Doğrudan yabancı yatırımların bu yıl da geçen yılki düzeyinde kalıp kalmayacağına ilişkin bilinmezliğe karşılık, Dünya Bankası'nın resmi bir yetkilisi, Çin'de yerleşik yabancı şirketlerin bu ülke piyasasında faaliyetlerini uzun dönemde sürdürme eğiliminde olduklarını açıkladı.
Dünya Bankası'nın Çin Bölümü Ülke Direktörü Martin Raiser, Xinhua Ajansı'na verdiği özel bir demeçte Çin'in, rakip ülkelere kıyasla görece hızlı yükselen ücretlere karşın, küresel iş ortamı açısından çekici bir ülke olmaya devam ettiğini bildirdi.
Raiser, Çin'in mamul madde yelpazesinin tümünü, düşük kalifikasyon gerektirenlerden yüksek kalifikasyon ve yüksek teknoloji girdili olanlara kadar tüm malları ürettiğini; zamanla Çin'in düşük vasıflı işgücü gerektiren üretim segmentini tamamen terk etmesinin beklendiğini söyledi.
Dünya Bankası'nın Doğu Asya ve Pasifik bölgesi ekonomisine ilişkin güncelleştirme raporunda, 2022 yılında Çin'in normal koşullarda yüzde 5 oranında ve kötümser senaryoda ise yüzde 4 oranında büyümesinin beklendiği belirtiliyor.
Banka uzmanlarına göre yıllık yüzde 5 oranında büyüme, küresel ekonominin mevcut koşullarında "iyi bir büyüme" oranı. Çünkü emtia ve enerji fiyatlarını yukarıya fırlatan ve gelişmiş ekonomileri olumsuz etkileyen Ukrayna krizi ile Omikron varyantının yeniden ortaya çıkmasının oluşturduğu genel ortam dikkate alındığında, yüzde 5'lik bir büyüme, gerçekten de dikkate değer bir büyüme oranı.
İlgili uzmanlar, bütün bu şokların ciddi olumsuzluklar yarattığını; tüm dünyanın bundan etkileneceğini ve küresel ekonominin bir parçası olan Çin'in de bu durumdan ister istemez etkilenmesinin kaçınılmaz olduğu görüşünü dile getiriyorlar. Nitekim Raiser, kısa dönemde halkın günlük ihtiyaçlarını giderecek ama uzun dönemi hedefleyerek ekonomiyi yeniden dengeleyecek politikalar öneriyor.
Çin Uluslararası Radyosu