Dış ticaret verileri (Oyak Yatırım)

12 aylık toplam açık 82.4 milyar dolar… Temmuz ayında dış ticaret açığı öncü verilere yakın şekilde 7.3 milyar dolar açık vererek geçen senenin aynı ayında kaydedilen 12.5 milyar dolar açığın oldukça altında bir açık verdi. Böylece 12 aylık toplam dış ticaret açığı 87.7 milyar dolardan 82.4 milyar dolara geriledi. Dış ticaret dengesinde Temmuz’da yaşanan düşüşte geçen senenin aynı dönemine göre %13.8 artışla 22.5 milyar dolara yükselen ihracata karşılık ithalatın %7.8 düşüşle 29.8 milyar dolara gerilemesi etkili oldu. Bu nedenle geçen senenin Temmuz ayında %61.2 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı bu yıl %75.5 olarak gerçekleşti. Takvim etkisinden arındırılmış bazda da ihracat geçen yıla göre %6.8 artarken ithalat %12.7 geriledi.

Altın talebinde devam eden düşüş… Temmuz’da enerji ve altın dışı ticaret açığı geçen seneki 6.4 milyar dolardan 3.0 milyar dolara geriledi. Böylece 12 aylık toplam bazda enerji ve altın hariç dış ticaret açığı 23.3 milyar dolardan 19.9 milyar dolara geriledi. Altın ithalatına getirilen sınırlamanın yanı sıra enflasyonun bu seviyelerden daha yukarı gitmeyeceği beklentisi de alım gücündeki düşüş kaynaklı altın talebinin de daha az olduğunu düşünüyoruz. Temmuz’da altın ithalatı geçen senenin aynı dönemine göre %63.8 düşüşle 1.0 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylece 12 aylık toplam altın ithalatı önceki aya göre 1.8 milyar dolar düşüşle 19.5 milyar dolara geriledi. Para politikasının gecikmeli etkileriyle beklediğimiz talep düşüşü ve ithalatta yavaşlama dış ticaret dengesinde iyileşmenin devam etmesine neden olacaktır. Dış ticaret dengesine ihracatın katkısının artması ise ABD ve AMB’nin faiz indirimlerinin gecikmeli etkileriyle gelecek yıla hissedilecektir.

Avrupa’ya ihracatta hafif toparlanma … Avrupa ekonomisinin zayıf seyri en büyük ihracat pazarımız olan Avrupa’ya ihracatı olumsuz etkilemeye devam ederken Temmuz ayında bölgeye yapılan ihracatta hafif de olsa bir toparlanma görüldü. Temmuz’da Avrupa Birliği’ne ihracat %6.4 artışla 9.1 milyar dolar olurken Avrupa Birliği dışı Avrupa ülkelerine olan ihracat %24.8 artışla 3.7 milyar dolar oldu. Böylece Avrupa Birliği’ne 12 aylık toplam bazda ihracat 105.8 milyar dolardan 106.4 milyar dolara yükselirken tüm Avrupa’ya 12 aylık toplam dış ticaret açığı 32.6 milyar dolardan 29.3 milyar dolara geriledi. Bunun 2.0 milyar dolarını AB ülkeleri oluşturdu. Hatırlatmak gerekirse Ağustos 2021’den itibaren Avrupa Birliği’ne dış ticaret fazlası veren Türkiye geçtiğimiz Ekim ayında açık vermeye başlamıştı.

Faiz indirimlerinin olası etkisi… Diğer önemli ihracat pazarlarımızdan Kuzey Amerika’ya ihracat Temmuz’da %25.0 artışla 1.6 milyar dolar oldu ve 12 aylık toplam bazda ihracat 17.0 milyar dolardan 17.3 milyar dolara yükseldi. Bölgeye ihracat en yüksek 19.0 milyar dolar değerini almıştı. Ayrıca Orta ve Yakın Doğu ile Kuzey Afrika ülkelerine de ihracat Temmuz’da toparlanma göstererek yıllık bazda %13.4 ve %35.0 artışla 3.8 ve 1.2 milyar dolara ulaştı. 12 aylık toplam bazda ise bu iki bölgeye ihracat Haziran ayındaki 46.0 ve 14.1 milyar dolar seviyelerinden sırayla 46.5 ve 14.4 milyar dolara yükseldi. Gelişmiş ülke merkez bankalarının faiz indirimlerinin başlıyor olması küresel ekonomik aktivitede beklediğimiz canlanmanın da yavaş yavaş uluslararası ticarete sirayet etmesine neden olacaktır. Son çeyrekte ABD başkanlık seçimleri uluslararası ticaret üzerinde önemli riskler barındırsa da 2025 yılında ihracatta daha belirgin ve kalıcı bir büyüme görebileceğimizi düşünüyoruz.

 Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 https://www.oyakyatirim.com.tr/

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş