Enel YKB Starace: Orta Doğu'da yenilenebilir enerji projeleri gerçekleştirmeyi hedefliyoruz

Roma merkezli Enel SpA firması, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirliklerinde yenilenebilir enerji projelerini hayata geçirmeyi planladıklarını açıkladı ve bu kararın arkasındaki en önemli sebebin de petrol açısından zengin olan Körfez Ülkeleri’nin düşen güneş enerjisi maliyetlerinden faydalanarak enerji arz çeşitliliğini artırmak yönündeki istekleri olduğunu vurguladı.

Enel Firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Francesco Starace Birleşik Arap Emirlikleri’nin en büyük emirliği olan Abu Dabi’de gerçekleştirilen röportajda konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan’da açılacak ilk ihaleyi beklediklerini belirtti ve ülkenin en büyük ikinci emirliği olan Dubai’de de hâlihazırda yenilenebilir enerji programlarının başladığını ve bu projelerde de yer almak istediklerini vurguladı.

Francesco Starace başkanlığında Enel, büyük ölçekli enerji santralı projelerini azaltma/küçültme kararı aldı ve bunun yerine yeşil enerji üretimi ve dağıtımı öngören projelere yöneldi. Firma geçtiğimiz yıl, “Enel Green Power” (Enel Yeşil Enerji) isimli yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren bağlı şirketini yeniden devreye sokarak, fosil yakıt kaynaklı enerji üretim kapasitesini 2019 yılsonuna kadar olan dönemde %39 oranında kısmayı planlıyor. Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan ve OPEC ülkeleri arasında en büyük 4. üretici olan Birleşik Arap Emirlikleri petrole olan bağımlılıklarını azaltmayı ve güneş üzerinden daha fazla enerji üretmeyi amaçlamaktadır.

Yakın dönemde Enel “Dubai Elektik ve Su Kurumu” (Dubai Electricity and Water Authority- DEWA) ile emirliğin güç nakil şebekesini geliştirmek amacıyla bir işbirliği anlaşması imzaladı. Firma benzer bir anlaşmayı 11 Ocak 2017 tarihinde “Suudi Elektrik” (Saudi Electricity Co) ile imzalamıştı. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada önümüzdeki 5 yıl içerisinde güneş, rüzgar ve diğer yenilenebilir enerji kaynakları üzerinden 10 gigavat değerinde enerji elde etmeyi heedeflediklerini belirtti. “Dubai Elektik ve Su Kurumu” (DEWA) ise 2050 yılı itibariyle enerji ihtiyaçlarının %75’ini yenilenebilir kaynaklardan elde etmeyi hedeflemektedir.

Francesco Starace, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman’ın bol güneş ışığı alan yerler olması sebebiyle önemli bir doğal potansiyele sahip olduğunu, Kuzey Afrika bölgesine kıyasla daha istikrarlı, daha az riskli olduklarını belirtti ve bu ülkelerin yatırımları açısından önemli birer merkez olarak değerlendirildiğini vurguladı. Starace, fiyatların düşük olduğu ve buna bağlı olarak üretim yapan firmaların kar marjlarının daraldığı bir ortamda bile söz konusu bölgedeki üretim maliyeti avantajının güneş enerjisi açsından yeni fırsatlar sunduğunu belirtti.

Geçtiğimiz haziran ayında, Abu Dabi merkezli bir yenilenebilir enerji firması olan Masdar başkanlığında bir grup firma, Dubai’de güneş enerjisi kullanan ve dünyanın en düşük maliyetli enerji üretim merkezi olacağı düşünülen 800 megavat kapasitesi olann güneş enerjisi santrali ihalesini kazandı. Abu Dabi merkezli Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın raporuna göre fotovoltaik (güneş pili) sistem üzerinden elde edilen elektriğin ortalama maliyeti 2025 yılı itibariyle mevcut duruma kıyasla %59 oranında düşüş kaydedecek. Francesco Starace güneş enerjisi maliyetlerinde yaşanan düşüşün sona ermediğini daha da devam edeceğini vurguladı.

 -Ekonomi Bakanlığı Bülteni-