DEİK, TÜSİAD ve Çinsiad; Türkiye'de faaliyeti bulunan Çinli firmalarla iş dünyası buluşmasını gerçekleştirdi

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
 
  DEİK, TÜSİAD ve ÇİNSİAD iş birliğinde düzenlenen Türkiye-Çin İş Dünyası Buluşması, DEİK/Türkiye-Çin İş Konseyi ve TÜSİAD Çin Çalışma Grubu Başkanı Korhan Kurdoğlu, Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolos Yardımcısı Shang Jian, ÇİNSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Zhou Yanquan, T.C. Ticaret Bakanlığı Asya ve Pasifik Ülkeleri Daire Başkanı Çağatay Özden ve iki ülke iş insanlarının katılımlarıyla 18 Aralık 2024 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirildi. Türkiye'de faaliyeti bulunan Çinli firmaların katıldığı etkinlikte, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler ile enerji/madencilik, teknoloji ve inovasyon, gıda, sanayi, telekom, hava yolu ve ulaştırma, lojistik, turizm, e-ticaret, dijitalleşme alanlarındaki iş birliği fırsatları değerlendirildi.
 
Kurdoğlu: "Çin, Türkiye'nin üçüncü en büyük ticaret ortağıdır"
 
DEİK/Türkiye-Çin İş Konseyi ve TÜSİAD Çin Çalışma Grubu Başkanı Korhan Kurdoğlu, "Türkiye ve Çin, derin kültürel ve tarihi birikime sahip iki büyük medeniyet olarak, tarih boyunca yakın ilişki içinde olmuşlardır. İki ülke, bugün de asırlar öncesine dayanan köklü ekonomik ve ticari ilişkilerini, biz iş insanlarının da katkılarıyla geliştirerek sürdürmektedir" dedi. DEİK ve TÜSİAD'ın Çin ile çok uzun yıllara dayanan güçlü bağları bulunduğunu aktaran Kurdoğlu, "Çin'in farklı eyaletlerine iş geliştirme ziyaretleri gerçekleştirdik, heyetler ağırladık. Çin Konferansları düzenledik, Çin ile ekonomik ilişkilerimizin geliştirilmesi konusunda raporlar yayınladık. Türkiye ve Çin ilişkilerinin bugün ulaştığı düzeyi rakamlardan da okumak mümkündür. Çin, Asya'daki en büyük, dünyada ise üçüncü en büyük ticaret ortağımız konumundadır. Çin'in Türkiye'deki yatırım stoku 1 milyar doların üzerine çıktı. 1200'ü aşkın Çinli firma Türkiye'de, 100 kadar firmamız da Çin'de faaliyetlerini sürdürüyor. Çinli şirketlerin, özellikle katma değeri yüksek sektörlerde, Türkiye'ye daha fazla yatırım yapmalarını memnuniyetle karşılıyoruz. Türk ve Çinli şirketler arasında kurulacak ortaklıkların bu gelişmeyi hızlandıracağına inanıyoruz. Önümüzdeki dönemde, Çin ile daha "dengeli" ekonomik ilişkiler geliştirmeyi ve daha güçlü bir iş birliği içinde olmayı umut ediyoruz. Türkiye ayrıca Çin'in "Kuşak ve Yol" girişimini desteklemekte ve bu girişimle uyumlu olan Orta Koridor projesiyle Avrupa ve Asya arasındaki ticaret ve altyapı bağlantılarını güçlendirmeyi hedeflemektedir" dedi.
 
Jian: "Çin ve Türkiye güçlü iş birliği potansiyeline sahiptir"
 
Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolos Yardımcısı Shang Jian, "Bugünkü toplantının teması "Stratejik Ortaklığı Teşvik Etmek, Sürdürülebilir Kalkınmayı Gerçekleştirmek", mevcut gündemle tamamen uyumludur. Çin İstanbul Başkonsolosluğu, Çin ile Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesine ve iş insanlarının karşılıklı seyahatlerine büyük önem ve destek vermektedir. Bu yılın başından beri Başkonsolosluğumuz, DEİK ve diğer kuruluşlarla beraber "Çin'deki fırsat dünyası" ve "Kazan kazan anlayışıyla dışa açılan Çin" gibi ekonomik ve ticari etkinlikler düzenleyerek, Türkiye'deki iş dünyasına Çin'in ekonomik gelişimini ve iki ülke iş birliği fırsatlarını tanıtıp Türk iş dünyasının ikili ekonomik ve ticari iş birliğini teşvik etme konusundaki güvenini güçlendirmişti. Çin ve Türkiye güçlü ekonomik tamamlayıcılıklara ve büyük bir iş birliği potansiyeline sahiptir. DEİK, TÜSİAD ve ÇİNSİAD ile birlikte çalışarak iki ülke liderleri arasında varılan mutabakatı uygulamaya, ekonomik ve ticari alanlarda iş birliğini derinleştirmeye ve iki ülke halklarının refahını daha da arttırmak amacıyla "Kuşak ve Yol" ile Türkiye'nin "Orta Koridor" girişimlerini bağlamaya teşvik etmeye devam edeceğiz" dedi.
 
 
Yanquan: "Ticaret hacminin 5 yıl içerisinde 2 katına çıkabileceğine inanıyorum"
 
ÇİNSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Zhou Yanquan, "Türkiye ile iş birliği potansiyeli açısından öne çıkan bazı sektörlere bakmak gerekirse, savunma sanayinde Türkiye çok güçlü bir ekosistem oluşturmuş ve inanılmaz gelişmeler kaydediliyor. Türkiye'nin mütehahhitlik alanında Çin'e göre 5 kat daha başarılı olduğunu düşünüyorum. Bu konuda daha çok iş birliği fırsatı oluşturmak isteriz. Turizm ve otelcilik alanında da Çin'in Türkiye'den öğrenecek şeyleri olduğunu düşünüyorum. Çin'de yapay zeka ve inovasyon en önemli iki kelimedir. Türk iş dünyasının önde gelen iş insanları da bunun farkına varıyor. E-ticaret de yine başarılı iş birlikleri için bir başka alandır. Lojistik sektöründe ise verimliliği artırmak anahtar kelimedir. Çin'in bu konuda başarılı tecrübeleri bulunuyor. İkili ticaret hacmimiz 50 milyar dolar civarındadır; ama 5 yıl içerisinde 2 katına çıkabileceğine inanıyorum. Türkiye'nin ara malı ithalatı burada ürüne dönüşerek tekrar satılıyor. İkili ticarette ticaret açığına bakmanın yanında işlenen ürünlerin ihracata nasıl dönüştüğüne de bakılmalıdır. Bu bakımdan daha fazla kaynak yaratılabilir" dedi.
 
Özden: "Çin'in yurt dışı yatırımlarında Türkiye'nin payı düşük ve burada önemli bir potansiyel var"
 
T.C. Ticaret Bakanlığı Asya ve Pasifik Ülkeleri Daire Başkanı Çağatay Özden ise, ikili ticaret ve iş birliği alanlarını aktardığı sunumunda, Türkiye- Çin ticaret hacmi ve sektörel kırılımlarına değindi. Çinli firmaların Türkiye'ye neden yatırım yapmalarında fayda olduğunu aktaran Özden, Çin'in yurt dışı yatırımlarında Türkiye'nin payının düşük olduğunu ve burada önemli bir potansiyel olduğunun altını çizdi. Özden, son bir yılda Türkiye'ye gelen Çinli firma sayısının bundan önceki tüm yıllardan çok daha fazla olduğunu ve Çin'den gelen yatırımların hızlanarak artacağını belirtti.
 
Sürdürülebilir Büyüme İçin Stratejik Ortaklıkların Güçlendirilmesi Sunumları
 
TÜSİAD Çin Çalışma Grubu Üyesi, DEİK/Türkiye-Çin İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi & Ata Holding Koordinatörü Tuncer Köklü moderatörlüğünde "Sürdürülebilir Büyüme için Stratejik Ortaklıkların Güçlendirilmesi" teması altında sunumlar yapıldı. Bu çerçevede, Huawei Türkiye Halkla İlişkiler Müdürü Chen Yilei, China Southern Airlines Türkiye Genel Müdürü Xu Jiafeng, BEKO Strateji, Dijital ve Amerika Bölgesi'nden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Utku Barış Pazar, ICBC Türkiye Bank Uluslararası İşlemler Bölümü Yönetici Direktörü Junchi He, Trendyol İcra Kurulu Üyesi Ozan Acar, Eren Enerji CEO'su Ömer Buğer, Covec Central & West Asia Company Genel Müdür Yardımcısı Yamin Bu, ATA Bridge Genel Müdürü Gürhan Günal, HIKVision Türkiye Satış Müdürü Ma Lin, China Telecom Türkiye Baş Temsilcisi Aiti Te, State Grid Türkiye Baş Temsilcisi Yan Feng, Ouya Travel International CEO'su Lidan Mao, Harbin Electric International Türkiye Baş Temsilcisi Sheng Pan, Xuzhou Construction Machinery Group Genel Müdür Yardımcısı Liting Jin, He Chuang Dış Ticaret ve Teknoloji Genel Müdürü Geng Tong Hui, Lichong Law Firm Lideri Li Jianyu öncelik ve iş birliği açısından perkspektiflerini paylaştılar.
 
Etkinliğin sponsorları ise, TFI Tab Food Investments ve Ata Bridge oldu.
 



Diğer Haberler
Çin'de Şanghay Bileşik endeksi %0.1 artışla 3398,08 puandan kapandı
Gelecek 12 aylık dönemde enflasyonun düşeceğini bekleyen hanehalkı oranı 26.3% (Önceki: 26.3%) - TCMB Sektörel Enflasyon Beklentileri
Merkez Bankası'nca açıklanan rezerv verilerine göre bugün piyasa 1983873,9 milyon TL artıda
Merkez Bankası'nca açıklanan verilere göre bankaların serbest depoları toplamı 1279881,5 milyon TL
Aralık ayında 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentileri piyasa katılımcıları için 27.1 % (Önceki: 27.2%) - TCMB Sektörel Enflasyon Beklentileri
Facebookta Paylaş