Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) ve üyelerinin iş birliği ile yıl boyunca bir dizi panel düzenlenecek. Panel dizisinin ilki, 1 Mart 2021 tarihinde "Şirketlerin Finansmana Erişiminde Sermaye Piyasası Araçlarının Rolü" başlığı ile pandemi koşulları nedeniyle çevrimiçi olarak düzenlendi. Yıl boyunca devam etmesi planlanan paneller aracılığıyla şirketlerin finansmana erişiminde sermaye piyasalarının önemi anlatılıyor.
DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Leblebici ve TSPB Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Eraslan'ın açılış konuşmalarını yaptığı panel iki farklı oturumla gerçekleşti. Panelin ilk oturumunda Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. Yatırım Bankacılığı Yönetici Direktörü Poyraz Koğacıoğlu moderatör olarak yer aldı. Panelde; Ünlü & Co Kurumsal Finansman Direktörü Zeynep Koçak "Şirket Satın Alma Birleşme", Turkish Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Genel Müdürü Serkan Sayar "Halka Açılma" konusunu anlattı. Panelde, Borsa İstanbul A.Ş. Kotasyon Direktörlüğü Başvuru Değerlendirme Kotasyon Yöneticisi Yahya Salman "Halka Açılma ve Kotasyon" ve Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Kurumsal Finansman Müdürü Özlem Gülçicek "Borçlanma Araçlarının İhracı" konusunda görüşlerini sundu. Panelin ikinci bölümünde ise Yatırım Finansman Menkul Değerler A.Ş. Ekonomisti Erol Gürcan, "Uluslararası Piyasalardaki Son Gelişmeler" hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Panelin açılış konuşmasını yapan DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Leblebici, şirketlerin ihtiyaç duydukların uzun vadeli finansman kaynağının sağlanmasında sermaye piyasalarının önemli bir rolü olduğunu belirtti. Leblebici, "Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği liderliğinde yürütülen ve bugün ilkini gerçekleştirdiğimiz "Şirketlerin Finansmana Erişiminde Sermaye Piyasası Araçlarının Rolü" paneli ile uzmanlar konuyu detayları ile tartıştı. Bu sayede şirketlerin finansmana erişiminde sermaye piyasalarının önemine bir kez daha vurgu yapıldı. Etkinliğimize katılan herkese teşekkür ederiz" dedi.
Sermaye piyasalarından ekonomiye doğrudan katma değer
Panelin açılış konuşmasını yapan Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Eraslan, sermaye piyasalarının uzun vadeli finansman olanağı ile şirketlere ve ekonomiye sağladığı doğrudan uzun vadeli finansman olanakları ile çok önemli katma değer yaratıldığını söyledi. Eraslan sözlerine şöyle devam etti. "Bu anlamda halka arzların; şirketlerimizin, sermaye piyasalarımız aracılığı ile doğrudan finansman imkânlarından yararlanabilmesinin çok önemli bir yoludur. Sermaye piyasalarımız şirketlere halka arzın yanı sıra özel sektör borçlanma, kira sertifikaları gibi çeşitli araçlarla uzun vadeli finansman sağlayabilecek imkânlara da sahip. Ayrıca organize borsalarımızdaki türev araçlarımızla reel sektör şirketlerinin kur, faiz ve fiyat risklerini yönetmelerine yönelik olanaklar sağlamaktadır."
Yatırımcı ilgisi şirketler için cazip
Tüm dünyada yatırımcıların sermaye piyasalarına olan ilgisinin artmasıyla şirketlerin de sermaye piyasalarına yöneldiğine dikkat çeken Tevfik Eraslan, konuya ilişkin şu bilgileri verdi: "2020 yılında dünyada 1.363 şirket halka arzı gerçekleşti. 2019 yılı ile kıyaslandığında yüzde 19 gibi ciddi bir oranda artış anlamına geliyor. Şirketlerin 2020 yılında halka arz yöntemiyle sermaye piyasalarından sağladığı kaynaklar ise bir önceki yıla göre yüzde 29 artarak 268 milyar dolara ulaştı. Türkiye'de ise geçen yılın ikinci yarısından itibaren halka arzların ivmelendiğini ve 2020 yılının tamamında 8 şirketin halka arzı gerçekleştiğini görüyoruz. Gerçekleştirilen bu halka arzlarla şirketlerimiz sermaye piyasalarından 1 milyar 123 milyon TL kaynak sağladı. Ayrıca 2020 yılında, şirketlerimizin sermaye piyasalarından ikincil halka arz veya sermaye artırımı yoluyla da sağladığı kaynak 20 milyar 416 milyon TL'ye ulaştı. Borçlanma araçları tarafında ise 200 milyar TL tutarında ihraç gerçekleşti. Geçen yıl gerçekleştirilen halka arzlara, yatırımcılardan gelen yüksek talebin etkisiyle, bugünlerde çok sayıda şirketin halka arz hazırlığı yaptığını biliyoruz. Küresel koşullarda olağanüstü bir durum yaşanmaz ise 2021, sermaye piyasalarımız açısından "halka arz"ların damga vuracağı bir yıl olacaktır."
Reel sektör için kaynak sermaye piyasalarında…
"Uzun vadeli tasarrufların sermaye piyasası kurumları vasıtasıyla verimli çalışan reel sektör şirketlerine yönlendirilmesi, bu şirketlerimizin rekabet gücünü artıracaktır" diyen Eraslan, "Bu noktada reel sektörün sermaye piyasalarında daha fazla kaynak sağlaması için Türkiye'nin büyük şirketleri için halka açılmanın cazip hale getirilmesinin önemli olduğu inanıyorum" dedi.
TSPB olarak halka arzlar konusunda destekleyici politikaların başında vergi teşvikinin geldiğini ifade eden Eraslan, "Geçen yıl Kasım ayında, Kurumlar Vergisi Kanunu'nda yapılan değişiklikle, halka açılacak şirketlere halka açılmaları sonrasındaki beş yılda Kurumlar Vergisi oranının 2 puan indirimli uygulanacak olması teşvikini kıymetli buluyoruz" diye konuştu.
Küresel ticareti ve ekonomiyi olumsuz etkileyen pandemi sürecinde, küresel sermaye piyasalarının başarılı bir sınav verdiğini de dile getiren Eraslan, düşük faiz ve bol likidite sayesinde yatırımcıların sermaye piyasalarına olan ilgisini artırdığını ifade etti.
Panellerin amacı farkındalık oluşturmak
Yıl boyunca devam edecek panellerle; şirketlerin ortak, yönetici ve çalışanlarının, yanı sıra yatırımcıların ve konuya ilgi duyanların bilgilendirilmesi ve farkındalık oluşturulması hedefleniyor. Paneller ayrıca banka ve aracı kurum çalışanlarının da katılımına açık olacak.