Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan ve önümüzdeki 3 yıl için Türk ekonomisinin vizyonunu ortaya koyacak olan Orta Vadeli Programı değerlendiren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, OVP’nin Türkiye’nin şu andaki ekonomik gerçekliklerini dikkate alarak hazırlanmış gerçekçi bir Yeni Ekonomi Programı olduğunu dile getirdi.
2013 yılı sonrasında yaşanan ekonomik, siyasal ve toplumsal olayların Türk ekonomisinde yol açtığı hasarları ortadan kaldırmayı hedefleyen Yeni Ekonomik Programın disiplinli bir şekilde uygulanması halinde Türk ekonomisinin 3 yıl sonunda Türk toplumuna daha fazla refah sağlayacağına dikkati çeken Eskinazi, “Önümüzdeki süreçte Türk insanının refahı için ağırlıklı olarak üretim ve ihracatın önündeki engellerin kaldırılması gerekiyor. Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak’ın dediği gibi Türkiye’nin yeni bir başarı hikayesine ihtiyacı var. Bu başarı nitelikli üretim ve katma değerli ihracattan geçiyor. Yatırımların geçtiğimiz yıllara göre bir miktar düşeceği öngörülerini ortadan kaldırmak için üretim ve ihracata desteğin sürmesi gerekiyor. Bu nedenle, Yeni Ekonomik Programın önümüzdeki günlerde açıklanacak Uygulama esaslarının bu amaca uygun oluşturulması gerekiyor” diye konuştu.
Yeni yatırım için istikrar ve motivasyona ihtiyaç var
Türk sanayicisinin ve ihracatçısının yeni yatırım için ekonomik istikrar ve motivasyona ihtiyaç duyduğu bir dönemden geçildiğini ifade eden Eskinazi, Orta Vadeli Programda 2021 yılına kadar hedeflenen 2 milyon yeni istihdamın sağlanabilmesi yatırımcıya güven aşılanması gerektiğini, Yeni Ekonomik Programı ve sonrasında atılacak adımların bu anlamda hayati önemde olduğunu vurguladı.
Kamuda 76 milyar liralık tasarruf sağlaması hedeflenen Kamu Maliyesi Değişim ve Dönüşüm Ofisinin kurulmasını da yerinde bulduklarını anlatan Eskinazi, “Kamu Maliyesi Değişim ve Dönüşüm Ofisi gelir artırıcı önlemleri hayata geçirirken, toplumsal hassasiyetleri dikkate alarak hareket etmeliidir. Özellikle vergiler içinde dolaylı vergilerin oranı düşürülmelidir. Bunun için yapısal reformları gerçekleştirme süreci disiplinli bir şekilde takip edilmelidir” dedi.
Bankaların güncel mali yapılarının Türk ekonomisinde yaşanan son gelişmeler sonrasında zorlu bir süreçten geçtiğini, bankaların yeni kredi veremedikleri gibi, mevcut kredileri vadesinden önce talep eder konuma geldiklerinin altını çizen Eskinazi, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, “Bankaların güncel yapılarını tespit edip gerekirse mali yapıyı güçlendirecek kapsamlı bir politika setini devreye sokacağız” açıklamasını yerinde bir adım olarak gördüklerini, ekonominin finansman ihtiyacına hızlı cevap verecek bir formül beklediklerini sözlerine ekledi.