Dünyanın en büyük ticaret anlaşması RCEP 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek

Dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşması 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek ve Japonya, Çin ve Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği üyeleri dahil olmak üzere ülkeler için tarifeleri düşürecek.

 Yeni Zelanda Ticaret Bakanı Phil Twyford, ülkesinin Avustralya'nın ardından 15 uluslu Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklığın onaylanmasını tamamladığını söyledi.

 25 trilyon dolarlık ekonomik üretim gücünü bir araya getiren devasa ticaret anlaşması, küresel gayri safi yurtiçi hasılanın, nüfusun ve ticaretin kabaca %30'unu kapsıyor - Trans-Pasifik Ortaklığı için Kapsamlı ve Aşamalı Anlaşması'ndan (CPTPP) daha fazla-.

 RCEP, 10 ASEAN ülkesinden altısının ve diğer beş Asya-Pasifik ülkesinden üçünün, daha geniş ticaret bloğunun sekreteryası olarak hizmet veren ASEAN'a onay belgelerini tevdi etmesinden 60 gün sonra yürürlüğe girecek.

 Avustralya Ticaret Bakanlığı'nın internet sitesine göre anlaşmayı onaylayan ülkeler: Brunei, Kamboçya, Laos, Singapur, Tayland, Vietnam, Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya ve Çin. Japonya Dışişleri Bakanlığı'na göre, anlaşma ilk olarak bu 10 ülke için yürürlüğe girecek.

CPTPP'den farklı olarak RCEP, devlete ait işletme reformu, çevre ve çalışma ilişkileri konusunda kurallar getirmiyor. Ancak, mal ticareti söz konusu olduğunda, daha fazla sayıda ülkeye ve dünya nüfusunun daha fazlasına fayda sağlıyor. Çin, Japonya ve Güney Kore ekonomilerini bir araya getiren ilk ticaret anlaşmasıdır.

 RCEP yürürlüğe girdikten sonra, katılımcılar, müzakerelerin başladığı 2014'te bulundukları yerden çok çeşitli kalemler için tarifeleri derhal kaldıracaklar veya düşürecekler.