon gelişmelerini takip ederken yıllık enflasyondan ziyade ana eğilime odaklanılması gerektiğini ve mevsimsellikten arındırılmış bazda aylık enflasyonun %3.0-%3.5’in üzerinde kalıcı olması durumunda müdahale etmek gerekeceğini belirtmişti. Şubat verisinin ana eğilimde bozulmaya işaret etmesini şimdilik TCMB’den bir faiz artışı sinyali olarak algılamasak da yılın ilk iki ayında %11.5’e ulaşan enflasyon TCMB’nin yılsonu hedefi olan %36.0’ya ulaşılmasını zora sokar nitelikte. Öte yandan beklentimizin de üzerinde gelen Şubat enflasyonu %40.0’ın üzeri yılsonu enflasyon beklentimizi korumamıza neden oldu.
En büyük katkı gıda ve hizmet kalemlerinden… %4.5’lik enflasyona en büyük katkı 2 puan gıda ve alkolsüz içeceklerden gelirken gıdayı sırayla 0.49, 0.49 ve 0.47 puanla ulaştırma, konut ve lokanta ve oteller takip etti. Eğitim kalemi ise manşet enflasyonu 0.2 puan yukarı taşıdı.
Hizmet enflasyonunda rekor… Enflasyonun beklentilerden yüksek gelmesinde yüksek seyreden hizmet fiyatları etkili olmuş gibi görünüyor. Hizmet fiyatları aylık bazda %5.7 ile yüksek oranda artarken kira, lokanta, ulaştırma hizmetlerinin yanı sıra Şubat’ta önceki aya göre %12.8 artan eğitim fiyatları da manşet enflasyonu yukarı iten unsurlardan biri oldu. Yüksek aylık artışlar yıllık hizmet enflasyonunun da artmaya devam etmesini beraberinde getirdi. %55.6’dan %57’ye yükselen mal enflasyonuna karşılık hizmet enflasyonu %89.7’den %94.4’e çıkarak yeni zirveye ulaşırken kira enflasyonu %120.9, lokanta %94.8 ve eğitim %91.8 ile rekor kırdı. Hizmet enflasyonunun yüksek seyri ve gıda ve enerji fiyatlarındaki artışların ikincil etkileri çekirdek enflasyonun da yükselmesine neden oldu. B ve C endekslerine göre çekirdek enflasyon Şubat’ta sırayla %4.2 ve %3.6 ile yıllık enflasyonun %70.3 ve %72.9’a yükselmesine neden oldu. Önceki ay bu oranlar %67.7 ve %70.5 seviyesindeydi.
ÜFE enflasyonunda hızlanma... Geçtiğimiz Ekim ayında önceki yılın baz etkisiyle %40’ın altına sarkan ÜFE enflasyonu bu etkinin ortadan kalkmasıyla yeniden yükselişe geçti ve Şubat’ta aylık %3.7, yıllık %47.3 enflasyona işaret etti. Dört aydır yıldan yıla gerileyen enerji enflasyonu Şubat’ta %0.45 gibi küçük bir oranda da olsa artışa geçerken dayanıklı, dayanıksız mal ve sermaye malı enflasyonu %60.0’ın üzerinde seyretti. Ara malı enflasyonu bu kadar yüksek olmasa da %51.5 ile Ocak ayındaki %49.8’lik seviyesinin üzerine çıktı. Aylık bazda üretici enflasyonuna en büyük katkı 1.11 puan ile gıda ürünlerinden gelirken gıda ürünlerinin yıllık üretici fiyatları enflasyonuna katkısı 10.8 puan oldu. Gıdayı 4.71 ile ana metaller, 4.5 ile tekstil ve 3.4 puan ile makine ve ekipman hariç fabrikasyon metal ürünler oluşturdu. Tüm bu ürün gruplarının ihracat odaklı gruplar olması ihracat mallarının fiyat rekabetini kaybetmesi tehlikesini de beraberinde getiriyor. Önümüzdeki dönemde emtia fiyatlarında büyük oynaklıklar görmesek bile döviz kuru geçişkenliği ve personel ve girdi maliyetlerindeki artışlar üretici enflasyonunu yukarı itmeye devam edecektir.
Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.