Dış ticaret açığı Ekim’de 2,40 milyar USD (Tera Yatırım )


Dış ticaret açığı Ekim'de 2,40 milyar USD…

Ticaret Bakanlığı'nın GTS (genel ticaret sistemi) kapsamında açıkladığı öncü Ekim ayı dış ticaret verilerine göre; geçen yılın aynı ayına göre ihracat %5,62 artarak 17,33 milyar USD'ye yükselirken, ithalat ise aynı dönemde %8,54 artarak 19,73 milyar USD olarak gerçekleşti. Bu kapsamda dış ticaret açığı Ekim döneminde %35,67 artarak 2,40 milyar USD oldu.

Ekim ayında içerisinde en çok ihracat yaptığımız ülke Almanya olurken, onu İngiltere, Irak ve ABD takip etmektedir. İthalat kalemlerinde; Ekim 2020'de ilk sırayı Almanya alırken, onu Çin, Rusya ve ABD izlemiştir. Mal gruplarına bakıldığında, yatırım malları ve hammadde ve tüketim malları ihracatında artış meydana gelirken, ithalatın hammadde hariç tüm kategorilerde (yatırım, tüketim) çift haneli artış gerçekleştirdiği görülmektedir.

 
GTS'ye Göre Aylara Göre Dış Ticaret Verileri… Kaynak: Ticaret Bakanlığı, Bloomberg

Dış ticaret açığı yıllık bazda artış eğilimini sürdürmektedir. Dış ticaret açığında, ithalat artışı kaynaklı olarak bozulma eğilimi devam ettiğinden dolayı mevcut durum cari açık görünümü açısından da olumsuzdur. Ekonomideki toparlanma etkisi ile beraber yüksek seyreden talep etkisi ve altın ithalatında yıl genelinde de görülen artış etkisiyle ithalat, ihracattan daha hızlı büyümektedir. Ekim döneminde de, geçen yıla göre artış gösteren altın ithalatının 1,63 milyar USD'den 2,13 milyar USD'ye çıktığı görülmektedir. Özellikle pandemi döneminde altın fiyatlarında korunma ihtiyacı ile görülen artış bu talebin büyümesinde etkili olmuştur, ancak altın fiyatlarının global çapta gerilemiş olduğu veya stabilleştiği bir ortamda bu etki biraz azalma gösterecektir. Buna karşılık, enerji ithalatında geçen yıla göre görülen gerilemeye rağmen, makine, teçhizat ve elektronik ürün ithalatında görülen artış da ithalattaki daha hızlı artışı açıklamaktadır.

İhracat, küresel ekonomilerin toparlanma süreci ile beraber biraz daha sınırlı artış gösteren bir eğilimde olsa da, Avrupa'da artan salgın önlemleri ve yeni karantinalar ile yavaşlayacak olan talep görünüm için risk teşkil etmektedir. Bu kapsamda Covid'in etkisini artırdığı önümüzdeki yakın dönemde azalan talep ile beraber ihracat baskılanabilir. İthalatın ise, içeride talep koşullarının faizlerin artmasıyla ve ithalatı azaltmaya yönelik önlemlerin etkisiyle baskılanması beklenebilir. Ancak döviz kurlarından gelen etki nedeniyle özellikle hammadde ithalatı anlamında girdi maliyetleri üzerinden enflasyon baskıları sürecektir. Ya ithalat hacmi daralacak, ya da döviz kurlarındaki artış ithalat faturasını büyütecektir. İlerleyen aylarda iç talep ve dış talebin aynı anda beraber baskılanmasının dış ticaret hacmini azaltıcı etki yapmasını bekleriz.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş