Demir ve demir dışı metaller ihracatı ilk yarıda 6,6 milyar dolar oldu

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Demir ve Demir Dışı Metaller sektörü yılın ilk 6 ayında 6,63 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Sektörün haziran ayı ihracatı ise 1,1 milyar dolar olarak gerçekleşerek genel ihracattan yüzde 5,1 oranında pay elde etti. Yılın ilk yarısında, yaşanan deprem felaketi ve küresel gelişmelerle ihracatta düşüş yaşandığını ifade eden Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, küresel olarak dünyada son çeyrekte toparlanma ile ilgili beklentilerin çok yüksek olduğunu, iyileşmenin sinyallerini yine son çeyrekte alacaklarının altını çizdi. Tecdelioğlu, ihracatı tekrar yukarıya doğru çekmeyle ilgili çalışmaların devam edeceği bilgisini paylaştı.
İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB), sektörün 2023 yılı Ocak-Haziran dönemi ihracat verilerini açıkladı. Sanayi sektörleri arasında en çok ihracat yapan 6. sektör olan Demir ve Demir Dışı Metaller sektörünün haziran ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18,9 düşüşle 1,1 milyar dolar olarak gerçekleşerek genel ihracattan yüzde 5,1 oranında pay elde etti. Sektörün, Ocak-Haziran dönemi ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,9'luk düşüşle 6,63 milyar dolara ulaşırken, aynı dönemde birim ihraç fiyatı 4,59 dolar olarak kaydedildi.
MISIR İLE YENİ DÖNEMİN İLK AYINDA 76 MİLYON DOLAR İHRACAT
Demir ve Demir Dışı Metaller sektörünün haziran ayında genel ihracattan yüzde 5,1 pay aldığını ifade eden İDDMİB Başkanı Çetin Tecdelioğlu, "Sektörün Ocak-Haziran döneminde birim ihracat fiyatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 3,15 düşüşle kilogram başına 4,59 dolar oldu. Sektörümüzün ihracatı aynı dönemde miktar olarak ise 1,4 milyon ton seviyesine geldi. Sektörümüzün en çok ihracat yaptığı bölge olan Avrupa Birliği ülkelerine ihracatı, 2023 Haziran ayı itibarı ile bir önceki seneye göre yüzde 22,65 azalarak 578,8 milyon dolar olarak gerçekleşti. Haziran ayında sektörün en fazla ihracat gerçekleştirdiği ülkeler arasında 149,7 milyon dolar ile Almanya ilk sırada yer alırken, 68,5 milyon dolar ile İtalya ikinci sırada, 54,4 milyon dolar ihracat ile ABD üçüncü sırada yer aldı. Ocak-Haziran döneminde ise en çok ihracat 897,4 milyon dolar ile Almanya’ya gerçekleşti. İkinci sıradaki İtalya’ya 458,9 milyon dolar; üçüncü sırada yer alan ABD’ye ise 329 milyon dolar ihracat gerçekleşti. İlişkilerin yolunda gittiği ve ilerleyen günlerde fuar ve heyet sayılarımızın da artacağını düşündüğümüz Mısır’a ilk ayda ihracatımız 76 milyon dolar olarak gerçekleşti."
ALT SEKTÖR İHRACATINDA ALÜMİNYUM İLK SIRADA
Alt sektör ihracatında Alüminyum ürün grubunun 432,4 milyon dolar ile değer bazında ilk sırada yer aldığını ifade eden Tecdelioğlu, "Alüminyum sektörünü 243,8 milyon dolar ile metal eşyalar, 212 milyon dolar ile demir çelik mamulleri ve 174,9 milyon dolar ile bakır ürün grupları takip etti.
İHRACAT ARTIŞINDA GÖZLER İKİNCİ YARIDA
Demir ve Demir Dışı Metaller sektörü olarak yılın ilk yarısını yüzde 18'e yakın bir küçülme ile kapattıklarını belirten Tecdelioğlu, "Şubat ayında yaşanan asrın felaketi niteliğindeki depremin büyük etkisini yaşadık. 11 ilde yaşanan doğal afetin etkilerinin ihracatımızı çok ciddi olumsuz etkilediğini biliyoruz. Ayrıca Avrupa Birliği'nin ve dünyadaki resesyonun etkilerini de burada canlı olarak hep beraber yaşadık. Avrupa Birliği'nin resesyonundaki pazar küçülmesi bizim doğrudan alüminyum sektörümüzü, bakır sektörümüzü ve buna bağlı olarak da demir ve demir dışı metallerdeki tüm sektörleri olumsuz yönde etkiledi. En çok düşüşü yaşadığımız ülkelerden biri Amerika Birleşik Devletleri'nde yüzde 29 gibi bir küçülme söz konusu. Arkasından da İtalya, Almanya, İngiltere ve Bulgaristan geliyor. Hem miktar olarak hem de değer olarak her ikisinde de küçülme yaşamış olduk. İlk 6 aydaki küçülmeye karşılık, ikinci 6 ayda artık Türkiye'deki siyasi seçimlerin bittiği, 5 yıllık istikrarlı hükümetimizle geleceğe umutla baktığımız yeni bir döneme girmiş olduk. Bununla beraber son 6 ayda neler yapacağımızla ilgili çalışmaları bakan ve bakan yardımcılarımıza da sürekli değerlendiriyoruz." dedi.
"İHRACAT YENİDEN YÜKSELİŞE GEÇECEK"
Küresel olarak dünyada son çeyrekte toparlanma ile ilgili beklentinin çok yüksek olduğunu, iyileşmenin sinyallerini yine son çeyrekte alacaklarının altını çizen Tecdelioğlu, ihracatı tekrar yukarıya doğru çekmeyle ilgili çalışmaların devam edeceği bilgisini paylaştı.
İhracatçının yurt içinde yaşadığı en büyük sıkıntılardan bir tanesinin finansmana erişim olduğunu yineleyen Tecdelioğlu, "Hala finansmana erişim konusu en önemli ve birinci madde olarak gündemimizde. Çünkü firmalarımız öz kaynaklarıyla işletmelerini büyütemiyor ve bu durumda dolayısıyla dış kaynak kullanmak zorundalar. Uzun vadeli kredi alamadıkları için yüksek faizlerle karşı karşıya kaldıklarından dolayı maalesef işlerini büyütemiyorlar. Üretici bu durumda gelen talepleri karşılayamıyor. Enflasyonun yaratmış olduğu değer yani maliyetlere olumsuz etkisi de sürüyor. İlk 6 aydaki döviz kurlarının düşük ve enflasyona paralel gitmemesi de ihracatı olumsuz yönde etkiledi. Şu anki kurun seviyesi aslında enflasyona yine çok paralel bir çizgide değil ama en azından bir nefes aldırdı. Bundan sonraki süreçte beklentilerimiz enflasyona paralel bir döviz kurunun seyretmesi, faizlerde gerileme, finansmana erişimde kolaylık şeklinde. Bunların gerçekleşmesiyle biz ihracatlarımızı tekrardan eski seviyelere çıkarmak ve hatta onların üzerine de çıkarmak için çaba sarf edeceğiz." dedi.
MISIR'A İLK ÇIKARMA ARMATÜR SERKTÖRÜNDEN
Türkiye ile Mısır arasında hem diplomatik hem de ticari ilişkilerde yeni döneme girildiğine dikkat çeken Tecdelioğlu, "Mısır'a ihracatımızda ciddi anlamda kaybımız olmuştu. Bunu tekrardan toparlamak için yeni dönemde Mısır'a ilk ticaret heyetimizi Armatür sektörümüzle gerçekleştirdik. Mısır'a girişte uygulanan vize kolaylığı sonrası yaptığımız ilk ticaret heyeti çok başarılı geçti. Düzenlenen heyet kapsamında Mısır'a giden üyelerimiz, bu ülkenin iş dünyası ile birçok B2B görüşme yaparak, gelecek dönemde ortak projeler ve hedefler üzerinde mutabık kaldı. Bundan sonrasında alüminyum, bakır, mutfak eşyaları ve birçok sektörde Mısır'a heyetler yaparak tekrardan kaybetmiş olduğumuz pazarı elde etmek için çalışmalara devam edeceğiz." dedi.
 



Facebookta Paylaş