Dış ticaret dengesi Temmuz ayında 2,70 milyar USD açık verdi (Tera Yatırım )

Dış ticaret dengesi Temmuz ayında 2,70 milyar USD açık verdi…

TÜİK'in Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturarak açıkladığı Temmuz ayı GTS (Genel ticaret sistemi) dış ticaret verilerine göre; Türkiye'nin ihracatı 2020 yılının Temmuz ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %5,8 azalarak 15,01 milyar USD olurken, aynı dönemde ithalat %7,9 azalarak 17,71 milyar USD olarak gerçekleşmiştir. Böylece dış ticaret açığı, Temmuz 2019 - Temmuz 2020 dönemleri arasında %18,2 azalmış ve 2,70 milyar USD olmuştur. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise söz konusu dönemde %82,9'dan %84,8'e yükselmiştir.

Temmuz ayında içerisinde en çok ihracat yaptığımız ülke Almanya olurken, onu İngiltere, ABD ve Irak takip etmektedir. Avrupa Birliği'ni oluşturan 27 ülkeye ihracat %6,1 azalarak 6,28 milyar USD olurken, AB'nin toplam ihracatımız içindeki payının %42'den %41,9'a gerilediği görülmektedir. İthalat kalemlerinde; Temmuz 2020'de ilk sırayı Çin alırken, onu Almanya, Rusya ve ABD izlemiştir. Temmuz ayında sermaye ve tüketim mallarının toplam ithalat içindeki payı artarken, ara (ham madde) mallarının payı azalmıştır. Yüksek teknolojili ürünlerin ihracatının toplam ihracatımız içindeki payı %2,9 olurken, aynı grubun ithalatının toplam ithalatımız içerisindeki payı ise %12,3 olmuştur.

ÖTS'ye (Özel ticaret sistemi) göre, Türkiye'nin ihracatı 2020 yılının Temmuz ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %5,7 azalarak 14,26 milyar USD olurken, aynı dönemde ithalat %6,6 azalarak 17,14 milyar USD olarak gerçekleşmiştir. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise söz konusu dönemde %83,2 olmuştur.

 
Kaynak: TÜİK, Ticaret Bakanlığı, Bloomberg

Pandemi koşulları ile beraber 2Ç20 döneminde sert daralma gösterdiğini gözlemlediğimiz ihracat, ekonomik normalleşme döneminde ise toparlanmaya çalışmaktadır. Buna karşılık, Temmuz ayında ihracat ve ithalat tarafında geçen yılın aşağısında kalındığı görülmektedir. Yine de Haziran'dan sonraki aşamada ekonomik aktivite ve dış talep bileşenlerindeki iyileşme ihracat açısından daha olumlu görünmektedir. Koronavirüs tedbirlerinin Haziran'dan sonra gevşetilmiş olması ve ekonomik aktivitedeki hızlanma bu sürece yansıyacaktır. Buna karşılık virüse dair olarak ikinci dalga belirsizliği ve yüksek vakalar halen bir belirsizlik unsuru olmayı sürdürüyor. İthalat tarafında, iç talep koşullarının 3Ç20'nin belli bir döneminde iyileşmesi olumlu olsa da TRY'nin değer kaybının ithalat hacmi ve maliyeti üzerine etkileri ve ithalata uygulanan vergilerdeki artışın olumsuz etkileri söz konusu olabilir.




 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
FED/CLARİDA: ZAMAN İÇİNDE ORTALAMA %2 OLAN ENFLASYON HERHANGİ BİR BELİRLİ FORMÜLE VEYA KURALA BAĞLI PARA POLİTİKASI YÜRÜTME TAAHHÜDÜ DEĞİL
FED/CLARİDA: POWELL'IN GEÇEN HAFTA BELİRTTİĞİ GİBİ, YENİ STRATEJİYİ ESNEK ENFLASYON HEDEFLEMESİNDEN ESNEK ORTALAMA ENFLASYON HEDEFLEMESİNE BİR EVRİM OLARAK DÜŞÜNÜYORUZ
ECB/SCHNABEL: EKONOMİ TAHMİN EDİLDİĞİ GİBİ PERFORMANS GÖSTERİRSE POLİTİKAYI AYARLAMAYA GEREK YOK
BREZİLYA'DA FAİZ DIŞI BÜTÇE DENGESİ TEMMUZ'DA -81.1 MYR REAL -MERKEZ BANKASI
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 7,3261 Satış: 7,3393 Euro Alış: 8,7284 Satış: 8,7441
RUSYA SAĞLIK BAKANI MURAŞKO: RUSYA'DA YAŞAYANLARIN COVİD-19'A KARŞI KİTLESEL OLARAK AŞILANMASI BU YIL KASIM-ARALIK SONRASI BAŞLAYACAK
HİNDİSTAN'DA 1. ÇEYREKTE GSYİH YILLIK % -23.9 (BEKLENTİ:%-18.3 ÖNCEKİ:%+3.1)
Facebookta Paylaş