ECB’de yenilik yok, gözler AB Zirvesi’nde(Tera Yatırım )


ECB'de yenilik yok, gözler AB Zirvesi'nde…

Avrupa Merkez Bankası (ECB), Temmuz toplantısında beklendiği gibi faizlerde değişiklik yapmazken Pandemi Acil Satın Alma Programı'nı (PEPP) 1,35 milyar EUR tutarında devam edeceğini bildirdi. Banka'nın politika açıklamasında PEPP'in öngörülen enflasyon yolunda pandemi ile alakalı olarak aşağı yönlü baskıların dengelenmesine yardımcı olduğu belirtildi. Satın almalar zaman içerisinde, varlık sınıfları arasında esnek bir şekilde yürütülmeye devam edilecek. Bununla beraber, koronavirüs krizinin sona erdiğine karar verilene kadar PEPP kapsamında net varlık alımları gerçekleştirilecek, ki Merkez Bankası'nın bu aşamada öngördüğü zaman aralığı en erken Haziran 2021 sonu olarak görülmektedir.

Varlık alım programı (APP) çerçevesindeki alımlar aylık 20 milyar EUR hızında devam ediyor. Banka, bu programla alakalı yönlendirmesini ise, faizleri yükseltmeye başlamadan önce APP'in bitirileceği şeklinde yapıyor. TLTRO kapsamındaki refinansman faaliyetleri devam ediyor, bu konuda bu yolla geniş likidite sağlanmakla beraber firmalara ve hanelere banka kredileri destekleniyor. Enflasyon baskıları yakın zamanda yukarıya dönmeyecek, bunda da en etkili sebep zayıf talep olacak. Bu da satın alma ve düşük faizlerin 2021'den önce tersine döndürülmeyeceği anlamına geliyor.

Lagarde'ın basın toplantısı, ekonomik görünüme ilişkin temkinli görüntünün devamına işaret ediyor. Buna karşılık, verilerde görülen Nisan dibinden sonra toparlanmaya da işaret ediliyor. Yine de bu toparlanmanın, ekonomiye bolca teşvik sunulan bir dönemde gerçekleştiğini belirtmek gerekiyor. Negatif mevduat faizlerinin en büyük handikapı malum, bankacılık sektörü açısından risklere işaret etmesi. Özellikle de mevduatın azalmasının bankalar açısından kaynak sıkıntısına neden olabilecek olması. Bu da istenen kredi büyümesinin sağlanmaması veya dış kaynak yani borçlanma demek olur, ki ilave risk demek. Bu noktada faizlerin kademelendirilmesi ve mevduatın her dilimine aynı faizin uygulanmaması şeklindeki güncelleme en çok merak edilen konuydu. Lagarde'ın konuşmasının içeriğinde ise bir yenilik yer almıyor.

AB liderleri yarın bütçenin ve 750 milyar EUR'luk kurtarma fonunun nasıl kullanılacağını konuşacaklar. Kurtarma fonu içerisindeki ağırlığın hibe veya kredi olması ana konumuz… Koronavirüs pandemisinden kötü etkilenen sorunlu ülkeler, hibe mekanizmasını talep ediyorlar. Bu noktada bütçe fazlalarının büyüklükleri ve borçlulukları oranında hibe olarak sorunlu ülkelere pay edilmesi olabilecek en olumlu seçenek olarak görünüyor. Çünkü yeni borçlanma konusu, hem borçlular hem de kreditörler açısından yeni sıkıntılara neden olacaktır.


 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
İNGİLTERE, OZY BEAR OLARAK DA BİLİNEN APT29 GRUBU TARAFINDAN SİBER SALDIRI DÜZENLENDİ, BU AYRICA KESİNLİKLE RUS GİZLİ SERVİSİNİN PARÇASI
İNGİLİZ SİBER GÜVENLİK MERKİZİ: RUS HACKERLAR, COVİD-19 AŞI VE TEDAVİSİNİ AKADEMİ VE İLAÇ KURULUŞLARINDAN ÇALMAYA ÇALIŞTI
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 6,8450 Satış: 6,8573 Euro Alış: 7,8021 Satış: 7,8162
KÜRESEL BORÇLARDAKİ MART AYINDAN BU YANA GÖRÜLEN ARTIŞ, KORONAVİRÜS SALGININA VERİLEN PARASAL VE MALİ YANITI YANSITIYOR
KÜRESEL BORÇLAR 1. ÇEYREKTE 1.2 TRİLYON DOLAR ARTARAK 256 TRİLYON DOLAR -IIF
KÜRESEL BORÇLAR 1. ÇEYREKTE GSYH'NİN % 331'İ (4. ÇEYREK: % 320) -IIF
IIF:GELİŞEN PİYASALARIN BORCU 1. ÇEYREKTE 72.6 TRİLYON DOLAR, GSYİH'YE ORANI %230 ARTIŞ İLE REKORDA
Facebookta Paylaş