Ekonomik toparlanma merkez bankalarını zorluyor (Yatirimim.com)

Ekonomik toparlanma merkez bankalarını zorluyor
Altın dünkü güçlü satış baskıları sonucunda 12 $ civarında düşüş gösterdikten sonra durumunu toparlayarak kısmi bir kazanım sağladı. Altın vadelilerinde en aktif olan Aralık kontratı 4.90 $ değer kazanarak 1798.30 $ seviyesinde fiyatlandı. Altın fiyatını bugün yukarı yönlü hareketlendiren faktörler getirisi düşmüş 30 yıllık ABD tahvilleri ve nispeten zayıflamış dolar endeksi oldu.
ABD dolar endeksi %-0.061 oranında düşerek şimdilik 93.88'de sabitlendi. 30 yıllık ABD tahvilleri %-0.086 değer kaybederek %1.955 oranında işlem görüyor. Bu tahvillerin bir önceki işlem gördüğü seviyeler %2 oranın üzerindeydi (%2.041).
ABD'de 2 ve 10 yıllık tahviller arasındaki getiri farkı kısmen kapanarak son iki aydaki en küçük getiri farkına kadar geriledi. Yine 5 ve 30 yıllık borçlanma enstrümanları arasındaki getiri farkı salgının başlangıç tarihi olan Mart 2020'den bu yana en dar seviyesinde.
Analistler tahvil piyasası getirilerinde oluşan bu aşağı yönlü hareketler ardından Federal Rezerv'in faiz oranlarında potansiyel bir artış yapması durumunda ABD ekonomisinin bu durumla nasıl başa çıkabileceğini sorguluyorlar. Kaldı ki bu benzeri durumlar dünyanın birçok noktasında yaşanmaya başlamış durumda.
Bu konu Federal Rezerv, ve başta Avrupa Merkez Bankası olmak üzere belli başlı merkez bankasının endişe ettiği bir konu. Avrupa Merkez Bankası'nın Ekim ayı toplantısı bugün (Perşembe) yapılacak. Birçok görüşe göre Avrupa Merkez Bankası faiz oranlarını ve salgına ilişkin teşvik programını en azında Aralık ayına kadar değiştirmeyecek. Tam da bu nokta Federal Rezerv ve belli başlı diğer merkez bankalarını endişeye sürüklüyor.
Hem Federal Rezerv hem de Avrupa Merkez Bankası finansal anlamda köşeye sıkışmış durumda. Hem beklediklerinin üzerinde enflasyon baskılarıyla uğraşıyorlarken hem de beklediklerinin altında ekonomik bir büyüme gözlemliyorlar. Merkez bankalarının artmakta olan enflasyon baskılarını azaltabilmesinin temel yolu faiz oranlarını artırmak. Ancak faiz oranlarını artırmakla birlikte enflasyon oranı düşebilecekken, buna ek olarak küresel ekonomik toparlanma üzerinde oldukça hasar bırakabilecek bir etkiye de sahip olabilecektir.
Bu tam bir ikilem. Büyük bir açmaz.
Faiz oranlarını artıran ve kredi ve para arzı genişlemesini sınırlamaya çalışan bir para politikası küresel ekonomik ve finansal sistem için yıkıcı sonuçlar yaratabilir. Çünkü bir önceki ekonomik toparlanma da oldukça düşük seviyelerde faiz oranları uygulanıyorken çok bol kredi ve para kaynağı sağlanmıştı. Eğer merkez bankaları faiz oranlarını artırarak enflasyonla mücadele edeceklerse ekonomilerde resesyon-depresyon yaşanması kaçınılmaz olabilir.


www.yatirimim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BIST 100 ENDEKSİ BUGÜN %0.18 YÜKSELDİ (1522), TOPLAM GÜNLÜK İŞLEM HACMİ 12 MİLYAR 189 MİLYON TL OLDU
İNGİLTERE İÇİŞLERİ BAKANI: FRANSA'NIN BİR İNGİLİZ BALIKÇI TEKNESİNE EL KOYMASI HAYAL KIRIKLIĞI YARATIYOR
İNGİLTERE ÇEVRE BAKANI : FRANSA'DAN GELEN YORUMLARI GÖRMEK HAYALKIRIKLIĞI YARATICI
G. AFRİKA'DA ÜFE EYLÜL'DE AYLIK %+0.9, YILLIK %+7.8
İNGİLTERE İÇİŞLERİ BAKANI PATEL : AB VE FRANSA İLE MÜZAKERELER DEVAM EDECEK
TCMB/ KAVCIOĞLU: ÇALIŞMALARIMIZLA KURDAKİ ARTIŞTA ALGININ ETKİSİNİ KIRACAĞIZ- BLOOMBERG HT
TCMB ALTIN CİNSİNDEN REZERV VARLIKLARI, 22 EKİM'DE 39.69 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ: 39.77 MİLYAR DOLAR)
Facebookta Paylaş