Dış ticaret açığındaki artışta ithalat etkisi (KapitalFX)

Dış ticaret açığındaki artışta ithalat etkisi...

TÜİK'in Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturarak açıkladığı Temmuz ayı dış ticaret verilerine göre; Türkiye'nin ihracatı 2017 yılının Temmuz ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %28,3 artışla 12,64 milyar USD olurken, aynı dönemde ithalat %46,2 artarak 21,48 milyar USD olarak gerçekleşmiştir. Böylece dış ticaret açığı, Temmuz 2016 - Temmuz 2017 dönemleri arasında %82,5 artmış ve 8,84 milyar USD olmuştur. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise söz konusu dönemde %67'den %58,8'e gerilemiştir.

Dış ticaret açığının geçen yılın aynı dönemine göre artmasında ilgili dönemlerde ithalatın ihracata göre çok daha hızlı bir şekilde artması etkili olmuştur. Bu dönem içerisinde en çok ihracat yaptığımız ülke Almanya olurken, onu Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere ve Irak takip etmektedir. Avrupa Birliği'ni oluşturan 28 ülkeye ihracatın, toplam ihracatımız içindeki payının %51,4'ten %47,4'e düştüğü görülmekte. AB ekonomilerinin güçlü büyüme görünümü sergilediği bu durum, ihracat pazarlarındaki çeşitliliğin geçen seneye göre artması ile açıklanabilmektedir. AB'ye yapılan ihracat Temmuz ayında, 2016 yılının aynı ayına göre %18,2 artarak 5,99 milyar USD olarak gerçekleşirken; diğer ülkelere olan ihracatta aynı dönemde %39,4'lük artış ile 6,50 milyar USD'ye doğru bir artış görülmektedir.

 

İthalat kalemlerinde; Temmuz 2017'de ilk sırayı Çin alırken, onu Almanya, Rusya ve ABD izlemiştir. Temmuz ayında sermaye ve tüketim mallarının toplam ithalat içindeki payı azalırken, ara (ham madde) mallarının payı artmıştır. Yüksek teknolojili ürünlerin ihracatının toplam ihracatımız içindeki payı %2,9 olurken, aynı grubun ithalatının toplam ithalatımız içerisindeki payı ise %13,9 olmuştur.

 

Dış ticaret açığı beklenen gibi geldi. İthalatta önemli bir sıçrama olduğu görülüyor. Geçen yılın Temmuz ayı ile kıyaslayacak olursak, hem ihracatta hem de ithalatta yaşanan darbe girişiminin etkisiyle geçen yıldan bu yıla baz etkisi çaalışmıştır. Buna karşılık; ihracattaki %28'lik artışa rağmen, ithalat %46 ile çok daha hızlı artmıştır. Hükümetin teşvikleri ile beraber artan bir iç talep var, aynı zamanda dayanıklı mal sektöründe bu sene hükümetin vergi indirimi ve sektörel teşvikleri ithalatı da desteklemektedir. Sektöre olan bu teşvik 30 Eylül'de bitiyor, ancak bu tarihin sonrasına uzatılabilir de. Bu durumda da şu ana kadar ilk iki çeyrekte güçlü olan büyüme, 3Q17 ve 4Q17'ye de yayılacaktır ve yılın tamamında %5 üzeri büyüme gerçekleşebilecektir. İthalattaki artışın bir diğer önemli sebebi de altın ithalatında görülen rekor artıştır.

Net ihracatın ilk iki çeyrekte büyümeye katkısı pozitifti. AB'ye olan ihracatın da %18 oranında arttığı görülüyor k, bu noktada yine Avrupa ekonomilerinin toparlanmasından ve EUR/USD paritesindeki yükselişin faydalarından bahsetmek gerekiyor. Bunun dışında; İngiltere, İran ve Mısır haricinde bütün ihracat pazarlarımızda güçlü artış görülmektedir ki bu artış oranlarının çoğu çift hannelidir. Birleşik Arap Emirlikleri'ne olan ihracatımız %194,8, Rusya'ya %107,8, Irak'a %74,6, İspanya'ya %60,8 oranında artış göstermiştir. İhracat pazarlarındaki çeşitliliği ve güçlü artışları olumlu bulmaktayız.

1Q17'de %5 olan, 2Q17'de de benzer doğrultuda gelmesi beklenen büyüme, geçen yılın aynı döneminin baz etkisi de hesaba katıldığında 3Q17'de de yüksek gelecektir.

 



Enver ERKAN
Araştırma Müdür Yardımcısı




KapitalFX / Reel Kapital Menkul Değerler
www.kapitalfx.com
destek@kapitalfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu göörüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
İNGİLTERE BAŞBAKANI SÖZCÜSÜ: BAŞBAKAN MAY, KUZEY KORE'YE BASKI YAPMAK İÇİN ULUSLARARASI ORTAKLARLA BİRLİKTE HAREKET EDECEK
MACRON: KUZEY KORE'YE KARŞI İNATÇI POLİTİKALAR İÇİN ISRAR EDECEĞİZ, YENİ İNSİYATİFLER ALMAYA HAZIRIZ
MERKEL: GELECEK AYLARDA TÜRKİYE İLE GÜMRÜK BİRLİĞİNE İLİŞKİN GÖRÜŞME YAPABİLECEĞİMİZE İNANMIYORUM
MERKEL: SINIR KONTROLÜNE HALA İHTİYACIMIZ VAR, AB KOMİSYONU BAŞKANI JUNKER İLE BUNU ELE ALACAĞIZ
MERKEL: SON EURO BÖLGESİ VERİLERİ POZİTİF, YUNANİSTAN BİR YIL ÖNCEKİ DURUMUNDAN DAHA İYİ DURUMDA
MERKEL: AVRUPA GÖÇMEN POLİTİKASIYLA İLGİLİ OLARAK GÖREVİNİ HENÜZ YAPMADI, ÜZERİNDE DAHA FAZLA ÇALIŞMAK GEREKİYOR
MERKEL: TÜRKİYE'DE HAPİSTE OLAN ALMAN VATANDAŞLARI SERBEST BIRAKILMALI
MERKEL: TÜRKİYE İLE DAHA İYİ İLİŞKİLER İÇİNDE OLMAYI İSTERİZ ANCAK GERÇEĞİ GÖRMEK DURUMUNDAYIZ
Facebookta Paylaş