Enerji Ekonomisi Derneği/Kumbaroğlu:Nükleer’de ilk atık 2030’da ortaya çıkacak

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
Geçtiğimiz günlerde temeli atılan Akkuyu Nükleer Santrali bölgenin enerji denklemini yeniden şekillendirirken, uzmanlar santralin atıklarına dair üretilen spekülasyonların gerçeği yansıtmadığını ancak bu konuda kamuoyundaki soru işaretlerinin giderilmesi için mutlaka detaylı çalışmalar yapılması gerektiğine dikkati çekti.
Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, nükleer enerjinin en önemli dezavantajının atık yakıtlarının yıllarca emniyetli bir şekilde saklanması zorunluğu olduğunu belirterek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın, "Akkuyu'da tüketilen yakıtların olduğu peletler Rusya'ya gönderilecek, Türkiye'de olmayacak, Türkiye'de depolanmayacak" açıklamasını hatırlattı.
“Santral 2023’te devreye girecek, ilk atık 2030’da çıkacak”
Bu yakıt çubuklarının yüzde 7’si 5 yılda bir değiştiğini ve bu çubukların reaktörün altında bulunan bekletme havuzunda birkaç yıl soğutulduğunu anlatan Kumbaroğlu, “Yani santral 2023’de devreye girince Rusya’ya gidecek ilk atık 2030 yılında ortaya çıkmış olacak. Bu atıkların Akdeniz’i, Ege’yi, Marmara’yı ve Boğazlar’ı geçerek uzun bir yolculukla Rusya’ya gemiyle taşınması söz konusu. Haftasonu İstanbul Boğazı’nda yalıya çarpan gemi bir kaza riskinin ne kadar yakın olduğunu bizlere tekrar hatırlattı” ifadesini kullandı.
“Kamuoyundaki belirsizlikler koordineli bir şekilde giderilmeli”
Nükleer atıkların taşınmasıyla ilgili olası kazaları ve saldırıları değerlendiren risk yönetimi çalışmasının henüz ortada olmadığına işaret eden Prof. Dr. Kumbaroğlu, şöyle devam etti:
“Belirsizlik sadece taşımaya ilişkin değil, atıkların nerede nasıl depolanacağına ilişkin durum da henüz netleşmedi. Bir taraftan atıkların Rusya’ya gönderileceği en üst düzeyde dile getiriliyor. Ayrıca, ÇED raporunda Rusya ile Türkiye arasında bir anlaşma yapıldığı ve anlaşmayla Rus menşeli kullanılmış nükleer yakıtların Rusya'ya gönderilmesine karar verildiğinin yer aldığıı ifade ediliyor. Diğer taraftan ise nükleer atıkların Toros dağlarında saklanacağı dillendiriliyor. Milyonlarca yıl boyunca radyoaktif etkisi süren atıklardan bahsediyoruz. Bunların Rusya’ya yollanması Akkuyu santrali için önemli bir avantaj yaratırken Türkiye’de kalması avantajı dezavantaja dönüştürecektir. Bu noktada kamuoyundaki belirsizlikler koordineli bir şekilde giderilmeli.”
“İşletme döneminin en önemli konusu belirsiz”
Rusya’dan da bu konuyla ilgili herhangi bir açıklama olmadığına dikkati çeken Kumbaroğlu, “Hükümetlerarası Anlaşma’da da bu konu havada kalıyor. Çünkü sadece atık yönetim hesabı tanımlanmış ve atık yönetiminden proje şirketinin sorumlu olduğu belirtilmiş. Santralin işletme dönemine ilişkin en önemli konulardan birisi belirsizlik altında. Bu belirsizliğin hızla giderilmesi gerekli” şeklinde konuştu.



Diğer Haberler
ÇİN BAŞBAKANI: TEK YÖNLÜ TİCARET SAVAŞI SADECE İKİ TARAFIN ÇIKARLARA ZARAR VERMEYECEK DÜNYA GENELİNDE ORTAK ÇIKARLARA DA ZARAR VERECEK
BAŞBAKAN YILDIRIM: CUMHURBAŞKANI, TİCARET SAVAŞINDA TRUMP'TAN MUAFİYET TALEP ETTİ - NTV
BAŞBAKAN YILDIRIM: ABD'YE MÜNBİÇ ÖNERİMİZ HALA MASADA, YAKINDA KARARI VERECEKLERDİR - HABERTÜRK TV
TCMB, 1.25 milyar dolar tutarlı 1 hafta vadeli TL depo karşılığı döviz depo ihalesi açtı
ÇİN TİCARET BAKAN YARDIMCISI: ÇİN TİCARET SAVAŞI BAŞLATMAYI İSTEMİYOR ANCAK TİCARET SAVAŞINDAN DA KORKMUYOR
Facebookta Paylaş