Dış ticaret açığı Ocak ayında 3,03 milyar USD oldu...
TÜİK’in Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturarak açıkladığı Ocak ayı GTS (Genel ticaret sistemi) dış ticaret verilerine göre; Türkiye’nin ihracatı 2021 yılının Ocak ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %2,3 artarak 15,05 milyar USD olurken, aynı dönemde ithalat %5,9 azalarak 18,08 milyar USD olarak gerçekleşmiştir. Böylece dış ticaret açığı, Ocak 2020 - Ocak 2021 dönemleri arasında %32,8 azalmış ve 3,03 milyar USD olmuştur. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise söz konusu dönemde %76,5’den %83,2’Ye yükselmiştir.
Ocak ayında içerisinde en çok ihracat yaptığımız ülke Almanya olurken, onu ABD, İtalya ve İngiltere takip etmektedir. Avrupa Birliği’ni oluşturan 27 ülkeye ihracat %21,6 artarak 7,19 milyar USD olurken, AB’nin toplam ihracatımız içindeki payının %43,8’den %43’e gerilediği görülmektedir. İthalat kalemlerinde; Ocak 2021’de ilk sırayı Çin alırken, onu Rusya, Almanya ve Irak izlemiştir. Ocak ayında sermaye ve tüketim mallarının toplam ithalat içindeki payı artarken, ara (ham madde) mallarının payı azalmıştır. Yüksek teknolojili ürünlerin ihracatının toplam ihracatımız içindeki payı %3 olurken, aynı grubun ithalatının toplam ithalatımız içerisindeki payı ise %13,6 olmuştur.
ÖTS’ye (Özel ticaret sistemi) göre, Türkiye’nin ihracatı 2021 yılının Ocak ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %3,1 artarak 14,28 milyar USD olurken, aynı dönemde ithalat %3,7 azalarak 17,83 milyar USD olarak gerçekleşmiştir. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise söz konusu dönemde %80,1 olmuştur.
İhracat, ithalat ve dış ticaret dengesi, Ocak 2021… Kaynak: TÜİK, Ticaret Bakanlığı, Bloomberg
2020 yılının genelinde ihracat nette azalırken, ithalat ise nette artış göstermiştir ve bu durumda hem yıl içinde gevşek finansal koşullardan kaynaklı ithalat talebi artışı, hem de altın ithalatındaki artış etkili olmuştur. Normalleşme döneminden sonra, ekonomilerin açılması aşamasında ihracat eğiliminde toparlanma görülmekle beraber Covid-19 önlemlerinin yeniden aktif hale getirilmesiyle bu alanda aşağı riskler artmıştır. Buna karşılık; 2021 yılına girişte dış ticaret dengesinin ithalattaki azalma ve ihracattaki artış ile beraber düzelme eğiliminde olduğu gözlemlenmektedir. İhracat pazarlarımız açısından, virüs salgınının seyrine dair olan durum halen bir negatiflik unsuru olabilir. Bunun dışında, aşılama ile beraber salgına dair oluşması beklenen daha rahat ortamın ekonomik faaliyeti artırması beklenmektedir. İthalat tarafında ise, özellikle enerji faturamız açısından petrol fiyatlarının seyri kritik önemde olmakla beraber, enerji dışı ithalat tarafında sıkılaşan politikalar itibariyle talep dengelenmesi etkisini izleyeceğiz.
Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.terayatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.