ECB verim eğrisini kontrol etmek için satın alma hızını artırıyor…
Beklendiği gibi toplam PEPP büyüklüğü ve faizlerde bir değişiklik yapmayan Avrupa Merkez Bankası, bölgenin ekonomik toparlanmasını olumsuz etkileyebilecek yükselen tahvil getirilerini kontrol altına almak amacıyla önümüzdeki aylarda varlık alım hızını artıracağını açıkladı. ECB açıklamasına göre; “Yönetim Konseyi, önümüzdeki çeyrekte PEPP kapsamındaki alımların bu yılın ilk aylarına göre önemli ölçüde daha yüksek bir hızda gerçekleştirilmesini bekliyor" ve yine “Yönetim Konseyi, piyasa koşullarına göre ve finansman koşullarının sıkılaşmasını önlemek amacıyla esnek bir şekilde satın alacaktır."
Politikanın ana hatlarında ise bir değişim yok, ECB’nin yaptığı ayarlama yakın dönemdeki tahvil alımlarının hızının biraz daha artacağına işaret ediyor. 1,85 trilyon EUR büyüklüğündeki programın nihai amacında ise bir değişim yok. Banka, ayrıca bankalara yine uzun vadeli kredi imkanı sunmaya devam edecek. Baktığımız zaman, ABD’deki tahvil getirilerine bağlı olarak artan Avrupa getirilerine ECB’den bir reaksiyon ve direkt yaklaşım görüyoruz. Yani, Fed’in rahatsız olmadığı kadar ECB’nin getiri eğrisinden rahatsız olma durumu söz konusu. Daha önce, en azından ABD’deki tahvil hareketinin bir ekonomik dayanağı olabileceğini, ama Euro Bölgesi’nde böylesine bir ekonomik toparlanma olmadığından bahsetmiştik.
ECB’nin haftalık varlık alımları… Kaynak: Bloomberg, ECB
Grafikte ECB’nin dönemsel varlık alım miktarlarını görüyorsunuz. ECB’nin son haftalardaki tahvil alım miktarı, programın ortalamasının altında. Dolayısıyla, banka eğer yakın dönemde getirileri kontrol altına almak için harekete geçiyorsa, varlık alımlarının hızını artıracak demektir. Artan alımlar ile beraber, uzun vadeli tahvil faizlerinin bir miktar soğuması ve bölgenin gerçek finansman koşullarını yansıtması beklenen bir durumdur. Karar ile beraber, Alman 10 yıllık tahvil faizi -0,352% ile bir haftanın en düşük seviyesini test etti.
Lagarde, ekonomik faaliyetin daha dengeli olduğunu belirtmekle beraber aşağı yönlü risklere de dikkat çekiyor. 2021 enflasyon tahmini Aralık ayındaki %1’den %1,5’e yükseltilirken, 2022 tahmini %1,1’den %1,2’ye revize edildi. 2023 tahmini ise %1,4’te sabit kaldı. Lagarde, 2021 ve 22 revizyonlarının büyük ölçüde geçici faktörlere dayandığını söylüyor. 2021 GSYH büyüme tahmini ise %3,9’dan %4’e revize edilirken; 2022 tahmini %4,2’den %4,1’e düşürüldü. 2023 büyümesi ise %2,1’de kaldı.
Fed’in bu aşamada ne yapacağı merak konusu, eğer aksiyonsuz kalırsa ABD-Alman tahvil faiz spreadini Amerikan faizleri lehine açması muhtemel. Böylesine bir durumda ECB ve Fed politika ayrışımı fiyatlara yansıyacağından USD varlıklarının daha güçlü bir duruma gelmesi de beklenebilecek bir durum. Dün 10 yıllık tahvil ihalesinde faiz oranı %1.5230 oldu. Teklif / karşılama oranı Haziran 2018'den bu yana en yüksek seviyede, bu da güçlü bir talebe işaret ediyor. Bugün 30 yıllık ihracın sonuçları da önemli olacak. FOMC’ye ise daha nerdeyse bir haftalık bir zaman var. Fed, enflasyon baskısını kalıcı görmedikçe getirilere müdahale etmeyebilir ve kısa zamanda daha fazla yükseliş görebiliriz.
Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.terayatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.