Dünden Bugüne Türk Lirası (XTB Menkul Değerler)

XTB - Detaylı Analiz - Dünden Bugüne Türk Lirası..
Amerika için seçim yılı geride kaldı, tüketici güveni yerinde ve küresel ekonomi iyileşme yolunda ilerliyor. Amerikan Merkez Bankası FED bir nefes uzakta denebilecek hedefleri ile artık kendinden emin ve piyasalara daha net mesajlar verebiliyor. Bize göre, piyasaların risk alma iştahını artıran 2017 yılı için üç ya da dört faiz artırım beklentisinden ziyade FED'in geçmiş döneme kıyasla daha şeffaf olması.
Öte yanda, küresel piyasaların bir sonraki faiz artırımı ne zaman oluru fiyatlamak için acele etmesine gerek yok. Bunun için yeni hükümetin mali politikalarının netleşmesi gerekirken banka faiz artırımları ile ekonomiyi boğmayacağını açıkça ifade ediyor. Piyasalardaki FED pozitif etkinin bu hafta da devam etmesini bekliyoruz. 23 Mart'ta Başkan Yellen'ın Washington DC'de yapacağı konuşma 15 Mart sonrasında ki ilk önemli gündem maddesi olarak önemli görünüyor.
Gelişen ülke piyasaları gelişmeleri nasıl yorumluyor
Mart ayına kadar Morgan Stanley (MSCI) Gelişen ülke para birimleri ve Bloomberg Emtia Endeksi (BCOM) aynı yönde ve eğimde hareket etti.

MSCI gelişen ülke piyasaları ve Bloomberg emtia endeksi
 
Kaynak Bloomberg

Mart ayına gelindiğinde bu iki endeks arasındaki ilişkinin bozulduğunu ve emtia piyasasında fiyatlar gerilerken gelişen ülke para birimlerinde değer artışının sürdüğünü gördük. Önümüzdeki haftalarda bu iki endeksin hareketin ve aradaki farkın kapanıp kapanmayacağını takip etmekte fayda görüyoruz. Ya gelişen ülke para birimlerinde aşağı yönlü bir düzeltme yaşanacak ya da emtialar yukarı yönde hareketlenecek. Dışarıdan esen rüzgar şimdilik TL pozitif ancak önümüzdeki günlerde gelişen ülke para birimlerinin rekor seviyelerden geri çekilme ihtimali var. En kötü senaryo bu ise Türk Lirası'nda yükseliş de hız kesebilir? Öte yanda biz emtia üreticisi ülke değiliz ve ithalatçı olarak fiyatlarda düşüş bizim ekonomik anlamda avantajımız olabilir. Kısaca, 2016 senesinde diğer gelişen ülke para birimlerine kıyasla daha fazla değer kaybeden Türk Lirası arayı kapatmak isteyebilir. Merkez'in TL tarafında sıkılaştırma yönündeki kararlı duruşu ve piyasada 11,50 seviyesine çıkması beklenen ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti (AOFM) de bu görüşümüzü destekliyor.

Teknik analiz
 
Kaynak Bloomberg

İchimoku grafikte son üç günde yaşanan geri çekilme ile Dolar/TL paritesi kumo bulutu altında hareket ve ardıl gösterge ile satış eğilimine girdi. 3,60 seviyesi altında sinyal çizgisi trend çizgisi kesişmesi kısa vadede düşüş trendinin devam edeceğini göstereceğinden takibe değer.



Kritik 3,60 seviyesinin aşağı yönde kırılması durumunda 3,57-3,58 desteğine doğru bir geri çekilme kaçınılmaz olur. Bu seviyenin çalışması ve paritenin yönünü tekrar yukarı çevirmesi taban oluşumu fikrini kuvvetlendirir. Aksi takdirde, Türk Lirası pozitif fiyatlamanın 23 Şubat düşük seviyesi 3,55 altında pariteyi yeni düşük seviyelere taşıma potansiyelini koruduğunu düşünüyoruz. 2017 yılına başlarken hayal gibi görünnen seviyeler kısa vade için gerçek olabilir. Beklenenin dışında gelişmeler ve küresel piyasalarda risk iştahının ölçüsüz bir şekilde azalması durumunda ise 3,65 ve 3,72 seviyeleri önemli direnç seviyeleri olarak görünüyor.

 


XTB Menkul Değerler A.Ş.
Araştırma Departmanı
https://www.xtb.com/tr

***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş