Dünya Bankası Başkanı David Malpass, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının ve bunun gıda ve enerji fiyatlarının yanı sıra gübreye erişim üzerindeki etkisinin küresel bir durgunluğu tetikleyebileceğini öne sürdü.
Malpass, dünyanın dördüncü büyük ekonomisi olan Almanya ekonomisinin, yüksek enerji fiyatları nedeniyle şimdiden önemli ölçüde yavaşladığını ve gübre üretiminin azalmasının başka yerlerde koşulları daha da kötüleştirebileceğini söyledi.
Malpass, "Küresel GSYİH'ya baktığımızda, resesyondan nasıl kaçınacağımızı görmek şu anda zor" dedi. Spesifik bir tahminde bulunmadı.
Ukrayna ve Rusya ekonomilerinin önemli bir daralma görmesi beklenirken, Avrupa, Çin ve ABD'nin daha yavaş büyüme kaydettiğini söyledi.
Malpass'a göre gübre ve gıda stokları ve enerji arzındaki eksiklikler göz önüne alındığında, gelişmekte olan ülkeler daha da fazla etkileniyor,.
Malpass, "Enerji fiyatlarının ikiye katlanması fikri tek başına bir resesyonu tetiklemek için yeterli" dedi.
Çin'de büyümedeki nispeten keskin yavaşlamanın COVID-19 pandemisi, enflasyon ve ülkenin karşı karşıya olduğu önceden var olan emlak krizine dayandığını söyledi.
Geçen ay Dünya Bankası, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin etkileri nedeniyle 2022 için küresel büyüme tahminini neredeyse tam bir puan düşürerek %4.1'den %3.2'ye indirmişti.