Ne Oldu?
• Cumhurbaşkanı Erdoğan: 15 Ağustos 2022 tarihinden önce icra takibi başlatılmış 2.000 TL ve altındaki alacakların gider gösterilerek vergiden düşürülebilmesini ve böylece tasfiyesini sağlıyoruz.
• Erdoğan: Türkiye olarak yılbaşından sonra ülkemizdeki enflasyonun hızlı bir şekilde inişine şahitlik edeceğiz.
• Erdoğan: Yunanistan ne siyasi ne ekonomik ne askeri bakımdan bizim dengemiz olmadığı için muhatabımız da değildir.
• Türkiye, Yunanistan'a Batı Trakya Türk Azınlığına baskıyı sonlandırma çağrısı yaptı.
• Gazprom, Kuzey Akımı 1'in Siemens Energy arızalı ekipmanı tamir edene kadar sevkiyatlara devam etmeyeceğini bildirdi.
• Rusya Enerji Bakanı Şulginov, yaptırımlar nedeniyle Rusya’da petrol üretiminin bu yıl 2021’e kıyasla %2, doğalgaz üretiminin %7 ve kömür %yüzde 6 düşeceğini söyledi.
• BoE politika belirleyicisi Mann, enflasyonu kontrol altına almak için güçlü eylem çağrısında bulundu. Bunun, önümüzdeki hafta faiz oranlarında daha büyük ölçekli artışları destekleyebileceğinin bir işareti olduğu belirtildi.
• Bulgaristan Başbakanı Donev, Bulgaristan’ın 31 Mart 2023'e kadar Kuzey Makedonya'ya 200 megavatsaat elektrik ihracatı yapacağını duyurdu.
• Brezilya Merkez Bankası şahin mesajıyla nihai faiz artışı uyarısında bulundu.
• Lufthansa'daki pilotlar bu hafta tekrar grev yapacak.
• Avustralya Merkez Bankası faizi 50 baz puan artışla %2,35 seviyesine çıkardı.
Ne Olacak?
• Cumhurbaşkanı Erdoğan 6 - 8 Eylül’de Bosna - Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan’ı ziyaret edecek.
• Yurt içinde önemli bir veri akışı bulunmazken, ABD’de PMI verileri açıklanacak.
• İngiltere'de yeni başbakan Truss, hükümeti kurma görevini almak için bugün Kraliçe Elizabeth ile görüşecek.
• Borsa İstanbul’un bu sabah alıcılı açılış yapmasını bekliyoruz.
BİST100 endeksinde alıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz.
BİST100 endeksi geçtiğimiz işlem gününe alıcılı başlangıç yaptı. Ağustos ayında TÜFE %2,00 olan beklentilerin altında %1,46 artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE Temmuz ayındaki %79,6 seviyesinden Ağustos ayında %80,2 seviyesine yükseldi. Çekirdek enflasyon ise %66,08’e çıktı. Eylül ayında gelen elektrik ve doğal gaz zamlarına ek olarak, akaryakıt tarafındaki yükseliş ile önümüzdeki ay enflasyonun anlık konjonktürde yükselişin devamını bekliyoruz. TÜFE tarafında aylık bazda sağlık %7,01, eğitim %6,85, çeşitli mal ve hizmetler %3,86 oranlarında artış gösterirken, Ağustos ayında tek düşüş gösteren grup %1,78 azalış ile Haziran ayının en çok yükseleni ulaştırma oldu. Yurt içinde açıklanan enflasyon verisi ardından fiyatlar genel düzeyindeki artışların şirket karlılıklarını olumlu etkileyebileceği algısı daha önce de olduğu gibi Borsa’yı tetikleyici unsurlardan olarak ön plana çıkıyor. Yükselen enflasyon ile birlikte tasarrufların azalmasıyla alternatif getiri arayışının Borsa olduğunu gözlemliyoruz. Hane halkı harcama kalemlerinin yüksek olduğu ve enflasyondan cirolarının olumlu etkilenebileceği sektörlerin ön plana çıktığını (gıda perakende, gayrimenkul yatırım ortaklıkları, ulaştırma) görüyoruz. Diğer taraftan bankalara olan para girişinin devam etmesi ve geçen hafta en çok baskılanan metal ana sanayi sektörü paylarına gelen sert alımlarla endeks günü %4’ün üstünde tamamlayarak yeni kapanış rekoruna, yeni gün içi en yüksek rekoruna ve yeni hacim rekoruna imza attı.
Geçtiğimiz aylarda TCMB tarafından açıklanan III. Enflasyon Raporu’nda 2022 yılsonu TÜFE tahmini %60,4, 2023, %19,2, 2024 ise 8,8 olarak açıklanmıştı. Ancak dün yayımlanan yeni Orta Vadeli Programda yıl sonu enflasyon tahmini %65, yani TCMB’den 460 baz puan yukarıda bir beklentinin olduğunu görüyoruz. Anlık olarak %81’lere yaklaşan TÜFE’de yıl sonu baz etkisinin de göz önüne alınması ile %65’lere kadar geri çekilmesi beklenmekte. Ağustos ayı piyasa katılımcıları anketi özeline baktığımızda ise yılsonu beklentinin %70,6 olduğunu düşünürsek yeni OVP’nin yıl sonu enflasyon tahminini piyasaya uyumlu olduğu kanaatindeyiz. 2020 yılı Mart ayından bu yana yükselen coronavirüs pandemisinin etkileri enflasyonun yükselmesine neden oldu. Normalleşme adımlarının artması ve aşılanmaların hızlanması sonrasında lojistik sıkıntılarının da azalması ön görüsü ile enflasyonun aşağı yönlü gelmesi beklenirken, 24 Şubat 2022 tarihinde Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı işgal neticesinde emtia ve enerji fiyatları sert yükseldi. Bu da Eylül 2021’den bu yana süre gelen politika faiz indirimlerine ek olarak birlikte yükselen kur fiyatlamaları etkisi ile Türkiye’de enflasyon %81’lere dayandı. TCMB karar metinlerine baktığımız zaman %5 olarak vurgulanan enflasyon, OVP’de yer almıyor. OVP’ye göre enflasyonun 2025 yılında %9,9 olarak tek haneye inmesi bekleniyor. Tüm ülkelerde resesyon endişeleri konuşulup enflasyon kontrol atına alınması için yapılan faiz artırımları neticesinde büyüme riske atılıyor. Türkiye olarak biz ise büyüme odaklı ekonomiyi ön plana çıkarırken, faiz indirimleri neticesinde yükselen kur ve jeopolitik gerginlikle ile enflasyon bir adım geride kalıyor. Enflasyonun düşürülmesine yönelik her ne kadar adım atılsa da (enerji tarafının sübvanse edilmesi, gıdada KDV’nin %8’den %1’e indirilmesi vb) global tarafta yaşanan sıkıntılar ile bu durum çok fazla işe yaramıyor. Yükselen kur, Euro/Dolar paritesinin 1 seviyesinin altına kadar geri çekilmesi ve jeopolitik gerginlikler ile cari işlemler dengesinde 2022 yılında fazla verme metodolojisi ile çıkılan bu yolda 2023 - 2025 yılları arasında beklenen %5 - %5,50’lik büyüme sonrasındaki Cari Denge / GSYH oranının ortalama -%2,7 olarak açıklanmasını da piyasaya kısmen uyumlu buluyoruz.
VİOP 30 Endeks kontratında alıcılı açılış bekliyoruz.
VİOP 30 Endeks Ekim kontratı, önceki işlem günü 3.651- 3.886 fiyat aralığında işlem görerek günü 3.855 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 15.796 azalarak 348.674 adet kontrat olarak gerçekleşti.
VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 3.653 seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, 3.960’ın üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 4.200 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 3.780 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 3.920 ve 3.960 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 3.820 ve 3.780 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.
• ARDYZ - Şirket ile SKBNK arasında Şekerbank ŞEF ürünlerinin şirket tarafından banka müşterilerinin kullanımına uyumlu hale getirilip geliştirilmesi, Satış ve satış sonrası desteği verilmesi ve Şef Sisteminin Banka tarafından müşterilerine tanıtımının sağlanması amacıyla sözleşme imzalandığı açıklandı.
• BRMEN & DOGUB - VBTS kapsamında şirket paylarına 5 Ekim’e kadar emir paketi tedbiri getirildi.
• CRDFA - 90 milyon TL’ye kadar borçlanma aracı ihraç edilmesi kapsamında SPK’ya başvuru yapıldığı açıklandı.
• DYOBY - VBTS kapsamında şirket paylarına 5 Ekim’e kadar açığa satış ve kredili işlem yasağı getirildi.
• EKGYO -
o İstanbul Zeytinburnu Büyükyalı İstanbul projesinin son kısmının Kısmi Geçici Kabul Tutanağının onaylandığı açıklandı.
o İstanbul Avcılar Firuzköy 1. Etap 1. Kısım Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşinin Yer Teslimi’nin yüklenici ile yapıldığı açıklandı.
• GESAN - Şirketin ENJSA’ya bağlı dağıtım şirketleri (Toroslar Elektrik, Başkent Elektrik, AYEDAŞ) 16,1 milyon dolar tutarında üç sözleşme imzaladığı açıklandı.
• GLCVY - 1,5 milyar TL’ye kadar borçlanma aracı ihraç edilmesine karar verildiği açıklandı.
• GUBRF - 3 milyar TL’ye kadar borçlanma aracı ihracı kapsamında Genel Müdürlüğe yetki verildiği açıklandı.
• INFO - 79 gün vadeli 200 milyon TL tutarındaki bono ihracı kapsamında talepler bugün toplanacak.
• KAREL - 11,4727 TL’lik zorunlu pay alım teklifi sürecinin tamamlandığı ve bir yatırımcının 0,208 adetle çağrıya katıldığı açıklandı.
• KERVT - Kayıtlı sermaye sistemine geçilerek kayıtlı sermaye tavanının 2 milyar TL olması konusunda SPK’ya başvuru yapıldığı açıklandı.
• KRONT - ABD’de yerleşik şirketin %100 bağlı ortaklığımız Ironsphere’nin PEGA Systems Inc'den 689.867 dolar tutarında yeni sipariş aldığı açıklandı.
• KLGYO - EKGYO tarafından yapılan İstanbul Ümraniye Arsa Satış Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi ihalesinde Arsa Satışı Karşılığı Satış Toplam geliri olarak 3,6 milyar TL ve Arsa Satışı Karşılığı Şirket Payı Gelir Oranı olarak %50 ile en yüksek teklifin şirket tarafından verildiği ve sözleşmeye davet yazısı beklendiği açıklandı.
• MPARK - Medical Park Elazığ Hastanesi'nin devredilmesine karar verildiği, devir kararı alınan hastanenin FAVÖK’teki payının %0,1 olduğu açıklandı.
• MTRKS -
o VBTS kapsamında şirket paylarına 5 Ekim’e kadar brüt takas tedbiri getirilirken, açığa satış ve kredili işlem yasağı da 5 Ekim’e kadar uzatıldı.
o Sosyal medyada yer alan şirketin İngiltere'de kurulu bir şirketin sahibi olduğu ve bu şirket üzerinden kara para aklandığı haberlerinin gerçeği yansıtmadığı açıklandı.
• MGROS - Ağustos ayında 13 adet Migros, 10 adet Migros Jet ve 1 adet Toptan formatında 24 adet mağaza açılırken, toplam mağaza sayısı 2.725’e yükseldi.
• ORGE - Şirketin İstanbul’da devam eden Folkart Nefes Projesi'nin Elektrik Tesisat İşlerinin yapımına yönelik olarak verdiği 0,3 milyon euro, 0,9 milyon dolar ve 22,1 milyon TL tutarındaki teklifin kabul edilmesi sonrasında sözleşmenin imzalandığı açıklandı.
• QNBFB -
o 91 gün vadeli 602,9 milyon TL tutarında bono ihraç edildi.
o Yurt dışında 91 gün vadeli 40 milyon dolar tutarında borçlanma aracı ihraç edildi.
• SUWEN - Haziran - Eylül arasında 2 mağaza açıldığı, toplam mağaza sayısının 151’e yükseldiği açıklandı.
• VERTU - Şirketin %50 pay sahibi olduğu Core Engage’nin sermayesinin 7,5 milyon TL’den 10 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildiği açıklandı.
• CEMAS - BND Elektrik tarafından 1,39 - 1,45 TL fiyat aralığından 15.000.000 adet pay satılırken, şirket sermayesindeki payı sıfırlandı.
• DOKTA - Çelik Holding tarafından 31,02 - 31,72 TL fiyat aralığından 133.647 adet pay satılırken, şirketteki payı %94,47’ye geriledi.
• DOGUB - Burak Sözübir tarafından 10,53 - 10,60 TL fiyat aralığından 225.389 adet pay alınırken, şirket sermayesindeki payı %7,38’e yükseldi.
• IEYHO & CEMAS - CEMAS tarafından 0,91 - 0,94 TL fiyat aralığından 30.000.000 adet IEYHO satılırken, CEMAS’ın IEYHO’daki payı %4,14’e geriledi.
• LIDER - Şirket paylarının geri alınması kapsamında 190.000 adet pay, 23,88 - 24,20 TL fiyat aralığından geri alındı.
• MPARK - Şirket paylarının geri alınması kapsamında 55.000 adet pay 41,40 - 42,12 TL fiyat aralığından geri alındı.
• MAGEN & ESEN - ESEN tarafından 14,58 - 14,60 TL fiyat aralığından 30.000 adet MAGEN payı alınırken, ESEN’in MAGEN’deki payı %75,74’e yükseldi.
• MEGAP - Yönetim Kurulu Başkanı Eda Özhan tarafından 3,31 - 3,44 TL fiyat aralığından 100.000 adet pay alınırken, şirket sermayesindeki payı %29,58’e yükseldi.
• SEGYO - Şirket tarafından halka arz kapsamında fiyat istikrarının sağlanması amacıyla halka arz fiyatının altında geri alınmış olan toplam 21.000.000 adet paydan, 7.000.000 adetinin satışının 1,39 - 1,41 TL fiyat aralığından gerçekleştirildiği açıklandı.
• VERUS - Şirket paylarının geri alınması kapsamında 14.758 adet pay 66,90 - 67,15 TL fiyat aralığından geri alındı.
• BALAT - Şirket sermayesinin 13,4 milyon TL’den %90,62 oranında bedelli olarak 12,1 milyon TL nakden artışla 25,5 milyon TL’ye yükseltilmesi kapsamında SPK’ya başvuru yapıldığı açıklandı
İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.infoyatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.