Dış Ticaret analizi (Oyak Yatırım)

Dış ticaret dengesinde bozulma devam ediyor
12 aylık dış ticaret açığı 61,5 milyar dolar… Mart ayında dış ticaret dengesi öncü verilerin işaret ettiği 8,2 milyar dolara paralel geldi. 12 aylık toplam dış ticaret açığı 58,0 milyar dolardan 61,5 milyar dolara yükselirken bunun 57,2 milyar dolarını enerji açığı, 1,8 milyar dolarını ise altın açığı oluşturdu. Enerji ve altın hariç dış ticaret açığı 4,0 milyar dolardan 2,5 milyar dolara düştü. Mart ayında ihracat geçen senenin aynı ayına göre %19,8 ile Şubat’taki %25,4’lük artışın altında kalırken, ithalat artışı %30,7 ile ihracat artışının oldukça üzerinde gerçekleşti. Öte yandan ithalat Şubat ayındaki %44,5’lik artışa göre hafif bir ivme kaybetti. Dış ticaret açığı Ocak-Mart döneminde %138,5 artarak 26,4 milyar dolara yükselmiş oldu.
Çin etkisi ve enerji fiyatları ticaret dengesini zorluyor… İhracat artışı çok zayıf gerçekleşmese de Çin’deki kapanmalar kaynaklı tedarik zinciri sıkıntılarının üretimi olumsuz etkilemesi nedeniyle Covid sonrası daha da canlı olmasını beklediğimiz ihracat pazarlarından beklediğimiz kadar büyük bir taleple karşılaşmıyoruz. Ayrıca enerji fiyatları ve hammadde fiyatlarının yüksek seyri ithalatın çok hızlı yükselmesine neden oluyor. Önümüzdeki dönemde ihracatın önündeki engeller geçici gibi görünse de Rusya-Ukrayna savaşı kaynaklı olarak Avrupa ekonomisinin bir yavaşlama içine girmesi en büyük risk. Bununla beraber EUR/USD paritesinin 1,05’li seviyelere kadar düşmesi dış ticaret haddindeki bozulmanın devam etmesine yol açabilir. Öte yandan küresel bazda ülkelerin Rusya ile ticaretini azaltması Türkiye için yeni pazarların açılması anlamına gelebilir. Rusya-Ukrayna Savaşı’nın etkilerini Mart itibariyle daha net alabileceğiz ancak ithalatın artmasına neden olan unsurlar savaş sona erse bile bir süre daha dış ticaret dengesini olumsuz etkilemeye devam edecek gibi görünüyor. Mart ayında Türkiye’nin ara malı ithalatı geçen seneye göre %41,8 artışla 12 aylık toplam bazda Şubat ayındaki 228,3 milyar dolar seviyesinden 235,9 milyar dolara yükseldi. Bu miktar toplam ithalatın %79,4’üne karşılık geliyor. Yatırımların öncü göstergesi niteliğinde sermaye malı ithalatı ise 36,3 milyar dolardan çok küçük bir miktar düşüşle 36,0 milyar dolara geriledi.
AB’ye dış ticaret fazlası sürüyor… Bölgesel bazda ise Avrupa Birliği’ne ihracat ithalatın üzerinde seyrederken geçen yıla göre ihracat artışı %19,8, ithalat artışı ise %30,7 olarak gerçekleşti. Hatırlatmak gerekirse Türkiye geçtiğimiz Temmuz ayından beri 12 aylık toplam bazda Avrupa Birliği’ne dış ticaret fazlası veriyor. Avrupa ekonomisinde büyük bir bozulma görülmediği sürece dış ticaret fazlasının devam etmesini bekleriz. Ancak toplam Avrupa çapında bakıldığında Türkiye son 12 ayda Avrupa’ya 129,9 milyar dolar ihracat gerçekleştirirken 137,9 milyar dolar ithalat gerçekleştirmiş durumda. Öte yandan Türkiye’nin dış ticaret fazlası verdiği bir diğer önemli bölge olan Yakın ve Ortadoğu ile olan dış ticaret fazlası da 23,2 milyar dolardan 22,7 milyar dolara gerilemiş durumda. Bu bölgeye ihracat artışı Mart’ta geçen seneye göre %25,9’dan %23,2’ye geriledi


Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Japonya Başbakanı Kishida: Serbest ve açık denizleri korumak için Endonezya ile çalışmaya devam edeceğiz
Japonya Başbakanı Kishida: Endonezya Devlet Başkanından Japon gıdalarına yönelik ithalat kısıtlamalarının kaldırılmasına ilişkin ileriye dönük bir değerlendirme aldık
Bankacılık sektörü Yurt İçi personel Sayısı Mart sonunda 200.810 (Önceki: 200.763) - BDDK
Bankacılık sektörü Yurt İçi Şube Sayısı Mart sonunda 11.029 (Önceki: 10.965)- BDDK
MEKSİKA EKONOMİSİ 1.ÇEYREKTE BİR ÖNCEKİ ÇEYREĞE GÖRE %0.9 BÜYÜDÜ
MEKSİKA EKONOMİSİ 1.ÇEYREKTE YILLIK %1.6 BÜYÜDÜ
Bankacılık sektörü Çekirdek Sermaye Yeterliliği Rasyosu Mart sonunda 15.57% (önceki: 14.17%) - BDDK
BANKACILIK SEKTÖRÜ ÖZKAYNAKLARI MART SONUNDA 913 MİLYAR TL (ÖNCEKİ: 800.9 MİLYAR TL)-BDDK
BANKACILIK SEKTÖRÜ SERMAYE YETERLİLİĞİ STANDART RASYOSU MART SONUNDA 20.38 % (ÖNCEKİ: 19.05%) - BDDK
BANKACILIK SEKTÖRÜNUN NET KARI 0CAK-MART DÖNEMİNDE 63.25 MİLYAR TL (OCAK-MART 2021: 16.38 MİLYAR TL)- BDDK
BANKACILIK SEKTÖRÜ AKTİF BÜYÜKLÜĞÜ MART SONUNDA 10 TRİLYON 158.1 MİLYAR TL (ÖNCEKİ: 9 TRİLYON 482.7 MİLYAR TL) - BDDK
BANKACILIK SEKTÖRÜ KREDİLERİ MART SONUNDA 5 TRİLYON 502.9 MİLYAR TL (ÖNCEKİ: 5 TRİLYON 171.5 MİLYAR TL)-BDDK
Facebookta Paylaş