Dünya Bankası yetkilisi: Savaş kaynaklı petrol fiyat artışları büyük enerji ithalatçılarının büyümesini azaltacak

Bir Dünya Bankası yetkilisi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin yol açtığı sürekli yüksek petrol fiyatlarının Çin, Endonezya, Güney Afrika ve Türkiye gibi büyük petrol ithal eden gelişmekte olan ekonomilerin büyümesini tam bir puan azaltabileceğini söyledi.

  Bankanın Adil Büyüme, Finans ve Kurumlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Indermit Gill, bir blog yazısında savaşın halihazırda COVID-19 pandemisinden toparlanmada geciken ve borçlardan enflasyona kadar bir dizi belirsizlikle mücadele eden gelişmekte olan piyasalar için büyümede daha fazla aksilik yaratacağını söyledi.

  Gill, "Savaş, bu belirsizlikleri dünya çapında yankılanacak ve en kırılgan yerlerdeki en savunmasız insanlara zarar verecek şekilde ağırlaştırdı. Çatışmanın küresel ekonomik görünümü ne derece değiştireceğini söylemek için çok erken” dedi.

  Orta Doğu, Orta Asya, Afrika ve Avrupa'daki bazı ülkeler, birlikte küresel buğday ihracatının %20'sinden fazlasını oluşturduğundan, gıda için Rusya ve Ukrayna'ya büyük ölçüde bağımlı.
       
   Gill, yakında çıkacak bir Dünya Bankası yayınından elde edilen tahminlerin, birkaç yıl boyunca devam eden %10'luk bir petrol fiyatı artışının emtia ithal eden gelişmekte olan ekonomilerdeki büyümeyi %bir oranında azaltabileceğini gösterdiğini söyledi.

 Petrol fiyatları son altı ayda iki kattan fazla arttı.

   Gill, "Bu sürerse, petrol Çin, Endonezya, Güney Afrika ve Türkiye gibi petrol ithalatçılarının ekonomik büyümesinden tam bir puan alabilir. Savaş çıkmadan önce Güney Afrika'nın 2022 ve 2023'te yılda yaklaşık % 2, Türkiye'nin % 2-3, Çin ve Endonezya'nın ise % 5 büyümesi bekleniyordu." dedi.



Facebookta Paylaş