Ekim Reel Sektör Güven Endeksi analizi (Tacirler Yatırım)

Önemli notlar

" Ekim ayı Reel Kesim Güven Endeksi aylık %1,9 düşüş kaydetmesine rağmen, mevsimsellikten arındırılmış RKGE 112,2'ye çıkarak 2011'den beri en yüksek seviyesine yükseldi. Arındırılmış RKGE, üretim hacminde görülen iyileşme ve siparişlerdeki olumlu performans ile birlikte aylık %0,9 artış kaydetti.
" Yatırım harcamalarına ilişkin alt kalemin 112 seviyesine çıkarak toparlanmaya devam ettiği görülüyor. Yıl başından bu yana olan performansa baktığımızda zayıf yatırım eğiliminde hafif bir canlanma olduğunu görüyoruz. Bu canlanmayı önümüzdeki çeyreklerde GSYİH büyümesi üzerinde görmemiz beklenebilir.
" Aynı sinyallerin Kapasite Kullan Oranı'nda (KKU) da görüldüğünü belirtebiliriz. Ekim Ayı KKO %79,7'ye ulaşırken, arındırılmış KKO'nın da %79,4 gibi yüksek bir seviyede oluştuğunu görüyoruz.

Ekim ayı Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) aylık %1,9 düşüş kaydetmesine rağmen, mevsimsellikten arındırılmış RKGE 112,2'ye çıkarak 2011'den bu yana en yüksek seviyesine yükseldi. Arındırılmış RKGE, üretim hacminde görülen iyileşme ve siparişlerdeki olumlu performans ile birlikte aylık bazda %0,9 artış kaydetti. Ayrıca, önümüzdeki üç aylık üretim hacmine ilişkin alt kalemin aylık bazda %4,7 'ye yükseldiğini ve ihracat siparişlerindeki iyileşmenin de aylık %3'lük artışla kaldığı yerden devam ettiğini görüyoruz.

Yatırım harcamalarına ilişkin alt kalemin 112 seviyesine çıkarak toparlanmaya devam ettiği görülüyor. Söz konusu alt kalem, GSYİH kalemlerinden yatırım harcamaları ile oldukça güçlü bir korelasyon içerisinde. Yıl başından bu yana olan performansa baktığımızda zayıf yatırım eğiliminde hafif bir canlanma olduğunu görüyoruz. Bu canlanmayı önümüzdeki çeyreklerde GSYİH büyümesi üzerinde görmemiz beklenebilir. Aynı sinyallerin Kapasite Kullanım Oranı'nda (KKO) da görüldüğünü belirtebiliriz. Ekim Ayı KKO %79,7'ye ulaşırken, arındırılmış KKO'nın da %79,4 gibi yüksek bir seviyede olduğu görüldü. İmalat sektörü kapasite kullanımı oranlarında bir önceki yıldan beri süregelen kkademeli yükseliş yeni yatırım harcamalarına duyulan ihtiyacın altını çizerken, büyüme görünümüne önümüzdeki dönemlerde yatırımlardan gelecek katkının daha etkili olabileceğini işaret ediyor. Özellikle ihracat odaklı sektörlerdeki kapasite kullanım oranının, manşet kapasite kullanımına nispeten daha yüksek bir seviyede oluşu dikkat çekici bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Manşet veri ve ihracat odaklı kapasite kullanım oranı arasındaki farkın 2016'nın başından bu yana çok daha belirgin bir hale gelmeye başladığı ve geçtiğimiz birkaç ay içerisinde büyük ölçüde genişlediği görülüyor.

RSGE'nin alt kalemlerinden olan genel gidişat endeksi ise yatırım eğilimi açısından destekleyici olmayan bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Jeopolitik tansiyondaki artış ve TL volatilitesinde gözlemlenen yükselişin destekleyici faktörler olmadığı görülüyor. Bununla ilgili alt endeks aylık %6,9 gerileme kaydederken, 111,4 ile Haziran ayında görülen yılın en yüksek seviyesine göre yaklaşık %10'luk bir ddüşüş yaşadığı görülüyor.



Tacirler Yatırım Menkul Değerler A.S
 http://www.tacirler.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ABD HAZİNE BAKANI: HIZBULLAH'A KARŞI SERT YAPTIRIMLARI MÜTTEFİKLERİMİZLE GÖRÜŞECEĞİZ
Bankaların bugün TCMB'nin geç likidite imkanından 12,25 faiz ile kullandığı miktar 65.31 milyar TL
İSTİFA EDEN CHP'Lİ ŞAFAK PAVEY'İN MİLLETVEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLDÜ-HABERTÜRK
Bankaların bugün TCMB'nin geç likidite imkanından 12,25 faiz ile kullandığı miktar 57.81 milyar TL
ALMANYA/STEİNMEİER: MOSKOVA VE BERLİN ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEYE İHTİYACIMIZ VAR
Bankaların bugün TCMB'nin geç likidite imkanından 12,25 faiz ile kullandığı miktar 8.30 milyar TL
MOLDOVA MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ İNDİRDİ % 7.0 (ÖNCEKİ: %7.5)
CHP BOŞALAN BELEDİYE BAŞKANLIKLARINA SEÇİMDE ADAY GÖSTERMEYECEK- BLOOMBERG HT
Facebookta Paylaş