Derinlik Raporu (XTB Menkul Değerler)

03 Ocak tarihli işlemleri içine alan CFTC (derinlik raporunda) öne çıkanlar;

Japon Yeni'nde (JPY) kısa pozisyonlarda artış yerini az da olsa kısa pozisyon kapama faaliyetine bıraktı. Yen'de fonların net kısa pozisyon miktarı 245 kontrat azalarak 52 haftanın dip seviyesinden uzaklaştı. "(86,764" Önümüzdeki haftalarda piyasada kısa pozisyon kapama faaliyetinin hız kazanma ihtimali giderek artıyor.
İngiliz Sterlinine gelince, kısa pozisyon miktarında artış olduğu görülüyor. Döviz piyasasında İngiliz Sterlini net kısa pozisyon miktarı 7,643 kontrat artış ile 64,742 seviyesine yükseldi. 52 haftanın yüksek seviyesi 97,572 kontrat iken derinlik raporu piyasada Pound üzerinde satış baskısının devam edebileceğini gösteriyor.
Euro pozisyon değişiminde ise geçtiğimiz iki haftada kısa pozisyon kapatan piyasanın 03 Ocak haftasının derinlik raporunda miktar az olmakla beraber (648 kontrat) satış tarafında tercih kullanılmış. Bu noktada euro/dolar paritesinde 1,06 seviyesine doğru hareket ile gelinen seviyelerin piyasa oyuncuları tarafından yeterli bulunduğunu anlıyoruz.

Emtia piyasasındaki hareketliliğe gelince;

WTI ve Brent Petrol fon net uzun pozisyon değişiminde WTI petrolde fon net uzun pozisyon miktarı 4,858 kontrat düşüş ile rekor 444,932 kontrattan uzaklaşırken Brent Petrol'de tercih alım yönünde. Olumlu beklentilerin büyük ölçüde fiyatlandığı petrol piyasasında OPEC kararını izleme döneminde piyasanın rekor net uzun pozisyon seviyesinden uzaklaşacağını düşünüyoruz. Fiyat hareketine bakınca, muhtemelen bir sonraki haftanın derinlik raporunda satış yönlü eğilimin hız kazandığını göreceğiz. Ancak derinlik raporuna göre, piyasanın halen aşağı yönlü fiyat hareketi için marjı olduğunu söyleyebiliriz. Doğalgaz piyasasına gelindiğinde, kısa pozisyon miktarında artış ile piyasa 641 kontrat net kısa pozisyon taşıyor. Doğalgaz fiyatlarında sert geri çekilme hareketinin ardından kısa pozisyon miktarındaki değişimin 408 kontrat ile sınırlı kalması şaşırtıcı?
Altın piyasasınnda, fon satışları geçtiğimiz hafta 16 bin kontrat iken bu hafta 1793 kontrat ile sınırlı kaldı. Fiyatlarda yaşanan yukarı yönlü hareketi düşününce fonlar bu kez uyanamamış diyebiliriz. Altında yükselişi alım yönünde faaliyet ile ayak uyduramayan fonlar mı akıllı küçük spekülatörler mi yakında öğreneceğiz?
Gümüş kontratlarında geçtiğimiz hafta yaşanan düşüş yerini artışa bıraktı. Altın piyasasında az da olsa satış var iken gümüşte fonlar nette alıcı konumunda. Bu iki piyasa da kıymetli metaller sınıfında değil miydi? Anlaşılan fonlar Dolar Endeksinde (DXY) güçlenmenin devam edeceğinden endişe ile bu dönemde gümüşe daha fazla şans veriyor.
Bakır piyasasına geldiğimizde ise alış yönlü eğilimin yerini uzun pozisyon kapama faaliyetine bıraktığını görüyoruz. Geçtiğimiz haftaya kıyasla düşmekle beraber 03 Ocak haftasında fonlar 1279 kontrat pozisyon kapadılar. Aşırı alım bölgesinde ki piyasadan beklenen düzeltme geldi. Tahıl piyasasında mısır net uzun pozisyon miktarı 16,170 kontrat artış ile 26,024 kontrata yükseldi. Aynı şekilde buğday piyasasında da fon alımlarının olduğunu ve net kısa pozisyon miktarının 72,444 kontrata gerilediği izleniyor. Mısır da uzun pozisyon artarken buğday da kısa pozisyonlar kapatılıyor. Geçtiğimiz hafta mısır ve soyada satışlarda aşırıya kaçan piyasanın bu haftanın raporunda bu iki üründe düzeltme yaptığı anlaşılıyor. Pamuk piyasasına gelince, uzun pozisyon miktarında artışın devam ettiği (5,756) ve piyasanın tekrar 52 haftanın yüksek seviyesi 108,304'e yaklaştığını görüyoruz.

04 Ocak haftasının raporunda ICE Dolar'da fon net uzun pozisyon miktarı 1,627 kontrat ile yükselişini sürdürüyor. Fon pozisyon değişimin detayında uzun pozisyon miktarında 1187 kontrat artış 2814 kontrat kısa pozisyon kapama faaliyeti ile birleşince net pozisyon değişimi artıya dönmüş. Aslına bakarsanız fonlar "dolar bullish" eğilimden uzaklaşıyor denebilir.
Euro/Dolar Teknik Analiz
 
Paritenin, 1,0600 üzerinde kalmakta zorlanışı hem piyasanın dolar tarafındaki haareket için net olmayışından hem de Avrupa negatif algıdan kaynaklanıyor. Kısa vadeli göstergelerde RSI ortalarda iki tarafa da hareket olabilir. Bugün Trump konuşması ardından dolar endeksi beklenen yukarı yönlü hareketi yapamaz ise euro/dolar 04 Ocak yükseği 1,0500 üzerinde kalarak tekrar 1,0620 ve 1,0660 denemesi yapabilir. Aksi takdirde önce 1,0400 ardından 20 Aralık düşüğü 1,0350 piyasanın hedef seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor.

 

XTB Menkul Değerler A.Ş.
Araştırma Departmanı
https://www.xtb.com/tr

***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadırr.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş