Dış ticaret dengesi analizi (Oyak Yatırım)


Dış ticaret dengesinde bozulma

İthalat artışı etkili Dış ticaret dengesi öncü verilere paralel şekilde Mayısta 4.1 milyar dolar açık verdi. İhracat %65.7 artışla 16.5 milyar dolar olurken ithalat da %54 artışla 20.6 milyar dolar oldu. İthalattaki kuvvetli artışla birlikte aylık dış ticaret açığı geçen sene aynı ayda görülen 3.4 milyar doların üzerinde gerçekleşti. Böylece 12 aylık toplam dış ticaret açığı 46.4 milyar dolardan 47.1 milyar dolara yükseldi. Bu şekilde bir gerçekleşme 4 milyar doların üzerinde bir aylık açıkla 12 aylık toplam cari açığın yeniden yükselmeye başlamasına neden olabilir. Önümüzdeki dönemde ihracat artışının kuvvetli kalmaya devam etmesini beklemekle birlikte iç talebin canlı kalması ithalat talebini de tetikleyecek ve cari açıktaki düşüşü sınırlayacaktır.

Enerji ithalatında artış Mayıs ayında hem baz etkisi hem petrol fiyatlarındaki artışın etkisiyle enerji ithalatı yıllık bazda %143 artış gösterdi ve 3.3 milyar dolara ulaştı. Altın ithalatı ise geçen seneki yüksek seyrini geride bırakarak aylık bazda 0.2 milyon dolar oldu. Enerji dışı ticaret açığı 1.8 milyar dolar olurken 12 aylık enerji dışı ticaret açığı 22 milyar dolardan 21.4 milyar dolara geriledi; enerji ve altın hariç açık 2.5 milyar dolardan 2.8 milyar dolara yükseldi. Önümüzdeki dönemde altın ithalatında yeni bir sıçrama beklemiyoruz ancak petrol fiyatlarının seyri enerji ithalatını arttırarak dış ticaret dengesinin daha da bozulmasına neden olabilir.


Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
EBRD BAŞ EKONOMİSTİ: AŞI ORANLARI VE ENFLASYON GİBİ EKONOMİK TOPARLANMA ÜZERİNDEKİ KISA VADELİ RİSKLER SÜRÜYOR
DÜNYA BANKASI BAŞ EKONOMİSTİ: GELİŞEN PİYASALARDAKİ EKONOMİK TOPARLANMA ENFLASYON BASKILARINDAKİ KESKİN ARTIŞLARLA TEST EDİLİYOR
DÜNYA BANKASI ŞEF EKONOMİSTİ: TURİZME BAĞLI ÜLKELERİN AŞAĞI YÖNLÜ İVMELERİ PANDEMİ BİTENE KADAR SONA ERMEYECEK
G. AFRİKA'DA BÜTÇE DENGESİ MAYIS'TA -5.44 MYR RAND (ÖNCEKİ:-52.37 MYR)
HİNDİSTAN'DA OCAK-MART DÖNEMİNDE CARİ İŞLEMLER DENGESİ/GSYİH %-1
HİNDİSTAN'IN DIŞ TİCARET AÇIĞI MART 2021 SONU İTİBARİYLE 570 MYR DOLAR
G. AFRİKA'DA DIŞ TİCARET DENGESİ MAYIS'TA 54 6 MYR RAND (BEKLENTİ:46.5 MYR)
G. AFRİKA'DA KÜMÜLATİF OCAK MAYIS DÖNEMİNDEKİ DIŞ TİCARET FAZLASI 202.59 MYR RAND
BREZİLYA'DA İŞSİZLİK ORANI NİSAN AYINA KADAR OLAN 3 AYDA %14.7 -İBGE
Facebookta Paylaş