2019 yılının dördüncü çeyrek bilanço dönemini kapatırken, bilançolarda kullanılacak değerleme kurları da belli oldu. Buna göre yılın son çeyreğinde TL'ye göre Dolar, Euro ve Japon Yeni sırasıyla %5,0, %7,6 ve %3,8 oranlarında değer kazanmışlardır. Dolayısıyla döviz açık pozisyonları olan şirketlerin bu durumdan olumsuz etkilenmesi beklenmektedir. Euro'daki görece yüksek artıştan dolayı Euro açık pozisyonları yüksek olanlar, Dolar ve Japon Yeni açık pozisyonu olanlara göre daha olumsuz etkilenmesi beklenmektedir
2019 yılının üçüncü çeyreğinde, TL'ye göre Dolar, Euro ve Japon Yeni sırasıyla %1,7, %5,6 ve %1,9 oranlarında değer kaybetmişti. Dolayısıyla üçüncü çeyrekte gelir tablosuna olumlu katkı sağlayan (döviz açığı bulunanlar için) kurların son çeyrekte gelir tablolarına olumsuz etki yapması beklenmektedir.
Ayrıca, ana karşılaştırma dönemi olan 2018 yılının 4. çeyreğinde de TL'ye göre Dolar, Euro ve Japon Yeni sırasıyla %12,2, %13,3 ve %9,8 oranlarında değer kaybetmişti. Bu kapsamda, bir önceki yılın aynı dönemine göre kurların olumlu etkisinin bu çeyrekte yerini negatif (döviz açığı bulunanlar için) bir görüntüye bırakması beklenmektedir.
Dosyada (Kur Etkisi_4Ç2019) Eylül 2019 sonunda net yabancı para pozisyonu yüksek olan şirketlerin (Aralık 2019 sonu itibariyle döviz pozisyonlarını aynı korudukları varsayımıyla) 2019 yılının 4. çeyreğinde kur değişimlerinden nasıl etkileneceklerinin tablosu verilmiştir. Bankalar, yabancı para net pozisyonlarını bilanço dışı nazım hesaplarda türev ürünler kullanarak dengelediği için listeye dahil edilmemiştir. Buna göre:
Döviz Açık Pozisyonu Yüksek Olanlar;
Anadolu Grubu Holding (AGHOL) 356mn TL, Türk Telekom (TTKOM) 307mn TL, Ak Enerji (AKENR) 218mn TL, Sasa Polyester (SASA) 217mn TL, Sinpaş GYO (SNGYO) 206mn TL, Vestel Elektronik (VESTL) 202mn TL, Migros (MGROS) 165mn TL, Torunlar GYO (TRGYO) 141mn TL ve Kardemir D (KRDMD) 128mn TL kur farkı gideri yazarak döviz kurlarındaki değişimden olumsuz etkilenecek şirketler olarak ön plana çıkmaktadır.
THY en yüksek açık pozisyona sahip şirketken, dolar cinsinden bilanço tutması ve açık pozisyonunun Japon Yeni ve EUR cinsinden olması nedeniyle kur farkı giderinin 50mn TL ile sınırlı gerçekleşmesi beklenmektedir.
Zorlu Enerji'nin 7.217mn TL'lik yüksek döviz açık pozisyonuna karşın etkinin büyük bir bölümünün özkaynaklar altında gösterilmesi ve korunma sebebiyle nette bir etki olması beklenmektedir.
Finansallarını Euro cinsinden tutan Pegasus (PGSUS) USD açık pozisyonuna istinaden gelir, TL fazla pozisyonuna istinaden ise gider kaydetmekte olup nette 32mn TL kur farkı geliri yazacağı hesaplanmaktadır.
Ford Otosan'ın (FROTO) EUR açığı olmasın karşın şirketin yükümlülüklerinin neredeyse tamamı Ford Motor Company ile yaptığı ihracat anlaşmaları ile riskten korunmaktadır. TOFAŞ'ın (TOASO) döviz pozisyonu Grup'un Euro cinsinden uzun vadeli kredileri üzerindeki kur dalgalanmalarına ilişkin kur riski Fiat ve PSA tarafından üstlenilmiştir. Dolayısıyla, her 2 şirket içinde yüksek döviz açık pozisyonlarına rağmen kurların geri çekilmesinin önemli bir etkisi olmayacağı hesaplanmaktadır.
Döviz Pozisyon Fazlası Olanlar;
Sabancı Holding yüksek döviz fazlası bulunmakla birlikte, holding payına düşen kısmın oldukça sınırlı kalacağı hesaplanmıştır.
Döviz pozisyon fazlası yüksek olan Doğan Holding (DOHOL), Şişe Cam (SISE), Soda Sanayii (SODA) ve Aselsan'ın (ASELS) sırasıyla 157mn TL, 157mn TL, 136mn TL ve 90mn TL kur farkı geliri kaydetmesi beklenmektedir.
İskenderun Demir Çelik'in (ISDMR) 2.293mn TL'lik toplam döviz fazla pozisyonu olması ve finansallarını dolar cinsinden tutması sonucu 105mn TL'lik bir kur farkı geliri kaydedebilir.
Enka İnşaat (ENKAI) döviz fazla pozisyonu en yüksek şirketler arasında yer almakla birlikte dolar cinsinden bilanço tutması nedeniyle kurlardaki hareketlerden sınırlı etkilenmektedir. (İçeriği belli olmayan para birimlerine bağlı olarak etki artabilir veya azalabilir.)
Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.