Demir ve demir dışı metaller ihracatı 5,4 milyar dolara ulaştı

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Sanayi sektörleri arasında en çok ihracat yapan 6. sektör olan Demir ve Demir Dışı Metaller sektörünün mayıs ayı ihracatı 1,1 milyar dolar olarak gerçekleşerek genel ihracattan yüzde 5,3 oranında pay elde etti. Sektörün, Ocak-Mayıs dönemi ihracatı ise 5,4 milyar dolara ulaşırken, aynı dönemde birim ihraç fiyatı 4,62 dolar olarak kaydedildi. Seçim sonrasında kararsızlık ortamının dağılmasıyla ihracat rakamlarının hızla artmasını beklediklerini ifade eden Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, “Uzak Ülkeler Stratejisi paralelinde ihraç pazarlarımızı çeşitlendirip dünyanın dört bir yanından müşteriler almayı hedefliyoruz. Yeni kazandığımız pazarlara yönelik yaptığımız çalışmaların ise meyvelerini toplayacağımıza inanıyoruz. Avrupa’da durgunluğun dengeye gelmesiyle hedef pazarımızdan olan Avrupa Birliği ülkelerinden siparişlerin de artmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB), sektörün 2023 yılı Ocak-Mayıs dönemi ihracat verilerini açıkladı. Demir ve Demir Dışı Metaller Sektörü ihracatı, Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 2 düşüşle 1,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan 2023 Mayıs ayı rakamlarına göre, ihracat yüzde 14,4 artışla 21,6 milyar dolar olarak gerçekleşirken, sanayi sektörleri arasında en çok ihracat yapan 6’ncı sektör olan Demir ve Demir Dışı Metaller sektörünün Ocak-Mayıs dönemi ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 16,4 düşüşle 5,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.

AB ÜLKELERİNE İHRACAT 600 MİLYON DOLARI AŞTI

Sektörünün mayıs ayında genel ihracattan yüzde 5,3 pay aldığını belirten İDDMİB Başkanı Çetin Tecdelioğlu, "Demir ve demir dışı metaller sektörünün 2023 Ocak-Mayıs döneminde birim ihraç fiyatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 2,7 düşüşle kilogram başına 4,62 dolar oldu. Sektörümüzün ihracatı aynı dönemde miktar olarak ise 1,1 milyon ton seviyesine geldi. Sektörümüzün en çok ihracat yaptığı bölge olan Avrupa Birliği ülkelerine ihracatımız, 2023 Mayıs ayı itibarı ile bir önceki seneye göre yüzde 11,1 azalarak 607,9 milyon dolar olarak gerçekleşti. Mayıs ayında sektörün en fazla ihracat gerçekleştirdiği ülkeler arasında 160 milyon dolar ile Almanya ilk sırada yer alırken, 75,5 milyon dolar ile İtalya ikinci sırada, 49 milyon dolar ihracat ile ABD üçüncü sırada yer aldı. Ocak-Mayıs döneminde ise en çok ihracat 747,7 milyon dolar ile Almanya’ya gerçekleşti. İkinci sıradaki İtalya’ya 390,4 milyon dolar, üçüncü sırada yer alan ABD’ye ise 274,7 milyon dolar, dördüncü sıradaki Bulgaristan’a 249,8 milyon dolar ve beşinci sıradaki İngiltere’ye 241,6 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi." değerlendirmesinde bulundu.

ALT SEKTÖR İHRACATINDA ALÜMİNYUM ZİRVEDE

Alt sektör ihracatında Alüminyum ürün grubunun 450,4 milyon dolar ile değer bazında ilk sırada yer aldığını ifade eden Tecdelioğlu, "Alüminyum sektörünü 243,6 milyon dolar ile Metal Eşyalar, 220,9 milyon dolar ile Demir Çelik Mamulleri ve 187,5 milyon dolar ile Bakır Ürün Grupları takip etti.” dedi.

“AB’DEN TALEP ARTIŞI BEKLİYORUZ”

Açıklanan rakamları değerlendiren İDDMİB Başkanı Çetin Tecdelioğlu, “Uzak Ülkeler Stratejisi paralelinde ihraç pazarlarımızı çeşitlendirip dünyanın dört bir yanından müşteriler almayı hedefliyoruz. Yeni kazandığımız pazarlara yönelik yaptığımız çalışmaların ise meyvelerini toplayacağımıza inanıyoruz. Avrupa’da durgunluğun dengeye gelmesiyle hedef pazarımızdan olan Avrupa Birliği ülkelerinden siparişlerin de artmasını bekliyoruz. Ayrıca Suudi Arabistan, Mısır ve Körfez Ülkeleriyle diplomatik iyileştirmelerin hızlanmasıyla ihracatımızın canlılık kazanacağını ümit ediyoruz.” ifadelerinde bulundu.

HEDEF CUMHURİYETİN 100. YILINDA YENİ REKORLAR

Birlik olarak hedefin Cumhuriyet'in 100. yılında yeni bir ihracat rekoruna imza atmak olduğunun altını çizen Tecdelioğlu, "Hedef pazarlara Alım Heyetleri ve UR-GE projeleri ile ticaret heyetleri düzenlemeye, sektörlerimizde geniş katılıma sahip Ambiante, Batimat, Eisenwarenmesse, Interzum gibi prestijli fuarlara milli katılımlar ve info katılımlar düzenlemeye devam ediyor ve daha çok B2B heyetleri gerçekleştirmeye özen gösteriyoruz. Şimdiden 2022’nin aynı aylarına kıyasla 3 katı fazla etkinlik gerçekleştirmiş durumdayız. Ülke olarak çalışmaya ve ihracatçılar olarak da yatırıma devam etmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Yatırımı, dolayısıyla büyümeyi sürdürebilmek için ihracatçının krediye ulaşmasını kolaylaştırmalıyız. Eximbank kredilerini ve yeni kurulan İ.G.E. A.Ş.’nin faaliyetlerini yakından takip ediyor ve Birlik olarak üyelerimize yaptığımız birçok duyuru gibi bu konularda da bilgilendirmeler yaparak, yönlendirmeye çalışıyoruz." dedi.



Diğer Haberler
Hindistan Ticaret Bakanı: Hindistan Merkez Bankası, BAE Merkez Bankası ile rupi-dirhem ticareti konusunda aktif diyalog halinde
TCMB 2 hafta vadeli 400 milyon euro tutarında döviz karşılığı TL swap ihalesi açtı
TCMB 3 ay vadeli 300 milyon dolar tutarında döviz karşılığı TL swap ihalesi açtı
TCMB 2 hafta vadeli 500 milyon dolar tutarında döviz karşılığı TL swap ihalesi açtı
TCMB 3 ay vadeli 600 milyon dolar tutarında döviz karşılığı TL swap ihalesi açtı
Cari işlemler dengesi Ocak-Nisan döneminde -29.73 milyar dolar (Ocak-Mart: -23.59 milyar dolar)-TCMB
Ödemeler dengesinde net hata ve noksan Nisan ayında -3.69 milyar dolar
Ödemeler dengesinde net hata ve noksan Ocak-Nisan döneminde -6.69 milyar dolar
Facebookta Paylaş