Ekim 2021 Sanayi Üretimi (İş Yatırım)

Sanayi üretimi rakamları tedarik sorunlarına rağmen ekonominin hız keserek büyümeye devam ettiğine işaret ediyor. Mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretim endeksi Eylül ayındaki %1,5 daralmanın ardından Ekimde %0,6 büyüdü. Yıllık artış %8,5 ile (Eylül %9, Ağustos: %14, Temmuz: %10) ile halen çok güçlü.

Açıklanan sonuçlar yılın son çeyreğinde çeyrekten çeyreğe ekonomik daralma olmayabileceğine işaret ediyor. Güçlü dış talep, zayıf Türk lirası ve düşük faizler üretimi desteklemeye devam edecek.

Aylık rakamlar sermaye malları haricinde genele yaygın bir toparlanmaya işaret ediyor. Ara malından (%+1,3), enerjiye (%+1,4), dayanıksız tüketim malından (%+3,6), dayanıklı tüketim malına (%+0,3) uzanan bir üretim artışı söz konusu. Sermaye malları (%-5,2) iki aydır en çok daralan grup.

Sektörler itibariyle bakıldığında gıda (%+5,2), giyim (%+4,7), rafineri (%+3,7), deri (%+3,6), tekstil (%+3,4), kimya (%+2,6), kara taşıtları (%+1,9) güçlü performanslarıyla dikkat çekiyor.

Diğer ulaşım araçları (%-39,2), eczacılık (%-2,8), makine (%-2,5), metalik olmayan mineraller (%-1,8), mobilya (%-1,7), elektrikli teçhizat (%-0,6) daralma gösteren ana sektörler.

Sanayi üretimindeki toparlanmanın Kasım ayında devam etmesini bekliyoruz. Kasım ayı PMI verileri, rekor ihracat rakamları ve ithalattaki keskin artış üretim artışının devam ettiğine işaret ediyor.

Enflasyonist baskı nedeniyle öne çekilen iç talep ve Avrupa ekonomisinin ivme kaybederek de olsa gücünü koruması üretimi destekliyor. Buna karşın, arz yönlü sorunlar tedarikçilerin girdi teslimat sürelerinin uzaması ile otomotiv ve elektronik sektörlerini zorluyor. Kurdaki yükseliş sermaye mallarına yurt içi talebi sınırlıyor.

Sektörel PMI göstergelerine göre kağıt, tekstil, giyim, gıda Kasım ayında üretimini genişleten sektörler. Buna karşılık kara ve deniz taşıtları, makine ve metal, metalik olmayan mineraller yavaşlıyor.


Kaynak: ISO, Markit
PMI verilerinin işaret ettiği imalat daralmasının gerçekleşmemesi ve Ekim ayı hizmet ve ticaret ciro endeksleri %9,5’lik 2021 GSYİH büyüme tahminimiz üzerinde yukarı yönlü riskler olduğuna işaret ediyor. Tahminimizi %10,0’a çekiyoruz.

2022 için %5 olan büyüme tahminimizi koruyoruz. Ancak döviz kurundaki intizamsız artış önümüzdeki yıl sert faiz artışına gidilme ihtimalini ve dolayısıyla büyüme cephesinde aşağı yönlü riskleri artırıyor.
https://arastirma.isyatirim.com.tr/2021/12/13/sanayi-uretimi-gucunu-koruyor/



İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                           ***
                  Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
FRANSA MALİYE BAKANI: ÖNCELİĞİMİZ FRANSIZLARIN SATIN ALMA GÜCÜNÜ ENFLASYONA KARŞI KORUMAK
FRANSA MALİYE BAKANI: BU ENFLASYONUN YARISI ENERJİ FİYATLARINDAN KAYNAKLANIYOR
İNGİLTERE'DE OMICRON VARYANTI NEDENİYLE İLK HASTA KAYBI YAŞANDI - SKY
ALİ KİBAR:ÖNÜMÜZDEKİ YIL ORTASINDA ALÜMİNYUM VE OTO YAN SANAYİ YATIRIMIMIZ DEVREYE GİRECEK - BLOOMBERG HT
20.09.2023 itfa tarihli ihalede nominal teklif 1.32 milyar TL nominal satış 576.00 milyon TL
20.09.2023 itfa tarihli ihalede minimum fiyat 99,166 TL, ortalama fiyat 99,399 TL
20.09.2023 itfa tarihli ihalede net satış 572.50 milyon TL
20.09.2023 itfa tarihli ihalede ortalama basit faiz % 20,33 ortalama bileşik faiz % 21,36
BAKAN NEBATİ: 2020 YILINDA 35.6 MİLYAR DOLAR OLAN CARİ AÇIK DA 2021 EKİM AYI İTİBARIYLA YILLIKLANDIRILMIŞ OLARAK 15.4 MİLYAR DOLARA GERİLEDİ.
BAKAN NEBATİ: CARİ İŞLEMLER DENGESİNDEKİ KALICI İYİLEŞME İÇİN VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞIYORUZ
ÇİN MERKEZ BANKASI : ÖDENMEMİŞ MORTGAGE KREDİLERİ KASIM SONUNDA 38.1 TRLYN YUAN
Facebookta Paylaş