Cuma Günü açıklanan reform paketinde finans sektörüne ilişkin hedefler 6 başlık altında toplandı; i) bankacılık sektörünün aktif kalitesinin artırılması, ii) varlık yönetim şirketlerinin (VYŞ) kapasitelerinin güçlendirilmesi, iii) faizsiz finans sisteminin güçlendirilmesi, iv) finansal sektörün kurumsal altyapısının geliştirilmesi, v) sermaye piyasalarının güçlendirilmesi, vi) finansal kapsayıcılığın artırılması.
Reform paketi kamu harcamalarının kontrol altına alınması ve enflasyonun orta vadede yüzde 10'un altına gerilemesini hedefliyor. Uzun vadeli yüzde 5 enflasyon hedefine ulaşılması için, fiyat istikrarı komitesi kurulması, kamu harcamalarının hedef enflasyona göre belirlenmesi, borçlanma kompozisyonunda sabit getirili ve TL cinsi enstrümanlara ağırlık verilmesi gibi hedefler benimsendi. Kamu ihale süreçlerinin gözden geçirilmesi ve bütçe açığı hedefinin yüzde 3.5'a indirilmesi de öne çıkan maddelerden oldu.
Bankacılık sektörüne ilişkin düzenlemeler arasında; a) yakın izlemedeki krediler için operasyonel yeniden yapılandırma ve firma rehabilitasyon fonksiyonlarının oluşturulması, b) sorunlu krediler içinde katma değer üretme ve istihdam oluşturma potansiyeli bulunanların rehabilitasyonu için Girişim Sermayesi Fonlarının kurulması, c) yaşama imkanı olmayan donuk alacakların (Varlık Yönetim Şirketlerine satışı, aktiften silinmesi gibi yöntemlerle) bilanço dışına çıkarılması için mekanizmaların oluşturulması, d) yakın izleme ve donuk alacak grubunda yer alan kredilerin menkul kıymetleştirilebilmesine yönelik mevzuat değişikliği yapılması yer aldı. Söz konusu hedeflerin bankacılık sektörü için olumlu olacağını değerlendirmekle birlikte reform maddelerinin detayları değerlendirme yapmayı kolaylaştıracak.
Reform planında ayrıca VYŞ'lerin kapasitelerinin güçlendirilmesi hedeflenirken, bu hedef doğrultusunda VYŞ’lere beş yıl süreyle tanınan damga, harç ve Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu kesintisinden istisnanın süresiz hale getirilmesi sağlanacak. Faizsiz finans sisteminin güçlendirilmesi hedefi kapsamında, katılım finans sektörüyle ilgili yasal düzenlemelerin tek bir çatı altında toplanması ve Merkezi Danışma Kurulunun hayata geçirilmesi sağlanacak. Finansal sektörün kurumsal altyapısının geliştirilmesi için finansal kredi ve risk verilerini içeren Risk Merkezi, TCMB kontrolünde yeniden organize edilecek. Dijital (Şubesiz) Bankacılık lisanslamalarına imkan sağlanacak ve TCMB, dijital paranın ekonomik, teknolojik ve hukuki alt yapısını oluşturacak.
Reform paketi ayrıca, yeşil tahvil ve sukuk ihraçları teşvik edilmesi, Tahvil Garanti Fonu oluşturulması, ilave istihdama finansman desteği sağlanması, ithal ikamesi ve ihracatı önceleyen yatırımlara KGF ile uzun vadeli kredi desteği sağlanmasını da içeriyor.
Sigorta sektörüne ilişkin olarak plan, 18 yaşından küçüklerin bireysel emeklilik sistemine dahil edilmesi, BES dışında özel emeklilik hizmeti veren kuruluşlar (sandık, vakıf vb.) nezdindeki birikimlerin, cazip imkanlarla 2023 yıl sonuna kadar BES’e aktarımına imkan sağlanması gibi konuları benimsiyor. Ayrıca, Bireysel Emeklilik Sistemi ile sağlık, hayat, eğitim sigortası gibi özel güvencelerin cazip olanaklarla bütünleşik bir güvence paketi şeklinde sunulmasının sağlanması da hedefleniyor. Genel hatlarıyla reform paketini sigortacılık sektörü için olumlu olarak değerlendiriyoruz.
ICBC Turkey Yatırım Menkul Değerler AŞ
icbcyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.