Ekim 2021 Enflasyon Raporu Toplantısı analizi (İş Yatırım)

Merkez Bankası yılın son enflasyon raporunda 2021 yılı enflasyon tahminini 4,3yp artırarak %18,4’e, 2022 tahminini 4,0yp artırarak %11,8’e yükseltti. Eylül-Ekim döneminde manşet enflasyon yükselirken 300 baz puan indirim yapılmasaydı Merkez Bankası’nı gerçekçi bulduğumuzu yazardık. Ancak Türk lirasının değer kaybettiği ve fiyatlama alışkanlıklarının bozulduğu mevcut dönemde tahminlerimizi Merkez Bankası’nın üzerinde tutmaya devam ediyoruz.

Erken faiz indirimi sonrası Türk lirasında yaşanan değer kaybı, fiyatlama alışkanlıklarındaki bozulma ve toplantıda verilen faiz indirimine devam edileceği yönlendirmesi sonrası 2021 yılı enflasyon tahminimizi %20’ye çekmiştik. Seçim öncesi asgari ücrete %25-%30 zam yapılacağı beklentisi ve gecikmeli kur geçişi etkisi nedeniyle 2022 tahminimizi de %16,5 olarak belirlemiştik.

Merkez Bankası 2021 yılı enflasyon tahminindeki artışın 1,5 puanı Türk lirası ithal fiyatlarındaki güncellemeden, 2,1 puanı gıda fiyatlarındaki yükselişten, 0,4 puanı çıktı açığındaki güncellemeden, 0,3 puanı yönlendirilen fiyat ayarlamalarından geliyor. 2022 için ortalama varil petrol fiyatı tahmini 69,4 dolardan 77,5 dolara, yıllık ortalama gıda enflasyonu tahmini %10,1’den %13,9’a güncelleniyor.


Kaynak: TCMB Ekim 2021 Enflasyon Raporu
Merkez Bankası ithal fiyatlarındaki artışın enflasyona 1,5 puanlık etkisini hesaplarken yaşanan kur şokunun geçici olduğunu ve üretici fiyatlarındaki artışın tüketici fiyatlarına yansımayacağını varsayıyor. İç talebin güçlü olduğu ve reel faizin negatife döndüğü bir ortam için bu tahmini iyimser buluyoruz.

Büyük dış ticaret ortağımız Avrupa ekonomisindeki canlanma ve salgın döneminde tedarik zincirinde Türkiye lehine yaşanan değişimin cari dengeyi düzelteceği ve kur üzerindeki baskıyı azaltacağı varsayılıyor. Cari fazla verilmesinin Türk lirasını orta vadede reel olarak değer kazandıracağı görüşüne katılırız. Ancak kısa vadede sermaye hareketlerinin kur üzerinde daha etkili olacağına inanıyoruz.

Başkan Kavcıoğlu’nun yatırımlar, üretim ve ihracatçı firmaların gevşeyen finansal koşullarla desteklenmesinin arz yönlü iyileşme ve daralan cari denge üzerinden fiyat istikrarını sağlayacağına yönelik açıklaması toplantının soru-cevap bölümünün en önemli gelişmesiydi. Merkez Bankasının fiyat istikrarına yönelik bu yaklaşımı ilk defa net bir şekilde ifade ettiğini görüyoruz.

Ancak ihracatçı sektör yatırımlarının ve arz yönlü çözümlerin fiyat istikrarına olumlu katkı vermeye başlaması için uzun süre geçmesi gerekiyor. Dış talepten faydalanan sektörlerin iç piyasaya fiyat artışlarını yansıtma konusunda pazarlık gücü artıyor. Enflasyonla mücadeleye yönelik bu yaklaşımın, özellikle kısa vadede, sıkı para politikasının yerini alamayacağını, negatif reel faiz politikasının enflasyonu yukarıda tutmaya devam edeceğini düşünüyoruz.

Üretici fiyatlarında ve gıda fiyatlarındaki artışın etkisi 2021 enflasyonu ile sınırlı kalmayacak. Gıda fiyatlarındaki yükseliş, düşük gelirliler için ölçülen enflasyonu ve gelirler politikasını etkiliyor. Üretici fiyatlarındaki artış büyümenin güçlü olduğu bir ortamda yeni maliyetlerin tüketici fiyatlarına %30 civarında yansımasına neden olacak. Dolayısıyla gıda enflasyonunun yüksek gelmesi asgari ücreti yukarı çekerek, üretici fiyatlarındaki artış ise maliyet enflasyonu yoluyla 2022 enflasyonunu yukarı çekecek.

Toparlayacak olursak hızlı büyüme, emtia fiyatlarındaki artış, gıda enflasyonundaki yükseliş, bozulan fiyatlama alışkanlıkları, Türk lirasının değer kaybı, seçimler öncesi yüksek asgari ücret artışı ve kredi genişlemesi beklentileri enflasyon cephesinde zorlu bir tabloya işaret ediyor.

Serhat Gürleyen, Araştırma Direktörü
Dağlar Özkan, Ekonomist


İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                           ***
                  Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.