2024 Nisan Ayı Enflasyonu Beklentilerin Altında
Nisan ayında TÜFE, yaklaşık %3,4 olan konsensüs beklentilerin altında %3,18 oranında artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE, Mart ayındaki %68,50 seviyesinden Nisan ayında %69,80 seviyesine yükseldi. Bizim beklentimiz aylık bazda %3,5, yıllık bazda ise %70,3 artış yönündeydi. Ücret artışlarına bağlı iç talebin artması ve genele yayılan fiyatlar genel düzeyindeki yükseliş, enflasyonun yukarı yönlü seyrinin devamına neden oldu. Nisan gerçekleşen sigara zamlarının etkileri enflasyona yansıdı.
Gıda enflasyonu yıllık bazda %70,41 seviyesinden %68,50 seviyesine gerilerken, çekirdek enflasyon ise %75,21 seviyesinden %75,81 seviyesine yükseldi. Mayıs ayında 0 olarak baz alınan doğalgazın Mayıs 2024'te baz etkisi ile enflasyonun yaklaşık %75'e yükselmesi beklenirken, Haziran ayından sonra sıkılaşma adımlarının etkileri ve özellikle geçen yılın Temmuz ve Ağustos aylarında gelen %9'un üstünde aylık bazda enflasyon artış verilerinin etkileri ile baz etkisi kaynaklı enflasyonda sert geri çekilme bekliyoruz.
TÜFE tarafında aylık bazda alkollü içecekler ve tütün %9,56, lokanta ve oteller %4,69, giyim ve ayakkabı %4,58 artış gösterirken, Nisan ayında düşüş gösteren grup olmadı.
ÜFE ise aylık bazda %3,6 artış gösterirken, yıllık artış bir önceki aydaki %51,47 seviyesinden Nisan ayında %55,66 seviyesine yükseldi.
ÜFE tarafında aylık bazda en fazla artış %11,86 ile tütün ürünleri, %10,43 ile metal cevherleri, %7,30 ile elektrik gaz buhar ve iklimlendirme olurken, Nisan ayında düşüş gösteren grup olmadı.
Yabancı takas oranındaki artışın etkileri, bankacılık ve holdinglerde yoğunlaşmış durumda. Öyle ki ekonomi yönetiminin attığı adımların rasyonel olup bu adımların rakamlara sirayet emesi yabancı yatırımcı ilgisini de çekiyor. Özellikle geçtiğimiz aylarda enflasyonun beklenenden yüksek gelmesi ile bitti olarak algılanan faiz artırımları sonrasında Merkez'in 500 baz puan faiz artırması yabancılarında Türkiye ekonomisine olan güvenini fazlasıyla artırmıştı. Geçtiğimiz haftalarda ekonomi liderlerinin ABD'de yatırımcılarla görüşmesi sonrasında Fitch tarafından verilen olumlu yönde mesajlar piyasaları rahatlatmıştı.
Enflasyon tarafında geri çekilme beklentileri, TL mevduatlara olan ilginin artması ve rezervlerde düzelme emareleri ile S&P, Türkiye'nin kredi notunu yukarı yönlü revize etti, ileriye dönük projeksiyonlar adına da olumlu mesajlar verdi. Bu durumun etkisinin piyasaya kısa vadeli katalist etki yaratmasını bekliyoruz.
Enflasyon gelişmeleri ardından gözler Perşembe günü yılın ikinci Enflasyon Raporu'na çevrildi. I. Raporda %36 olarak belirlenen yıl sonu enflasyonun bu raporda kısmi de olsa yukarı yönlü revize edilmesini bekliyoruz.
TCMB, geçtiğimiz ay faizde değişikliğe gitmedi. Veri odaklı olunsa da beklenti kaynaklı olarak %50 olan politika faizinin zirve olduğunu ve bu kapsamda Merkez Bankası'ndan Mayıs ayında faiz değişikliği ön görmüyoruz.
İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.infoyatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.