Enflasyon ana eğilimi faiz artırım baskısını artırıyor… (Tera Yatırım )

Son dönemde artan enflasyon risklerinin Merkez Bankası’nın faiz artırmasına dayanak oluşturacak faktörleri ağırlıklandırdığını düşünüyoruz. Lirada meydana gelen oynaklık ve değer kaybının ilave enflasyon risklerini tetikleyebilecek potansiyeli kadar, global emtia ve petrol fiyatlarından da gelen bir etkiyle enflasyon risklerinin arttığı bir döneme giriyoruz. Kur kaynaklı riskler, belli bir noktaya kadar içeriden yönetilebilir görünürken, bu etki elemine edilse dahi petrol fiyatlarından bir global enflasyon ithal edeceğiz görünüyor. ÜFE’deki süregelen seyir ve aylık bazda da TÜFE’nin üzerinde gerçekleşen artışlar üreticideki maliyet yükleniminin devam ettiğini ve bekletilen fiyat artışları olduğunu ortaya koyuyor. Enflasyon, geçmişten gelen etkiler ve güncel etkiler ile beraber hedef seviyelerden sapma riski taşımaktadır.

Global faizlerin de artma eğiliminde olduğu ve liranın üzerinde diğer gelişen ülke paraları gibi baskı kurduğu görülmektedir. Liranın bu dönemde reaksiyon aralığı diğer gelişmekte olan ülkelerin paralarına göre daha geniş olmuştur ve uç seviyelerde değer değişimi yaşanmıştır. Kurda bu derece oynaklık, fiyat öngörülebilirliği ve istikrarı açısından risk teşkil etmekle beraber enflasyonda yapışkanlık unsurunun da ana hatlarını oluşturmaktadır. Liranın, kademeli ve bir banda oturan şekilde değer kazanan bir doğrultuda olması gerekmektedir.

Şubat ayında %15,6 seviyesine gelen ve ilave artışlarla ilerleyen aylarda MB’nin şu anki politika faizine yakınsayacağını düşündüğümüz enflasyon, reel faiz pozisyonunu da zayıflatmaktadır. Finans piyasaları bir faiz artırım beklentisini ağırlıklandırıyorlar. Merkez Bankası’ndan mevcut şartlar atında artan proaktivite beklentimiz çerçevesinde; biz de bu PPK toplantısında 100 baz puan faiz artırımı gelmesini ve politika faizinin %18’e çıkarılmasını bekliyoruz.

Yılın ikinci yarısında ağırlık kazanması gereken dezenflasyon sürecinde de, kredi genişlemesi, cari açık enflasyon beklentileri, fiyat istikrarı gibi faktörleri beraber değerlendirerek gevşeme yönünde ihtiyatlı bir yaklaşım benimsemesini bekleriz.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
HOLLANDA'DA ŞUBAT AYINDA ARAÇ KAYITLARI AYLIK %-37.9 YILLIK %-26.3
FRANSA'DA ŞUBAT AYINDA ARAÇ KAYITLARI AYLIK %+5.0 YILLIK %-20.9
AVRUPA'DA YENİ ARAÇ SATIŞLARI ŞUBAT AYINDA YILLIK %20.3 AZALARAK 850.170 ADET OLDU -ACEA
ÇİN'DE ŞANGHAY BİLEŞİK ENDEKSİ 3445,55 PUANDAN YATAY KAPANDI
Merkez Bankası'nca açıklanan rezerv verilerine göre bugün piyasa 2804,8 milyon TL ekside
Merkez Bankası'nca açıklanan verilere göre bankaların serbest depoları toplamı 63726,2 milyon TL
TCMB 3 AY VADELİ 1.5 MİLYAR DOLAR TUTARLI DÖVİZ KARŞILIĞI TL SWAP İHALESİ AÇTI
TÜRKİYE'NİN KISA VADELİ DIŞ BORÇ STOKU, OCAK AYINDA 140,3 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ: 138,7 MİLYAR DOLAR)
BIST 100 ENDEKSİ GÜNE %0.3 YÜKSELİŞLE 1575,17 PUANDAN BAŞLADI
Facebookta Paylaş