Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
- Dünya Bankası, Enerji Sektörü Yönetim ve Yardım Programı (ESMAP ) ile birlikte, 8 Ocak tarihinde duyurusu yapılan 2030 Enerji Verimliliği Stratejisi ve Eylem Planının resmi olarak yayınlanması ile enerji açısından verimli ve sürdürülebilir bir geleceğe doğru devasa bir adım atan Türkiye Hükümeti’ni tebrik ediyor. Bu iddialı yol haritası, Türkiye’nin karbon dioksit emisyonlarını 100 milyon ton azaltma hedefi doğrultusunda ülkenin enerji görünümünde bir devrim yaratırken, aynı zamanda ekonomik büyümeyi, çevresel sürdürülebilirliği ve enerji güvenliğini destekleyebilecektir.
Türkiye’nin 2012 yılında açıklanan ilk Ulusal Enerji Verimliliği Stratejisi ve 2017 yılında yayınlanan Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı (UEVEP), 2023 yılına kadar yüzde 14’lük bir enerji tasarrufu öngörmekteydi ve büyük ölçüde başarılı bir şekilde uygulandılar. Dünya Bankası, ESMAP finansmanı ile birlikte daha sonraki Enerji Verimliliği Stratejisi ve Eylem Planı dokümanlarının hazırlık çalışmalarının desteklenmesinde önemli bir rol oynadı. Banka, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile birlikte 7 şehirde 10 istişare çalıştayı gerçekleştirilmesini ve bu kapsamda yaklaşık 1.400 paydaşın çalıştaylara katılmasını ve katkılarının belgelenmesini sağladı. Strateji ve Eylem Planında açıklanan amaçlar, hedefler, eylemler ve faaliyetler Türkiye’nin sürdürülebilir enerji uygulamalarına bağlılığını yansıtmaktadır. Bu dokümanların oluşturulmasında benimsenen kapsamlı yaklaşım, uluslararası iyi uygulamaları temel alarak ülkenin gelecek vizyonu ile stratejik bir uyum sağlamaktadır. Dokümanların hazırlık sürecinde, Türkiye’nin daha geniş politika görünümü ile uyumluluğu sağlamak amacıyla üç farklı senaryo modellenmiştir. Milli gelir ve enerji sektörü büyüme tahminlerine göre tasarlanan bu senaryolar, pratik ve başarılabilir eylemlerle dengelenen net sıfır hedeflerine ulaşma zorunluluğunu da dikkate alan kapsamlı bir değerlendirme sürecinden geçmiştir.
Türkiye uzun bir süredir iklim değişikliğinin getirdiği zorlukları ele alma ve gelecek nesiller için dirençli bir enerji altyapısı sağlama konusunda kararlılık sergilemektedir. İkinci Enerji Verimliliği Stratejisi ve Eylem Planı (2024-2030) 61 eylem ve 265 faaliyetten oluşmaktadır ve aralarında enerji, sanayi, ulaştırma ve bina sektörlerinin yer aldığı 7 sektörde enerji verimliliğinin en üst düzeye çıkarılması doğrultusunda cesur ve stratejik bir yaklaşım sunmaktadır. Eylem Planı kapsamında Türkiye 20,2 milyar ABD$ tutarında yatırım yaparak 37,1 milyon ton petrol eşdeğeri enerji tasarrufu sağlamayı öngörmektedir. Bu senaryoda, 2024-2030 dönemi için kümülatif olarak 100 milyon ton CO2 eşdeğeri sera gazı emisyonu azaltılmış olacaktır. Aynı zamanda Türk vatandaşlarına gelecekte daha uygun maliyetli ve güvenli enerji sağlanmasına yardımcı olacaktır.