Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
Döviz artmazsa bu zamlar son olmalı”
Elektrik ve doğalgaza bugünden geçerli olmak üzere daha fazla para ödeyeceğiz. Son düzenlemelerin ardından elektriğe konutlarda yüzde 9, sanayi ve ticarethanelerde yüzde 18.4, doğalgaza da konutta yüzde 9,sanayide yüzde 18.5 zam yapıldı. Uzmanlar yapılan zamların arından Türk Lirası’nın Avro karşısındaki değer kaybına oran olarak eşitlenmiş olduğunu belirterek, önümüzdeki dönemlerde dövizde önemli bir artış olmadığı sürece yeni bir zam yapılmaması gerektiğine vurgu yaptı.
Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, elektrikte yapılan son zamlarla Ocak ayından itibaren fiyat artış oranının sanayii ve ticarethaneler için yüzde 50’yi, meskenler için yüzde 40’ı aşmış olduğunun altını çizdi.
“Son zamlar ile sanayi ve ticarethaneler için dokuz aylık fiyat artış oranı Türk Lirası’nın Euro karşısındaki değer kaybına oran olarak eşitlenmiş oldu” diyen Kumbaroğlu, şöyle devam etti:
“İthal kömürü ve doğalgazı ile yenilenebilir enerjide dövize endeksi alım garantileri ile dövize endeksli sektör son zamlardan sonra döviz kurlarındaki artışı yakaladığından bundan sonra döviz kurları artmadığı sürece elektrikte yeni zam söz konusu olmamalı.”
“Daha pahalıya ısınacağız”
Doğalgaza gelen son zamlarda meskenlerde ve sanayide ısı üretimini hedef alırken elektrik üretimi amaçlı doğalgaz kullanımına yeni zam yapılmadığı detayını paylaşan Kumbaroğlu, şunları söyledi:
“Son zamlarla doğalgazda dokuz aylık dönemde konutlar için yüzde 30, sanayii için yüzde 69 ve elektrik üretimi için yüzde 113 oranında zam yapılmış oldu. Son zamlarla binalarda enerji verimliliği iyice önem kazanmış oldu.
Kışa girerken enerji faturası artan tüketicilerin enerji harcaması enerji verimliliği uygulamaları ile kontrol altında tutulabilir. Enerji verimliliğinde tüketicilerin yönlendirilmesi noktasında dağıtım şirketlerine de önemli görevler ve sorumluluklar düşüyor.”