Ekonomik Güven Endeksi Nisan Ayında, Aylık %1,1 Azalarak 94,7 Oldu
TÜİK'in aylık olarak yayımladığı, mevsim etkilerinden arındırılmış Ekonomik Güven Endeksi1 (EGE), Nisan ayında bir önceki aya göre %1,1 azalış, önceki yılın aynı ayına göre %0,9 artış göstererek 94,7 oldu.
Ekonomik güven endeksindeki düşüş, tüketici ve reel kesim (imalat sanayi), güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı.
Mevsim etkilerinden arındırılmış Tüketici Güven Endeksi, Nisan ayında bir önceki aya kıyasla %7,2 azalış, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre %16,1 azalış göstererek 67,3 oldu.
Tüketici Güven Endeksi hesaplanırken kullanılan endeksler kapsamında en iyimser gösterge 95,5 ile gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi olsa da 100'ün altında kalmıştır. En zayıf gösterge ise 66,3 ile gelecek mevcut dönemde hanenin maddi durumu olmuştur.
Mevsim etkilerinden arındırılmış Hizmet Sektörü Güven Endeksi, Nisan ayında bir önceki aya kıyasla %2,9 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %10,9 artışla 114,6 oldu. Pandeminin yoğun yaşandığı 2020 ve 2021 döneminde, hizmet sektöründe faaliyet gösteren bazı işletmelerin (Restoran, bar, kafe ve otel vb.) tam kapasiteyle çalışamamış olması ve vaka sayılarındaki artış nedeniyle cirolarında ciddi düşüşler yaşanmıştı. Salgının etkisini kaybetmesi ve tedbirlerin gevşetilmesiyle beraber 2022 yılında hizmet sektöründe canlılık beklentisi hakim olmuştur.
Mevsim etkilerinden arındırılmış Perakende Ticaret Sektörü Güven Endeksi, Nisan ayında bir önceki aya göre %2,9 artış gösterirken, bir önceki yılın aynı ayına göre %15,8 artışla 119,4 oldu. Covid19 salgını yüzünden olağanüstü durum yaşanması nedeniyle gıda ve perakende sektörlerinde yaşanan yukarı yönlü talep şokları akabinde endeksin, diğer endekslere kıyasla daha defansif bir görünüm sergilemesine sebep olmuştur.
Mevsim etkilerinden arındırılmış İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Nisan ayında bir önceki aya kıyasla %3,1 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %8,0 artışla 83,5 oldu. 2020'nin 2. Ve 3. Çeyreğinde konut kredilerindeki faiz indirimleri nedeniyle sektörde bir canlanma yaşanmıştır. Böylelikle inşaat SGE, tarihinde ilk defa hizmet sektörünün üzerinde bir değer almıştır.
TCMB'nin her ay yayımladığı, İktisadi Yönelim Anketi'nin sonuçlarından hesaplanan mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi,4 (İmalat Sektörü) Nisan ayında, bir önceki aya göre %0,5 azalış, bir önceki yılın aynı ayına göre %0,3 artışla 107,7 seviyesinde gerçekleşmiştir.
Raporun devamı için tıklayınız.
https://www.bmd.com.tr/page/rapor_detay/5513/ekonomik-guven-endeksi---nisan-2022.htm
BMD Araştırma
Bizim Menkul Değerler A.Ş.
bmd.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.