Dış ticaret açığı Nisan’da 3,12 milyar USD(Tera Yatırım )


Dış ticaret açığı Nisan’da 3,12 milyar USD…

Ticaret Bakanlığı’nın GTS (genel ticaret sistemi) kapsamında açıkladığı öncü Nisan ayı dış ticaret verilerine göre; geçen yılın aynı ayına göre ihracat %109,02 artarak 18,77 milyar USD’ye yükselirken, ithalat ise aynı dönemde %61,41 artarak 21,89 milyar USD olarak gerçekleşti. Bu kapsamda dış ticaret açığı Nisan döneminde %31,89 azalarak 3,12 milyar USD oldu.

Nisan ayında içerisinde en çok ihracat yaptığımız ülke Almanya olurken, onu ABD, İngiltere ve Irak takip etmektedir. İthalat kalemlerinde; Nisan 2021’de ilk sırayı Çin alırken, onu Rusya, Almanya ve ABD izlemiştir. Mal gruplarına bakıldığında, yatırım, ham madde ve tüketim mallarının tamamının ihracatında Nisan ayında baz etkisinden kaynaklı güçlü artışlar gerçekleşmiştir. İthalatın tüm kategorilerde (yatırım, tüketim, hammadde) yine benzer şekilde baz etkili güçlü artış gerçekleştirdiği görülmektedir.

 
GTS’ye Göre Aylara Göre Dış Ticaret Verileri… Kaynak: Ticaret Bakanlığı, Bloomberg

Dünya ekonomilerinde geçen yıl Covid-19 nedeniyle görülen daralma etkisinin bir yansıması ve salgın koşullarının tedarik zincirleri üzerindeki tahribat etkisi dış ticaret hacminin geçen yılın Nisan döneminde ciddi bir daralma geçirmesine neden olmuştu. Bu durumdan bizim dış ticaret hacmimiz de etkilenmiştir, dolayısıyla Nisan 2021 verilerinde geçen yıldan gelen düşük baz etkisinin yansımalarını görmekteyiz. İhracatımız, yurtdışı ekonomilerdeki toparlanma, aşılama ve bu kapsamda iyileşen dış talebin etkisiyle üç haneli bir yıllık artış göstermiştir. Küresel toparlanmanın dış talebe yapacağı olumlu katkının, önümüzdeki dönemde de ihracat artışını desteklemesini bekleriz. Dış açıktaki azalmaya yazın turizmin de geri dönmesi eklenebilirse bu durum cari açıkta düşüş etkisini açısından da destekleyici olacaktır.

İthalat tarafında; yine geçen seneden devreden baz etkisinin yanı sıra emtia fiyatlarının yarattığı ithalat faturası etkisi ve iç talebin belli bir seviyenin üzerinde kalması etkilidir. Ara malı ithalatındaki artış üretime ve ihracata dönüşmesi açısından olumlu olarak ele alınabilir, ancak tüketim malı ithalatında da benzer artış etkisi olması cari açıktaki düzelmeyi sınırlayıcı etkide bulunmaktadır. Geçen yıl ithalat artışında başlıca etkili olan kalem altın ithalatının da etkisi azalıyor. Altın ithalatı, en çok ithalat yapılan fasıllar arasında yine ilk 5 içerisinde yer almamaktadır. En çok ithalat yapılan fasıllarda mineral yakıtlar, makine ve teçhizat, demir çelik, elektrikli cihazlar ve taşıtlar bulunmaktadır.


 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ABD/CDC: DEMOKRATİK KONGO CUMHURİYETİ'NDE EBOLA SALGINI SONA ERDİ
NOVAVAX, AB'YE COVID-19 AŞISI TESLİMATLARINA 2021 SONLARINDA BAŞLAYABİLECEĞİNİ BİLDİRDİ
BREZİLYA'DA İMALAT SEKTÖRÜ PMI NİSAN'DA 52.3 (ÖNCEKİ: 52.8)
DANİMARKA, JOHNSON&JOHNSON KOVİD-19 AŞISINI KULLANMAYACAK-BT
BİTCOİN DEPOT, 350'NİN ÜZERİNDE YENİ KRİPTO ATM'Sİ AÇACAK
ALMANYA SAĞLIK BAKANI: AŞILAMALARINI TAMAMLAYANLAR ALMANYA'YA GİRİŞLERİNDE KARANTINADAN MUAF OLACAKLAR
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 8,2920 Satış: 8,3069 Euro Alış: 9,9885 Satış: 10,0065
Facebookta Paylaş