Dış ticaret: İthalat artış hızı ihracatın önüne geçecektir (KapitalFX)

Dış ticaret: İthalat artış hızı ihracatın önüne geçecektir...

TÜİK'in açıkladığı Mart ayı dış ticaret verilerine göre; Türkiye'nin ihracatı 2017 yılının Mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %14 artışla 14,50 milyar USD olurken, aynı dönemde ithalat %7 artarak 18,99 milyar USD olarak gerçekleşmiştir. Böylece dış ticaret açığı, Mart 2016 - Mart 2017 dönemleri arasında %10 azalmış ve 4,49 milyar USD olmuştur. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise söz konusu dönemde %71,8'den %76,3'e yükselmiştir.

Dış ticaret açığının geçen yılın aynı dönemine göre azalmasında, ihracattaki artış hızının daha fazla olması etkili olmuştur. Bu dönem içerisinde en çok ihracat yaptığımız ülke Almanya olurken, onu Birleşik Arap Emirlikleri, Irak ve İngiltere takip etmektedir. Avrupa Birliği'ni oluşturan 28 ülkeye ihracatın, toplam ihracatımız içindeki payının %49,1'den %46,7'ye düştüğü görülmekte. AB ekonomilerinin güçlü büyüme görünümü sergilediği bu durum, daha çok diğer ülkelere yapılan ihracatın artması ile açıklanabilmektedir.
İthalat kalemlerinde; Mart 2017'de ilk sırayı Almanya alırken, onu Çin, Rusya ve ABD izlemiştir. Mart ayında sermaye malları ithalatı gerilerken, ara (ham madde) mallarının ve tüketim mallarının payı artmıştır. Yüksek teknolojili ürünlerin ihracatının toplam ihracatımız içindeki payı %3'te kalırken, aynı grubun ithalatının toplam ithalatımız içerisindeki payı ise %14 olmuştur.

Tabii ileriye dönük olarak projeksiyonları yaparken ithalatın ve ihracatın büyüme hızını öngörebilmek gereklidir. USDTRY'nin yükselmesi ithalatımız açısından olumsuz, çünkü ithalatımızın %75'ine yakını USD üzerinden gerçekleşiyor. Bu da kurları yükselmesinin önemli bir maliyet baskısı getirmesine neden olmakta ve içeride enflasyon artmaktadır. İmalat sanayiimizde yoğunlukla ithal girdi kullanımı olduğundan dolayı, kurların yükselmesinin bize teoride olandan bağımsız olarak, ithalat faturamızı yükseltici bir etkisi olmaktadır. Öte yandan petrol fiyatlarının yükseliyor olması netiicesinde de, ithalat faturamız artma eğilimine girecek. Mart ayının dış açık rakamları, dış açıktaki düşen trendi bozan seviyelerde gerçekleşti (grafikte paylaştığım üzre). Önümüzdeki dönemde ihracat da, ithalat da artacak. İhracat baz etkisinden artarken, ithalat fiyat etkilerinden dolayı artacaktır ve ithalat artış hızı, ihracatınkinden daha yüksek olacaktır. Geçen yıl 57 milyar USD olarak gerçekleşen dış ticaret açığını bu sene 67 milyar USD olarak bekliyoruz.



Enver ERKAN
Araştırma Müdür Yardımcısı
www.kapitalfx.com
yazal.kurgut@kapitalfx.com

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yeer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
TSK: SALDIRIYA MİSLİYLE KARŞILIK VERİLDİ, 11 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ-NTV
TSK: SURİYE SINIRINDA PKK/PYD BÖLGESİNDEN SALDIRIDA BULUNULDU-HABERTÜRK TV
RUSYA MERKEZ BANKASI: BANKALARIN MUHAFAZAKAR POLİTİKA DURUŞU, BU TRENDLERİN DAHA ÇOK YÜKSEK KALİTELİ KREDİTÖRLERDEN ETKİLENMESİNİ SAĞLAYACAK
RUSYA MERKEZ BANKASI: NOMİNAL FAİZ ORANLARINDAKİ KADEMELİ DÜŞÜŞ VE BANKA KREDİ KOŞULLARINDAKİ GEVŞEME KOŞULLARI DEVAM EDECEK
YUNANİSTAN'DA KURUMSAL VE HANEHALKI BANKA MEVDUATLARI MART SONUNDA 119.3 MYR EURO (ŞUBAT SONU : 119.1 MYR)
Facebookta Paylaş