Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın Demiryolu İşletmeciliği Yetkilendirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'i bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.
Yönetmelik şöyle:
MADDE 1 - 19/8/2016 tarihli ve 29806 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Demiryolu İşletmeciliği Yetkilendirme Yönetmeliğinin 1 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “organizatör” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 2 - Aynı Yönetmeliğin 2 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Bu Yönetmelik;” ibaresinden sonra gelmek üzere “10/7/2018 tarihli ve 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 478 inci maddesi,” ibaresi eklenmiş, “Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 8 inci ve 28 inci maddeleri” ibaresi, “Ulaştırma ve Altyapı Alanına İlişkin Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 28 inci maddesi” olarak değiştirilmiştir.
MADDE 3 - Aynı Yönetmeliğin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) ve (ç) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“c) Bakan: Ulaştırma ve Altyapı Bakanını,
ç) Bakanlık: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığını,”
MADDE 4 - Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “organizatör” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 5 - Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin beşinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 6 - Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, beşinci fıkrası yürürlükten kaldırılmış ve altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı maddeye yedinci fıkra olarak aşağıdaki fıkra eklenmiş ve diğer fıkra buna göre teselsül ettirilerek aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(4) Gar veya istasyon işletmecisi yetki belgesi - DC yetki belgesi: DC yetki belgesi için başvuranların en az 300.000 Türk Lirası kayıtlı sermayesine sahip olması, ayrıca 10 uncu maddedeki yetki belgesi alma genel şartları ile 14 ve 15 inci maddelerde belirtilen mesleki saygınlık ve mali yeterlik şartları karşılayan gar veya istasyon işletmecilerine verilir. Yetki belgesi alan gar veya istasyon işletmecileri, işlettikleri gar veya istasyona ait bilgileri ve varsa kira sözleşmelerini Bakanlığa bildirir.”
“(6) Yolcu taşımacılığı acente yetki belgesi - DE1 yetki belgesi: DE1 yetki belgesi için başvuranların, en az faaliyet gösterilen yer ilçe ise 5.000 Türk Lirası, il ise 15.000 Türk Lirası kayıtlı sermayesine sahip olması, acentelik hizmetine elverişli müstakil bir büroya veya istasyon veya gar içindeki bürolardan birinde yeterli bir alanın kullanım hakkına sahip olması ve ayrıca 10 uncu maddedeki yetki belgesi alma genel şartları ile 14 ve 15 inci maddelerde belirtilen mesleki saygınlık ve mali yeterlik şartları karşılayan acentelere verilir. Köy, kasaba ve beldelerde faaliyette bulunmak üzere DE1 yetki belgesi almak isteyenlerden sermaye veya işletme sermayesi şartı aranmaz ve yetki belgesi ücretinde % 80 indirim uygulanır.”
“(7) Yük taşımacılığı acente yetki belgesi - DE2 yetki belgesi: DE2 yetki belgesi için başvuranların, en az 50.000 Türk Lirası kayıtlı sermayesine sahip olması, acentelik hizmetine elverişli müstakil bir büroya veya istasyon veya gar içindeki bürolardan birinde yeterli bir alanın kullanım hakkına sahip olması ve ayrıca 10 uncu maddedeki yetki belgesi alma genel şartları ile 14 ve 15 inci maddelerde belirtilen mesleki saygınlık ve mali yeterlik şartları karşılayan acentelere verilir.”
“(8) Komisyoncu yetki belgesi - DF yetki belgesi: DF yetki belgesi için başvuranların en az 50.000 Türk Lirası kayıtlı sermayesine sahip olması, bu işe elverişli bağımsız bir büronun kullanım hakkına sahip olması ve ayrıca 10 uncu maddedeki yetki belgesi alma genel şartları ile 14 ve 15 inci maddelerde belirtilen mesleki saygınlık ve mali yeterlik şartlarını karşılayan komisyonculara verilir.”
MADDE 7 - Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(5) Gerçek kişilerde 10 uncu maddede belirtilen şartların sağlanması halinde anne, baba, çocuk, eş, kardeşlere yetki belgesi devri mümkündür. Bunların haricinde üçüncü kişilere yetki belgesi devredilemez.”
MADDE 8 - Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “trende görevli bulunan çalışanların” ibaresi “üçüncü kişilerin” olarak değiştirilmiştir.
MADDE 9 - Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “655 sayılı KHK ve” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 10 - Aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı” ibaresi “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı” olarak değiştirilmiştir.
MADDE 11 - Aynı Yönetmeliğin 42 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı” ibaresi “Ulaştırma ve Altyapı Bakanı” olarak değiştirilmiştir.
MADDE 12 - Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan Ücret Tablosunun dördüncü satırı yürürlükten kaldırılmış, beşinci satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Yolcu Taşımacılığı Acente Yetki Belgesi DE1 5.000,00”
MADDE 13 - Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 14 - Bu Yönetmelik hükümlerini Ulaştırma ve Altyapı Bakanı yürütür.