Ekim ayında açlık sınırı 20.562 TL, yoksulluk sınırı 66.976 TL olurken, mutfak enflasyonu aylık %0,64 on iki aylık %46,60 arttı -Türk-İş

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

TÜRK-İŞ Konfederasyonu tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla 37 yıldır her ay düzenli olarak yapılan bu araştırmanın 2024 Kasım ayı sonucuna göre;
Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 20.561,65 TL ’ye,
Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 66.976,07 TL’ye,
Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 26.712,30 TL ’ye yükseldi.

TÜRK-İŞ’ in verilerine göre “mutfak enflasyonu” verilerindeki değişim Kasım 2024 itibariyle şu şekilde gerçekleşmiştir:
Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre % 0,64 oranında gerçekleşti.
On aylık değişim oranı % 42,47 oldu.
Son on iki ay itibariyle değişim oranı ise % 46,60 olarak hesaplandı.
Yıllık ortalama artış % 67,20 olarak gerçekleşti.

Süt, yoğurt, peynir grubunda;
Süt, yoğurt ve peynir ürünlerinin bulunduğu bu grupta peynir ve yoğurt fiyatlarında marketler arasındaki rekabetten dolayı %1 düzeyinde kısmi bir düşüş gözlemledi. Sütün kilogram fiyatı değişmedi.
Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller ürünlerinin bulunduğu grupta;
Et fiyatlarındaki hareketlilik devam etmektedir. Geçtiğimiz ay kilogram fiyatı 547 TL olan dana kıyma ve kuşbaşı, bu ay %2,5 azalarak 533 TL olarak tespit edildi. Kuzu etinin kilogram fiyatı ise geçen ay 773 TL iken bu ay % 4 artarak 807 TL olduğu gözlemlendi. Tavuk etinin kilogram fiyatı %1 arttı. Balık ürünlerinin çeşitlenmesi ve aynı zamanda mevsimi olması sebebiyle balık fiyatlarındaki azalma devam etti. Yumurtanın adet fiyatının bu ay 4,66 TL’ den %18 artışla 5,69 TL’ye yükseldi. Kuru baklagiller grubunda en yüksek artış %6 ile kırmızı mercimekte olduğu tespit edildi. Diğer ürünlerden nohut, kuru fasulye ve yeşil mercimeğin fiyatlarında kısmen düşüş görüldü.

Taze sebze-meyve grubunda;
Gıda harcamasında ağırlıklı yer alan ve mevsim koşullarına göre değişkenlik gösteren taze meyve-sebze fiyatları bu ay da artış gösterdi. Mutfak harcamalarının vazgeçilmez ikilisi olan patates ve soğan bu ayın en fazla artış gösteren ürünleri olarak tespit edildi. Sebze grubunda mevsim sebzeleri olarak kabul edilen karnabahar, ıspanak gibi ürünlerinde fiyatları geçen ay ile aynı seviyede olduğu gözlemlendi. Daha çok kış aylarında tercih edilen mandalina, portakal gibi meyvelerin fiyatlarında ise bir miktarda olsa azalma olduğu gözlemlendi.
Sebze ortalama (ana yemekleri tamamlayan maydanoz, kıvırcık vb. salata yeşillikleri dâhil değil) kg fiyatı 56,87 TL, ortalama meyve kg fiyatı 52,50 TL oldu. Hesaplamada -bu ay- 24’i sebze ve 9’u meyve olmak üzere toplam 33 üründeki fiyat değişimi dikkate alındı. Meyve- sebze ortalama kg fiyatı ise 52,73 TL olarak tespit edildi (ana yemekleri tamamlayan maydanoz, kıvırcık gibi salata yeşillikleri bu hesaplamada “Ortalama Meyve-Sebze Fiyatı” na dâhil edilmektedir).

Ekmek, pirinç, un, makarna, bulgur, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta
Ekmeğin fiyatı bu ay değişmedi. Pirinç, bulgur, makarna ve un fiyatlarında artış olduğu tespit edildi. En az artış %7 ‘ye yakın bir oranda un da gerçekleştiği görüldü.

Temel yağ ürünlerinin bulunduğu grupta;
Temel yağ ürünlerinin bulunduğu bu grupta; zeytinyağı ve tereyağı fiyatları azalırken, Ayçiçek yağı ve margarin fiyatlarında artış olduğu görüldü. Fakat geçen ay olduğu gibi bu ay da market raflarında zeytinyağı ürünlerindeki azalmanın devam ettiği dikkati çekti. Siyah ve yeşil zeytin fiyatı sabit kaldı. Yağlı tohum ürünlerinden cevizin fiyatında artış gözlemlendi. Diğer ürünlerin fiyatında değişiklik görülmedi.

Son grup içinde yer alan diğer gıda maddelerinde;
Son grupta yer alan gıda maddelerinden baharat ürünlerinin (kimyon, nane, karabiber vb.) fiyatı sabit kaldı. Geçen ay artış gösteren çayın fiyatı bu ay değişmedi. Ihlamurun fiyatı da bu ay değişmedi. Diğer ürünlerden en fazla artış % 12’ye yakın oranda pekmezde görüldü. Reçel %7,5, bal ve şeker ise bu ay yine %2 artış gösterdi. Tuz ve salçanın fiyatı bu ay da sabit kaldı.





Diğer Haberler
Ekim ayında mutfak enflasyonu aylık %0,64 on iki aylık %46,60, yıllık ortalama %67,20 olarak hesaplandı - Türk-İş
Ekim ayında açlık sınırı 20.562 TL, yoksulluk sınırı 66.976 TL - Türk-İş
Rusya Ekonomi Bakanı : Rublenin zayıflaması için temele dayalı sebepler yok
İngiltere'de BoE tüketici kredileri Ekim'de: +1.09 milyar GBP (Beklenti: +1.30 milyar Önceki: +1.23 milyar)- BoE
İngiltere'de M4 para arzı Ekim'de aylık: %-0.1 (Önceki:%-0.3)
Portekiz'de TÜFE Kasım'da aylık %-0.2 (Önceki:%+0.1)
Portekiz'de TÜFE Kasım'da yıllık %+2.5 (Önceki:%+2.3)
İngiltere'de mortgage kredi onayları Ekim'de:68.303 (Beklenti:+64.500 Önceki: +65.647)-BOE
İngiltere'de net konut kredileri Ekim'de: +3.43 milyar GBP (Beklenti:+2.85 milyar Önceki: +2.54 milyar)-BOE
İspanya'da cari işlemler dengesi Eylül'de: +4.10 milyar euro (Önceki:+5.6 milyar)
İtalya'da MD sanayi satışları Ekim'de yıllık %-0.3 (Önceki: %-0.1)
Facebookta Paylaş