DEİK/Olpak: Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi (Afcfta) Anlaşmasıyla Yeni Fırsatlara ve Bölgesel Yatırımlara Odaklanmalıyız

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türk iş dünyasının Afrika kıtasındaki yeni dönem ticaret ve yatırım vizyonunu şekillendirecek raporlardan birine daha imza atmaya hazırlanıyor. Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi (AfCFTA) anlaşmasının ardından kapsamlı bir bölgesel rapor hazırlığını sürdüren DEİK/Türkiye-Afrika İş Konseyleri, ürün ihracatından pazarda değişen dinamiklere, kıtadaki yeni yatırım fırsatlarından atılması gereken stratejik adımlara kadar Türk özel sektörüne Afrika'da rehberlik edecek bir projeksiyon sunacak.
 
DEİK Başkanı Nail Olpak, 1 Ocak 2021'de yürürlüğe giren Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi (AfCFTA) anlaşmasını, Türkiye ile Afrika ülkeleri ticari ilişkileri açısından değerlendirdi.
Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi (AfCFTA) anlaşması ile 1,3 milyar nüfusa sahip ve 3,4 trilyon dolarlık yeni bir serbest ticaret pazarı oluştuğuna dikkat çeken DEİK Başkanı Nail Olpak," AfCFTA anlaşması sadece Afrika Kıtası için değil, dünya ticareti açısından da son derece önemli bir değişim. Afrika içi ticareti yüzde 50 artırması öngörülen, dünya ticaretine 76 milyar dolar ek gelir sağlaması beklenen ve en büyük küresel serbest ticaret bölgesi olma özelliği taşıyan AfCFTA anlaşmasını Türkiye açısından iyi okumalıyız. Afrika ülkelerinin kalkınması, kıta için önemli olduğu kadar elbette dünya için de çok mühim. Bugün dünyadaki işlenmemiş toprakların yüzde 60'ını kapsayan bir coğrafyadan söz ediyoruz. Küresel nüfusun tarım ve gıda ihtiyacını karşılamak üzere, 1 trilyon dolarlık yeni bir üretim gerçekleşecek olması bile aslında bize çok şey söylüyor. Bu bağlamda Afrika kıtasındaki ticarette şeffaflık ve eşitlik ile özellikle sanayi alanındaki yatırımların artmasına da katkıda bulunacak AfCFTA anlaşmasını, Türk iş dünyası açından da memnuniyetle karşılıyoruz. Yeter ki bu yeni dönemin artılarını da eksilerini de doğru analiz edelim ve Afrika'nın bölgedeki sanayileşme ile kalkınma vizyonuna yatırımlarımızla ortak olalım. Türk iş dünyası olarak bu büyük kıtasal pazardaki yeni fırsatları ilk değerlendiren ülkelerden biri olmalıyız. Kazan-kazan ilkesine dayanan yaklaşımımızla, yine her zamanki gibi Afrikalı dostlarımızla ekonomik ve ticari ilişkilerde farkımızı ortaya koyacağımıza inanıyoruz." dedi.
Olpak: "ECOWAS ve COMESA ile STA imzalayarak Afrika'da rekabet gücümüzü artırabiliriz"
DEİK olarak 54 ülkeye sahip Afrika kıtasında 45 İş Konseyi ile faaliyet gösterdiklerini ve etkin ticari diplomasi faaliyetleriyle Türk iş dünyası adına bölgenin nabzını tuttuklarını belirten Olpak, "DEİK/Türkiye-Afrika İş Konseylerimiz ile şimdi de Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi Anlaşması kapsamında özel bir rapor hazırlıyoruz. Özellikle pandemi ile birlikte artan globalleşmeden glokalleşmeye geçiş trendinin önemini hep vurguladık ve biz aslında bu paradigma değişiminin Afrika'ya da yansıyacağını 2019 sonundan beri biliyorduk. Bu anlaşmanın Afrika ile ticaret yapan ya da iş yapmayı hedefleyen Türk iş insanlarımıza, pozitif ya da negatif etkileri olması çok doğal. Ancak biz bardağın dolu tarafına bakmalı, Afrika'daki ticaret ve yatırım ortamında ayrıcalıklı konuma gelmek için çalışmalıyız. Yeni Serbest Ticaret Anlaşmaları ile Türk özel sektörünün Afrika'daki rekabet gücünü artırmamız gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye'nin Afrika ülkelerinden Tunus, Fas, Mısır ve Morityus ile halihazırda yürürlükte olan STA'ları var. Afrika Bölgesel Ekonomik oluşumları ECOWAS ve COMESA ile de yeni STA'lar imzalayarak, Afrika'da serbest ticaret imkanı bulacağımız ülke sayısını artırmamız gerekiyor. Ticaret Bakanlığımızın Afrika özelinde atacağı stratejik adımlar ve stratejik öneme sahip Afrika ülkelerinde kurulması planlanan lojistik merkezleri de Türk iş dünyasına yeni kazanımlar sunacak. Biz de DEİK olarak, hazırladığımız bu rapor ile Türk özel sektörünün Afrika'daki yol haritasına ışık tutmaya çalışacağız. AfCFTA anlaşması sonrası, Afrika ülkeleri ile daha fazla iş yapmak isteyen iş insanlarımıza doğrudan yatırım, üçüncü ülkelerle iş birliği, hedef sektörler, devlet projeleri ve stratejik ürünler gibi dış ticaretin her alanında rehberlik edecek bir rapor yayınlayacağız." diye konuştu.



Diğer Haberler
NORVEÇ'TE KONUT FİYATLARI ARALIK'TA AYLIK %+0.8, YILLIK %+8.7
ÇİN MERKEZ BANKASI: DÖVİZ PİYASASINDA DÜZENSİZ DALGALANMALARI ÖNLEYECEĞİZ
İNGİLTERE'DE YENİ ARAÇ SATIŞLARI ARALIK'TA YILLIK %-10.9 (ÖNCEKİ: %-27.4)
ÇİN DÖVİZ PİYASASI OTORİTESİ: DÖVİZ PİYASASINDA DÜZENSİZ DALGALANMALARDAN KAÇINACAĞIZ
ÇİN MERKEZ BANKASI: MEVDUAT FAİZİ LİBERALİZAYONU DESTEKLENECEK
ÇİN MERKEZ BANKASII: LPR REFORMU DERİNLEŞTİRİLECEK
ÇİN DÖVİZ PİYASASI OTORİTESİ: PİYASA BEKLENTİLERİ VE MAKRO İHTİYATİ YÖNETİMİ HIZLANDIRACAĞIZ
ÇİN MERKEZ BANKASI: 2021 YILINDA İHTİYATLI PARA POLİTİKASI ESNEKİ, HEDEFLİ VE UYGUN OLACAK
ÇİN MERKEZ BANKASI: İSTİKRARLI VE GÜVENLİ TARZDA YUANIN ULUSLARARASILAŞTIRILMASINI İLERİ TAŞIYACAĞIZ
ÇİN MERKEZ BANKASI : MAKRO İHTİYATİ YÖNETİM İÇİNE BÜYÜK MALİ AKTİVİTELER , MALİ KURUMLAR , MALİ PİYASA VE ALTYAPI EKLEYECEĞİZ
Facebookta Paylaş