Aylık Bazda Enflasyon Beklentinin Üstünde
Ekim ayında TÜFE, yaklaşık %2,60 olan konsensüs beklentilerin üstünde %2,88 oranında artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE, Eylül ayındaki %49,38 seviyesinden Ekim ayında %48,58 seviyesine geriledi. Bizim beklentimiz aylık bazda %2,25 yıllık bazda ise %47,68 artış yönündeydi. Kış aylarının başlaması ile birlikte giyim ve ayakkabı tarafına gelen zamlar sonrasında gıdanın da bu ay yukarı yönlü gitmesi enflasyonun artmasına neden oldu.
Gıda enflasyonu yıllık bazda %48,58, çekirdek enflasyon ise %47,75 olarak açıklandı. Temmuz ve Ağustos aylarındaki baz etkisi ardından sıkılaşma adımlarının etkileri fiyatlamalarda görülmeye başlanırken, fiyatların artış hızı da yavaşladı denebilir.
TÜFE tarafında aylık giyim ve ayakkabı %14,21, gıda ve alkolsüz içecekler %4,33, haberleşme %3,52 artış gösterirken, Ekim ayında ulaştırma %0,54 düşüş gösterdi.
ÜFE ise aylık bazda %1,29 artış gösterirken, yıllık artış bir önceki aydaki %33,09 seviyesinden Ekim ayında %32,24 seviyesine geriledi.
ÜFE tarafında aylık bazda en fazla artış %5,21 diğer mamul eşyalar, %4,05 ile temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları tarafında olurken, ayında en çok düşüş gösteren grup %7,39 ham petrol ve doğalgaz oldu.
Yurt içinde bazı belediyelere kayyum atanması, yurt içi ODD verilerindeki zayıflık ve ABD'deki seçim belirsizliği ile bu haftaya baskılı başlayan BİST100 endeksinde beklenti üstü enflasyon verisi sonrasında satışlar derinleşti. Ağustos ayının ilk haftasında globaldeki resesyon endişeleri ile sert geri çekilen, Eylül ayında da sıkı politika ile enflasyon muhasebesi etkileri ile baskılanan bilançolar ile risk iştahı düşmüştü. Yüksek enflasyon neticesinde sıkı para politikasının devam edeceği algısı ile faiz indiriminin ay bazında daha da ötelenmesi durumu, endekste baskı yaratmaya devam ediyor. Ekim ayı enflasyon verisi sonrasında Aralık faiz indirimi beklentilerinin de tamamen rafa kalktığını ve Cuma günü gerçekleşecek TCMB Enflasyon Raporu toplantısında yıl sonu enflasyon beklentisinin kısmi de olsa yukarı yönlü revize olabileceği kanaatindeyiz. Ekim ayı PPK'da daha da şahinleşen metin ile birlikte piyasa, Cuma günü sunumda faiz indirimi zamanına ilişkin mesajlar arayacak.
TCMB, geçtiğimiz ay faizde değişikliğe gitmeyerek, Eylül enflasyon verisi sonrasında tonu daha da şahinleştirmişti. Enflasyonun istenilen düzeye gelememesi sonrasında 2024 yılında politika faizinin %50'de kalacağını düşünüyoruz.
Belirtmemiz gerekir ki kredi derecelendirme kuruluşları erken faiz indiriminin risk olduğunu dile getiriyor. Merkez Bankası her ne kadar faiz indirimi mesajı vermese de sıkı para politikasının etkileri ile büyüme tarafı baskılayabilme beklentisi sürüyor. Erken indirim döngüsüne geçilme ihtimali enflasyon tarafının istenen düzeye gelinmemesine neden de olabilir. Bu hedeflere ulaşılması için uygulanacak politikalar tarafında kısa vadeli belirsizlik devam edebilir.
İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.infoyatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.