Dış ticaret açığı 103,2 milyar dolar… Ekim ayında dış ticaret açığı tarihi bir rekorla 12 aylık toplam bazda 100 milyar doların üzerine çıktı. Artışta ihracatın hız kesmesinin yanı sıra enerji ve altın ithalatının kuvvetli seyri rol oynadı. 12 aylık toplam enerji ticareti dengesi 78,8 milyar dolar açık verirken enerji ve altın hariç dış ticaret açığı 9 milyar dolardan 10,9 milyar dolara yükseldi. Bu verilerle birlikte yılsonunda 12 aylık toplam dış ticaret açığının 110 milyar dolara yakın bir seviyede, cari açığın ise 50 milyar doların üzerinde gerçekleşmesini bekliyoruz.
İhracat büyümesi %3,0… Ekim ayında ihracat büyümesi geçen senenin aynı ayına göre son 21 ayın en düşük oranı olan %3,0’e geriledi. İthalat ise %31,4 ile hızlı artışını sürdürdü, enerji ve altın hariç ithalat büyümesi de %10,9’dan %12,8’e yükseldi. Reel kesim güven endeksi, PMI gibi yurtdışı siparişlerle ilgili bilgileri içeren endekslerde zayıflık devam ederken küresel yavaşlanın etkileri de ihracat üzerinde gözle görülür olmaya başladı. Bu durum sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranlarına da yansıyarak son çeyrek büyümesi ile ilgili olumsuz sinyaller üretmeye devam ediyor. Mart 2021’den beri 12 aylık toplam bazda iyileşme gösteren AB’ye ihracat Haziran 2022’de 14,1 milyar TL fazla ile en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra Ekim’de 11,4 milyar dolara geriledi. Amerika ve Kuzey Afrika’da da benzer bir eğilim görülürken ikinci en büyük ihracat pazarımız olan Orta Doğu’ya ihracat bugüne kadarki en yüksek seviyesi olan 23,7 milyar dolar civarında seyretmeye devam ediyor. Ancak petrol fiyatlarındaki düşüşün kalıcı olması bu pazarımızın da güç kaybetmesine neden olabilir. Hatırlatmak gerekirse Ekim’de varil başına 93,2 dolar olan Brent petrolün fiyatı Kasım’ın son haftasında 85 doların altına geriledi.
Sermaye malları ihracatında %21,7 artış… Ekim’de sektörel bazda en büyük ihracat artışı sermaye mallarında yaşanmış görünüyor. Ekim’de sermaye malları ihracatı %21,7 olurken sanayiye dönük taşıt araçları ihracatı %29,3 artmış. İşlenmemiş yakıt ve gaz ihracatının 9 kat arttığı ara malı kategorisinde toplam ihracat artışı %0,8 olurken tüketim malları ihracatında artış %0,3 düzeyinde. Öte yandan ana ihracat sektörleri olan ana metal sanayi, ham petrol, tekstil ve giyim eşyası kalemlerinde önemli düşüşler söz konusu. Bu sektörlerdeki ihracat daralması sırayla %39,8, %60,9, %13,0 ve %8,4 düzeylerinde oldu.
Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.