Dünya Bankası, Türkiye'de büyümenin 2022 yılında yavaşlayarak %2'ye inmesini ve 2023 yılında biraz daha hızlanarak %3'e ulaşmasını bekliyor

Son Gelişmeler: Avrupa ve Orta Asya (ECA) bölgesinde, yılın büyük bölümünde iç talepte beklenenden daha hızlı gerçekleşen artışın bir yansıması olarak 2021 yılında hasılanın yüzde 5,8 oranında arttığı tahmin edilmektedir. Avro bölgesinde güçlenen faaliyet ve artan emtia fiyatları, ihracat artışını ve işçi dövizi girişlerini destekleyerek bölgesel toparlanmayı daha da sağlamlaştırmıştır. Gelen güçlü veriler, ECA ekonomilerinin yaklaşık yüzde 90'ında 2021 büyüme oranlarına ilişkin tahminlerin yukarı yönlü revize edilmesine katkıda bulunmuştur.

Bununla birlikte, en son yüksek frekanslı veriler, pandemide son zamanlarda yaşanan yeniden artışın, daha sıkı yurt içi hareketlilik kısıtlamaları ve uluslararası seyahat yasakları ile birlikte bozucu etkiler yaratacağını göstermektedir. Yumuşayan dış talebin ve tedarik darboğazlarının bir yansıması olarak, yeni ihracat siparişleri de azalmıştır. Artan COVID-19 vakaları, yükselen enflasyon ve politika belirsizlikleri sebebiyle tüketici güveni zayıflamaktadır. Bölgede enflasyon hedeflemesi yapılan neredeyse tüm ekonomilerde enflasyonu hedeflerin üzerine çıkaran fiyat artışları sonucunda, bölgedeki merkez bankalarının çoğu uyumlaştırıcı para politikası düzenlemelerini hızla geri çekmektedir.

Görünüm: ECA bölgesinde 2022 yılında sıkılaşan makroekonomik politikanın ve Omicron da dahil olmak üzere tekrarlayan COVID-19 salgınlarının talebi baskılaması ile birlikte büyüme hızının yavaşlayarak yüzde 3’e ineceği-2021 yılındaki büyüme hızının yaklaşık yarısı- tahmin edilmektedir. Mali desteklerin geri çekilmeye devam etmesi ile birlikte 2023 yılında bölgesel büyümenin gevşemeye devam ederek yüzde 2,9'a ulaşacağı tahmin edilmektedir. Küresel büyümenin ve avro bölgesindeki büyümenin yavaşlaması ve emtia fiyatlarının düşmesi nedeniyle 2023 yılında dış talepten gelen desteğin azalması beklenmektedir. 2023 yılında kişi başına düşen GSYH'nın pandemi öncesi seviyenin yaklaşık yüzde 1,5 altında olması beklenmektedir; ayrıca ECA bölgesindeki kişi başına düşen gelirin gelişmiş ekonomileri yakalama hızının 2021-23 döneminde pandemi öncesi on yıla göre önemli ölçüde daha yavaş olması beklenmektedir.
 
Bölgenin en büyük ekonomisi olan Rusya Federasyonu'ndaki büyümenin, makroekonomik politikanın sıkılaşmaya devam etmesi ve iç talebin azalması ile birlikte 2022 yılında yüzde 2,4'e düşeceği ve endüstriyel emtia fiyatlarının düşmesi ile birlikte 2023 yılında daha da yavaşlayarak yüzde 1,8'e inmesi beklenmektedir. Bölgenin ikinci en büyük ekonomisi olan Türkiye'de, yüksek enflasyonun özel tüketim üzerinde ve politika belirsizliğindeki sert artışın yatırım üzerinde baskı oluşturması ile birlikte, büyümenin 2022 yılında yavaşlayarak yüzde 2'ye inmesi ve 2023 yılında biraz daha hızlanarak yüzde 3’e ulaşması beklenmektedir. Orta Avrupa'da 2022 yılında büyümenin hız kaybetmesi ancak iç talebin desteğiyle yine de güçlü bir seviye olan yüzde 4,7'te kalması, sonrasında 2023 yılında yavaşlayarak yüzde 3,7 seviyesine inmesi beklenmektedir. Kısa vadede, Doğu Avrupa'nın ECA alt bölgeleri arasında en zayıf büyüme hızına sahip alt bölge olacağı, 2021 yılında yüzde 3,1 olan büyüme hızının neredeyse yarı yarıya azalarak yüzde 1,4’e ineceği, sonrasında jeopolitik gerilimlerin daha fazla artmayacağı varsayımıyla 2023 yılında yeniden yüzde 3,2 seviyesine yükseleceği tahmin edilmektedir.
 
Riskler: Bölge için baz seviye tahminlerine yönelik riskler halen aşağı yönlüdür. Özellikle aşılama oranlarının düşük olduğu ekonomilerde COVID-19 salgını daha fazla yaşanmaya devam edebilir. Küresel ölçekte ve avro bölgesi içerisindeki sıkı finans ve ticaret bağlantıları dikkate alındığında, başka yerlerde salgının uzaması ECA bölgesinde olumsuz yayılma etkilerine yol açabilir. Bölgenin enerji ihracatçıları, küresel emtia fiyatlarındaki büyük dalgalanmalara karşı kırılganlığını korumaktadır.

Özellikle birçok ECA ekonomisinde 2023 sonrasında enflasyonun hedefin üzerinde kalması riski dikkate alındığında, finansal stres olasılığı da bölgenin görünümü üzerinde olumsuz bir görünüm yaratmaktadır. Bölge ekonomilerinin çoğunda, artan politika belirsizliklerinin ve jeopolitik risklerin bir yansıması olarak dış finansman baskıları halen yüksek seviyelerdedir.



Diğer Haberler
ÇİN'DE ÜFE ARALIK'TA YILLIK +10.3 % (BEKLENTİ: +11.1%, ÖNCEKİ: +12.9 %)
ÇİN'DE TÜFE ARALIK'TA YILLIK +1.5 % (BEKLENTİ: +1.8 %, ÖNCEKİ: +2.3 %)
ÇİN'DE TÜFE ARALIK'TA AYLIK -0.3 % (BEKLENTİ: +0.2 % ÖNCEKİ: +0.4 %)
ÇİN'DE ÜFE ARALIK'TA AYLIK -1.2 % (ÖNCEKİ: 0.0 %)
ÇİN'DE YILLIK OLARAK ARALIK'TA GIDA TÜFE -1.2 % (ÖNCEKİ: +1.6 %), GIDA DIŞI TÜFE +2.1 % (ÖNCEKİ: +2.5 %)
Facebookta Paylaş