Mart ayında dış ticaret açığı geçen senenin aynı ayında görülen 4,7 milyar dolara karşılık 8,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. İhracat geçen senenin aynı ayına göre %19,8 artarak 22,7 milyar dolar olurken ithalat artışı %30,7 artışla 30,9 milyar dolar oldu. İthalattaki artışın büyük kısmı enerji maliyetlerindeki artıştan kaynaklanırken enerji ve altın dışı ithalat geçen senenin aynı dönemine göre %9,2 artış gösterdi. 12 aylık toplam dış ticaret açığı 58,0 milyar dolardan 61,5 milyar dolara yükselirken bunun 57,2 milyar dolarını enerji açığı, 1,8 milyar dolarını ise altın açığı oluşturdu. Enerji ve altın hariç dış ticaret açığı 4,0 milyar dolardan 2,5 milyar dolara düştü.
Ana ihracat pazarlarımızdan Avrupa Birliği'ne ihracat %27,4 artarken ithalat geçen seneye nazaran hemen hemen aynı kaldı. Böylece Türkiye son 12 ayda AB ile ticaretinde 11 milyar dolar dış ticaret fazlası verdi. Hatırlatmak gerekirse AB'ye dış ticaret açığı Mayıs 2021'de son bulmuş ve o tarihten bu yana Türkiye AB'ye karşı aylık bazda dış ticaret fazlası vermekteydi. Ayrıca 2019 sonunda 12 aylık toplam ihracat açısından 5. sırada olan ABD geçtiğimiz Ekim ayında en çok ihracat gerçekleştirdiğimiz 2. ülke konumuna yerleşti. Mart itibariyla Türkiye ABD'ye 15,7 milyar dolar ihracat karşılığında 14,2 milyar ithalat yapıyor ve Mart 2021'den bu yana dış ticaret fazlası veriyor.
Dinamik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
http://dinamikmenkul.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.