Dış ticaret açığı Mart ayında 4,65 milyar USD oldu…
TÜİK’in Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturarak açıkladığı Mart ayı GTS (Genel ticaret sistemi) dış ticaret verilerine göre; Türkiye’nin ihracatı 2021 yılının Mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %42,2 artarak 18,98 milyar USD olurken, aynı dönemde ithalat %25,6 artarak 23,64 milyar USD olarak gerçekleşmiştir. Böylece dış ticaret açığı, Mart 2020 - Mart 2021 dönemleri arasında %14,9 azalmış ve 4,65 milyar USD olmuştur. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise söz konusu dönemde %70,9’dan %80,3’e yükselmiştir.
Mart ayında içerisinde en çok ihracat yaptığımız ülke Almanya olurken, onu ABD, İngiltere ve İtalya takip etmektedir. Avrupa Birliği’ni oluşturan 27 ülkeye ihracat %47 artarak 6,87 milyar USD olurken, AB’nin toplam ihracatımız içindeki payının %40,1’den %41,4’e yükseldiği görülmektedir. İthalat kalemlerinde; Mart 2021’de ilk sırayı Çin alırken, onu Rusya, Almanya ve İtalya izlemiştir. Mart ayında sermaye mallarının toplam ithalat içindeki payı artarken, ara (ham madde) ve tüketim mallarının payı azalmıştır. Yüksek teknolojili ürünlerin ihracatının toplam ihracatımız içindeki payı %3,4 olurken, aynı grubun ithalatının toplam ithalatımız içerisindeki payı ise %13,6 olmuştur.
ÖTS’ye (Özel ticaret sistemi) göre, Türkiye’nin ihracatı 2021 yılının Mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %42,8 artarak 18 milyar USD olurken, aynı dönemde ithalat %26,8 artarak 22,77 milyar USD olarak gerçekleşmiştir. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise söz konusu dönemde %79 olmuştur.
İhracat, ithalat ve dış ticaret dengesi, Mart 2021… Kaynak: TÜİK, Ticaret Bakanlığı, Bloomberg
Önümüzdeki dönemde dış ticaret eğilimlerini etkileyebilecek iki ana bileşen olarak TRY’nin değeri ve ekonomik toparlanmanın hızı görülmektedir. Yurtiçindeki finansal koşullara ve ekonomideki salgın etkilerine bağlı olarak da iç talebin seviyesi belli olacaktır. İhracattaki artış hızı, aynı zamanda parite etkisinden ve Euro Bölgesi’ndeki ekonomik toparlanmadan etkilenen bir doğrultudadır. Bu kapsamda, ana ticaret partnerimiz Euro Bölgesi ülkelerinde aşılamanın ilerlemesiyle hız kazanacak olan toparlanma ihracat artışını olumlu yönde etkileyecektir. Zayıf kalan bir TRY de bu süreçte mevcut duruma katkıda bulunabilir. İthalat bacağında ise, iç talep belli seviyelerde korunduğundan büyüme gerçekleşmeye devam ediyor. Özellikle enerji ve ham madde ithalatı tarafında artan döviz kurları ve emtia fiyatları faturamızı yükseltiyor ve enflasyonist etkilere de neden oluyor.
Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.terayatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.