Enflasyon Analizi (Oyak Yatırım)


Enflasyon %80’e yaklaştı
TÜFE enflasyonu %79,6… Temmuz’da TÜFE enflasyonu %2,37 ile %3,0 civarındaki piyasa beklentisi ve %3,3 düzeyindeki bizim beklentimizin altında gerçekleşti. Buna göre, yıllık enflasyon %78,6'dan %79,6'ya yükseldi. Enflasyonun beklenenin altında gelmesinde aylık bazda %0,85 gerileyen ulaştırma kalemi etkili olmuş görünüyor. Temmuz’da gıda ve enerji ile içecek, tütün ve altının hariç tutulduğu çekirdek enflasyon da artmaya devam etti. B ve C endekslerine göre çekirdek enflasyon sırasıyla %64,4'ten %68,46’ya ve %57,26'dan %61,69'a yükseldi. Haziran’da sepet kurda yaşanan %8,1’lik artışın ardından Temmuz’da %1,1 ile artışın devam etmesi önümüzdeki aylarda kur geçişkenliğinin devam etmesine neden olacaktır. Ayrıca Temmuz’da açıklanan asgari ücret zammı ve özel sektör şirketlerinin yaptığı ara zamların talep enflasyonunu beslemesiyle tüketici enflasyonunda tepe noktasının Eylül-Ekim aylarında görülerek TÜFE enflasyonunun yılsonunda %68,2 olarak gerçekleşmesini bekliyoruz.
En yüksek katkı gıdadan... Temmuz’da gıda ve içecek enflasyonu aylık %3,15 ile manşet enflasyona 0,83 puan katkıda bulundu. Yıllık bazda gıda enflasyonu artışını sürdürerek %93,9’dan %94,65’e yükseldi. Kur hareketlerinden etkilenen bir kalem olan ev eşyası 0,34 ile ikinci en yüksek katkıyı yapan kalem oldu. Öte yandan ulaştırma kalemi enflasyonu 0,16 puan aşağı çekerken geçtiğimiz aylarda enflasyona yüksek katkıda bulunan kalemlerden otel ve restoranların Temmuz enflasyonuna katkısı 0,18 puan oldu.
Hizmet enflasyonu yükselmeye devam ediyor... Hizmet fiyatları Haziran’da %3,2 artarak yıllık enflasyonunun %48,7’den %51,4’e yükselmesine neden oldu. Kira enflasyonu %22,8’den %26,8’e yükselirken hizmet fiyatlarını yukarı iten ana kalemlerden ulaştırma hizmetleri enflasyonu %81,8’den %90,7’ye yükseldi. Turizm sezonunun canlı olmasının da etkisiyle yüksek seyreden lokanta ve otel hizmetleri enflasyonu Eylül 2020’den bu yana ilk kez gevşeme gösterdi ve yıllık enflasyon %79,55’ten %79,14’e geriledi. Girdi maliyetlerinin halen yüksek olması, kur geçişkenliğinin ve fiyatlama davranışındaki bozulmanın devam etmesi özellikle gıda ve enerji fiyat artışlarının ikincil etkileri yoluyla hizmet fiyatlarını yukarı itmeye devam ediyor. Bu unsurların kısa vadede ortadan kalkmasını beklemediğimiz için hizmet enflasyonunda daha yüksek seviyelerin görülebileceğini düşünüyoruz.
ÜFE enflasyonunda yeni rekor... Arz enflasyonunun en önemli göstergesi olan ÜFE enflasyonu aylık bazda %5,2 ile yıllık enflasyonun %138,3’ten %144,6’ya yükselmesine neden oldu. Enerji enflasyonu yeni bir rekor kırarak geçen senenin aynı dönemine göre %317,8’den %350,6’ya yükselirken imalat sanayi enflasyonu %120,5’ten %121,7’ye yükseldi. Aylık enflasyona en büyük katkılar yine enerji ve gıdadan geldi. Elektrik ve gaz üretim ve dağıtımı aylık enflasyona 2,46 puan katkıda bulunurken gıda ürünleri imalatı fiyatları enflasyona 0,95 puan katkıda bulundu. Emtia fiyatlarındaki gevşemeye rağmen doğalgaz maliyetleri gibi Türkiye’nin ithalatçı konumunda olduğu kilit hammaddeler başta olmak üzere henüz genele yayılmış bir düşüş görmediğimiz için ÜFE enflasyonunda artışların hız keserek de olsa devam etmesini bekliyoruz.
 



Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ABD Yetkilisi: ABD müzakerecisi Malley, İran nükleer görüşmeleri için Viyana'ya gidiyor
OPEC+: Yetersiz yatırımlar, 2023 sonrasında artan talebi karşılamaya yönelik yeterli petrol ulaşılabilirliğini etkileyecek
Muş: Temmuz ayında ihracat 18.6 milyar dolar
Muş: İlk 7 ayda 144.4 milyar dolar ihracat gerçekleştirildi
Muş: Temmuz ayında ithalat 29.1 milyar dolar
İSVİÇRE FEDERAL KONSEYİ: ÖDEME KANALLARININ BOZULMASINDAN KAÇINILACAK, FEDERAL KONSEY AB'NİN YAPTIĞI GİBİ 3. TARAF ÜLKELERE YÖNELİK PETROL ARZI VE TARIMSAL ÜRÜNLERLE ALAKALI İŞLEMLERE SAYGI GÖSTEREREK İKİ YENİ İSTİSNA YAPTI
İSVİÇRE FEDERAL KONSEYİ: AB'NİN ALTIN VE ALTIN ÜRÜNLERİ KONUSUNDAKİ SON YAPTIRIMLARIYLA BAĞLANTILI OLARAK 3 AĞUSTOS İTİBARİYLE RUSYA'YA KARŞI DAHA FAZLA YAPTIRIM UYGULANDI
Gelişen piyasalardan portföy çıkışı son 5 ayda toplam 39.3 milyar dolar - IIF
Çin dışındaki gelişen piyasalarda Temmuz ayında 3.5 milyar dolarlık net yabancı portföy çıkışı yaşandı - IIF
Gelişen piyasalardan portföy çıkışı beşince ayına girdi, bu kaydedilen en uzun süreli çıkış hareketi- IIF
Çin'den Temmuz ayında 6,4 milyar dolarlık net yabancı portföy çıkışı göründü - IIF
Facebookta Paylaş