Dünyada Kredi Notu Ligi ve Türkiye Raporu (AlnusYatırım)

Standardın dışında bir çalışma ile sizlere ulaşıyoruz. Yunanistan ve İtalya örneği ortada dururken Dünyadaki ülkelerde borçluluğun artması büyük bir soruna doğru gidiyor. Küresel borç, 2016'dan bu yana 27 trilyon dolar daha artarak 2018'in üçüncü çeyreğinde 244 trilyon dolara (GSYİH'nın% 318'i) ulaştı. Ülkeler arasında ekonomik büyüklük yerine kredibilite daha öne geçmiş durumda. Biz de bu çalışmada borç verenlere yol gösteren Kredi Notlarındaki gelişim üzerinden gitmeye çalışarak ülkelerin risk puanlarına göre yerlerini görmeye çalıştık . Neticede Kredi notlarını incelemek bir ülkedeki risk derecesini görmede ve ülkeler arasında karşılaştırma yapmada etkili bir yöntemdir. Uluslararası yatırımcılar portföy tercihlerini ve yatırım yapacakları piyasaları seçerken derecelendirme kuruluşlarının değerlendirme notlarını göz önünde bulundurmaktadır. Notun düşmesi kredi verenlerin yükleneceği riskin arttığını gösterir.

Bu çalışmamızda, 100 yıldır bu işi yapan, ABD'de doğup orada devam eden 3 büyük uluslararası derecelendirme kuruluşunun 2018 sonu itibariyle dünya üzerinde not verdiği 148 ülkenin kendi içinde sıralamasını yaptık. Ardından bu ülkeleri gruplara ayırdık. En üst nota sahip ülkelerin grubuna Şampiyonlar Ligi derken geriye doğru ülkeleri 5 grupta listeledik.

Türkiye 2017 sonunda 2. grupta iken 2018'de 3. gruba gerilemiştir. Son 3 yılda 15 ülke Türkiye'yi geçmiştir. Türkiye'nin 2019 yılında rekabet edeceği ülkelerde bir ufak not artırımı mesafe önümüzde yeralan Brezilya'nın yanı sıra Kosta Rica, Sırbistan, Makedonya, Vietnam, Gürcistan, Bangladeş, Bolivya, Dominik ve Özbekistan diğer rakipler olarak gözükmektedir. Bu yıl işler iyi gider ve S&P ile Moody's not artırırsa 6 ülkeyi geçip 3. grubun liderliğine yükselebilir. 2019 yılında 15 Şubat'ta ve 2 Ağustos'ta S&P nin Türkiye notu gözden geçirmesi merakla beklenecektir. 15 Şubatta not artışı yada en azından görünümü pozitife çekmesini bekliyoruz. Fitch'in 3 Mayıs ve 1 Kasım'da nota bir şey yapmasını beklemiyoruz.. Moody's ise yılın ikinci yarısı duruma bağlı olarak herhangi bir gün sürpriz yapabilir. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın 7 Şubat 2019'da "Şimdi daha çok çalışan, daha çok üreten bir Türkiye'yi elbirliğiyle bir üst lige çıkarma zamanı" demesi ülke yönetiminin konuyla yakından ilgilendiğini göstermektedir.

Gelişmekte olan ülkelerden sayılan G. Kore ve BAE şampiyonlar liginde gözüküyor. Bu diğerleri için pek adil durmuyor. Zira Arjantin, Pakistan ve Mısır 4. Grupta yer alıyor. Arada ciddi uçurum var.

Dünyanın en büyük 20 ekonomisinden 9'u, 10 büyük ekonomisinden 5'i Şampiyonlar Liginde yer alabilirken Brezilya ve Türkiye 3. grupta yer alarak en düşük nota sahip ülkeler olarak gözükmektedir.



Alnus Yatırım Menkul Değerler A.Ş
www.alnusyatirim.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar,, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş