Ekim İşgücü İstatistikleri: İşsizlik 2016 başından beri en düşük seviyesinde (Tacirler Yatırım)

• Ekim dönemi (Eylül - Ekim - Kasım) istihdam verileri iyileşme kaydetmeye devam etti. Mevsimsel etkilerden düzeltilmiş veri 0,3 yüzde puan iyileşme kaydederek %10,3’e inerken, tarım dışı işsizlik oranı %12,7’den %12,2’ye geriledi.
• Ekim döneminde tarım dışı istihdam artışı 155bin olurken, yılbaşından bu yana görülen toplam artış, büyük ölçüde hizmet sektörü kaynaklı olarak 1 milyonun üzerine yükseldi.
• Kapasite Kullanım Oranının yeni istihdam ve sabit sermaye yatırımı artışı ihtiyacını işaret etmeye devam ediyor.

Ekim döneminde (Eylül - Ekim - Kasım) istihdam verilerinin iyileşme kaydetmeye devam ettiği ve düzeltilmemiş işsizlik oranının bir önceki yılın aynı döneminde kaydedilen %11,8 oranından %10,3’e önemli bir gerileme kaydettiği görülü. Mevsimsel etkilerden düzeltilmiş veri 0,3 yüzde puan iyileşme kaydederek %10,3’e inerken, tarım dışı işsizlik oranı %12,7’den %12,2’ye geriledi - söz konusu iki oran da 2016 başından bu yana en düşük seviyelerine gerilemiş durumda. Böylelikle Ekim dönemi itibariyle 2016 başından bu yana görülen toparlanma 1,6 yüzde puana ulaşmış oldu. İstihdamda görülen gelişmenin temelinde, hükümetin istihdam tarafındaki teşvikleri (2018 yılında da etkili olması beklenen) ve 2017’de %7’yi aşması beklenen güçlü ekonomik büyüme yer alıyor. Ancak bu noktada, yılbaşından bu yana görülen aralıksız ve kademeli iyileşmeye rağmen, işsizlikteki güncel seviyenin halen oldukça yüksek oluğunu belirtmekte fayda var. Yapısal sorunların yanı sıra, 2016 sonundaki %52,4 seviyesinden %53’e yükselmiş olan işgücü katılım oranının da işsizlik oranındaki iyileşmenin önündeki engellerden biri olduğunu düşünmekteyiz. Bu noktada özellikle, kadın işgücüne katılım tarafında yaşanması beklenen artışın önümüzdeki dönemlerde manşet işsizlik oranı üzerinde etkili olması beklenebilir.

Ekim döneminde tarım dışı istihdam artışı 155bin olurken, yılbaşından bu yana görülen toplam artış, büyük ölçüde hizmet sektörü kaynaklı olarak 1 milyonun üzerine yükseldi. Yalnızca Ekim dönemi için, tarım dışı istihdam artışı büyük ölçüde sanayi ve inşaat sektörlerinden kaynaklandı. Ancak, yılın genelinde artışın önemli bir bölümünün hizmet sektöründen kaynaklandığını ve söz konusu sektörün toplamda 619bin kişilik istihdam artışı yarattığını görüyoruz. Bu durum ise ekonomik büyümenin kalitesi ve imalat sektöründeki gidişat ile ilgili endişeleri artıran bir unsur olarak karşımıza çıkıyor.

Kapasite Kullanım Oranının yeni istihdam ve sabit sermaye yatırımı artışı ihtiyacını işaret etmeye devam ediyor. Ancak, önümüzdeki 12-aylık süreçte yeni istihdam artışı beklentisine ilişkin anket sonuçları herhangi bir iyileşme sinyali vermezken, istihdam tarafında karışık bir resmin ortaya çıkmasına neden oluyor. Ayrıca, Kasım ayına ilişkin düzeltilmiş sanayi üretimi büyümesi sınırlı bir iyileşme kaydederek özellikle söz konusu dönemde sanayi istihdamı kanadında bir durulma yaşanabileceğini gösterdi.



Tacirler Yatırım Menkul Değerler A.S
 http://www.tacirler.com.tr/
 
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş