Doğalgaz Piyasası Dip Arıyor (XTB Menkul Değerler)

XTB - Detaylı Analiz - Doğalgaz Piyasası Dip Arıyor
2016 senesi doğalgaz piyasası için enteresan bir yıl oldu. Şubat ayında dip yapan fiyatlar sonrasında yükselişe geçti ancak inişli çıkışlı bir seyir vardı. Aralık ayı sonuna gelindiğinde 3,80 seviyesini gören doğalgaz fiyatları bugünlerde 3,00 dolar altında işlem görüyor.
2016-2017 kış sezonunda sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi son dönemde yaşanan geri çekilmenin arkasında yatan sebepti. Son yapılan tahminlerde 27 Şubat sonrasında da Amerika'da hava koşullarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi bekleniyor. Ancak piyasanın bir süre sonra kış etkisinden kurtulup yaz sezonunun iklim koşullarına kilitleneceğini hatırlatalım.
Doğalgaz piyasasındaki mevsimsel eğilim ve fiyat hareketlerine bakıldığında Şubat ve Mart ayları piyasanın dip seviyesi aranan aylar olarak bilinir. Değişen koşullar ile sonrasında yaşanan yükselişin içinde bulunmak için şimdiden piyasayı yakın takibe almak gerekiyor.
2016 senesi boyunca doğalgaz piyasasında güvenli bölge 2,50-3,00 bandı olarak görüldü ve piyasa ağırlıklı olarak bu bant içerisinde zaman harcadı. Bugünlerde tekrar 3,00 dolar altındayız ve piyasanın güvenli bölgenin alt bandına doğru kayma potansiyeli var. Önümüzdeki haftalarda 2,50-2,60 seviyesine doğru geri çekilme alış yönlü hareket için fırsat olabilir.
Yine önemli bir değişken olarak gördüğümüz fon pozisyon değişimine bakınca bu görüşümüze katkı sağlamadığını anlıyoruz. 2016 yılı başında 207 bin kontrat civarında kısa pozisyon taşıyan fonlar 07 Şubat derinlik raporunda 41 bin kontrat kısa pozisyon taşıyorlar. Bir başka deyişle derinlik raporuna göre piyasa "nötr" aşağı ya da yukarı her iki taraflı hareket mümkün görünüyor. Bu bakış açısı ile biraz daha temkinli olabiliriz en azından diğer teknik göstergeler de güvenli bölge alt bandına geri çekilme teyit edinceye kadar?
 
Haftalık grafikte göreceli güç endeksi RSI henüz aşırı satım bölgesinde değil ve aşağı yönlü hareket sürebilir. Bir başka görüüş Williams %R indikatörü aşırı satım bölgesine yaklaşmış durumda ve yukarı yönlü tepki gelebilir. Piyasanın 3,00 dolar altında zaman harcaması zayıflık işareti olarak algılanabilir. Bu takdirde güvenli bölge alt bant sınırına doğru kayış mümkündür. Kısa vadede piyasanın kendini tekrar 3,00 dolar üzerine atacak güç toplaması durumunda ise kademeli yükseliş ile 3,65 hedef olabilir.


 


XTB Menkul Değerler A.Ş.
Araştırma Departmanı
https://www.xtb.com/tr

***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihleriinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
YUNANİSTAN HÜKÜMET SÖZCÜSÜ : İMF'NİN PROJEKSİYONLARINI GÖZDEN GEÇİREBİLECEĞİNE DAİR YORUMUNU MEMNUNİYETLE KARŞILADIK
FED/FISCHER: YÜKSEK ENFLASYONU ÖNLEMEK ZORUNDA OLDUĞUMUZ İÇİN NE GEREKİYORSA YAPACAĞIZ- BLOOMBERG HT
BANKACILIK SEKTÖRÜ YABANCI PARA MEVDUATLARI 10 ŞUBAT'TA %0.10 DÜŞÜŞ İLE 664 MİLYAR 883 MİLYON TL
OPEC VE ÜYE OLMAYAN ÜRETİCİLER ARASINDAKİ ANLAŞMA, TÜM ÖNEMLİ ÜRETİCİLERİN İŞBİRLİĞNİNİ VERİMLİ OLDUĞUNU GÖSTERİRSE, UZATILABİLİR -OPEC KAYNAĞI
BANKACILIK SİSTEMİ TÜKETİCİ KREDİLERİ (MALİ KESİM HARİC) 342.37 MİLYAR TL(ÖNCEKİ HAFTA: 341.16, YILBAŞI: 337.79 MİLYAR TL)-BDDK
BANKACILIK SİSTEMİ MEVDUATI 10 ŞUBAT'TA 1 TRİLYON 579.15 MİLYAR (ÖNCEKİ HAFTA: 1 TRİLYON 585.73 MİLYAR, YILBAŞI: 1 TRİLYON 541.25 MİLYAR TL)-BDDK
ENDONEZYA MERKEZ BANKASI : GLOBAL VE ENFLASYON RİSKLERİNİ YAKINDAN İZLİYORUZ
IŞIK: PYD'NİN HAKİMİYET SAĞLAMAYA ÇALIŞTIĞI ALANLARDA GÜVENLİ BÖLGE KURULMASINI ASLA KABUL ETMEYECEĞİMİZİ SÖYLEDİK
Facebookta Paylaş