DEİK Başkanı Olpak: 2020 büyümesi gelecek için pozitif sinyal verdi


Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2020 yılı dördüncü çeyrek büyüme rakamları ile ilgili yazılı bir değerlendirme yaptı.
Olpak değerlendirmesinde şunları ifade etti:
“Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi, herkesin planlarını alt üst etti. Sürecin başında endişeliydik çünkü çok belirsizlik vardı. Ama dönüp baktığımızda endişelerin bir kısmı hala devam etse de, çok hızlı bir adaptasyonla ekonomimizi ayakta tutmanın yollarını aradığımızı ve koşulların elverdiği ölçüde de başarı sağladığımızı görüyoruz.
Elbette etkilendik ve salgın nedeniyle olumsuzluklar yaşadık. Ama bunun yanı sıra, salgına rağmen sanayide yükselen potansiyelimizin, yerli üretim gücümüzün ve sürece hızla adapte olma kabiliyetimizin önemini bir kez daha gördük.
2020 içinde yaptığımız açıklamalarda, 2020 yılını bazı kuruluşların eksi yüzde 5 tahminine rağmen yüzde 1’in üzerinde pozitif bir büyümeyle kapatmayı beklediğimizi söylemiştik. Bugün açıklanan 2020 yılı büyüme verileri pandemiye rağmen büyüdüğümüzü ortaya koydu.
Pandemi sürecinde büyüyen nadir ülkelerden biri olduk. Yıllık büyümemiz yüzde 1,8 oldu. 2020 yılı son çeyrek büyümemiz de yüzde 5,9 oldu.
2020 yılının tamamına bakıldığında GSYH bileşenleri açısından en hızlı artış yatırımlar tarafında yaşandı. Buna göre yatırımlar yüzde 6,5 büyüdü. Yatırımların büyümesi, tarım ve sanayi sektöründe büyüme son derece önemli ve sevindirici. Makine ve teçhizat yatırımlarında 2020'de yıllık büyüme yüzde 21'i aştı.
2020'nin son çeyreğinde ise makine ve teçhizat yatırımları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 38,7 arttı. Makine ve teçhizat yatırım harcamaları yıllık artışı %38,7 ile son 9,5 yılın en yüksek seviyesinde kaydedildi ve gelecek dönem üretim faaliyetleri için pozitif sinyal verdi.Elbette her şey toz pembe değil. Küçük esnaf ve hizmetler sektörü başta olmak üzere, turizm, eğitim, ulaşım, lojistik ve inşaat sektöründe sorunlar var. Özellikle geniş kesimleri etkileyen sektörlere odaklı çözüm ve desteklere devam etmemiz gerekiyor.
2021 yılı ülkemiz ekonomisi için beklentilerimizi değerlendirecek olursak; dengeli iç talep ve güçlü dış talep katkısıyla büyümenin 2021 yılında iyi bir sıçrama yapması beklenmektedir. Bu çerçevede 2021 yılı büyümesinin dünya çapında olağanüstü bir gelişme yaşanmazsa yüzde 5 seviyesinin üstünde olabileceğini öngörüyorum.
Ekonomik aktivite üzerindeki en büyük risk hiç kuşkusuz salgının seyri ve buna ilişkin alınan tedbirler olacak. 2020’nin son ayında aşı ile ilgili umutların artmış olması, 2021 yılına daha olumlu bakmamızı sağlıyor.”



Diğer Haberler
FED/BARKİN: TAHVİL GETİRİLERİ SALGIN ÖNCESİ SEVİYELERDEN ANLAMLI BİR ŞEKİLDE DÜŞÜK KALMAYA DEVAM EDİYOR
FED/BARKİN: ENFLASYON ZAMAN İÇİNDE FED HEDEFİNE DOĞRU HAREKETLENECEK
FED/BARKİN: EKONOMİK GÖRÜNÜM DÜZELDİKÇE GETİRİLERİN ARTTIĞINI GÖRMEZSEK HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRARIM
FED/BARKİN: GELECEKTEKİ ENFLASYON VERİLERİ MUHTEMELEN DEĞİŞKEN OLABİLİR
FED/BARKİN: ABD EKONOMİSİ İÇİN SAĞLIKLI BİR İİLKBAHAR VE YAZ BEKLİYORUM
FED/BARKİN: TAHVİL GETİRİLERİNDEKİ ARTIŞIN EKONOMİYİ SINIRLAMASINI BEKLEMİYORUM
KRİPTO PARALARLA İLGİLİ DÜNYA GENELİNDE OLUSAN KAYGILARI BİZ DE PAYLASIYORUZ - HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI
KONUYA İLİSKİN GELİSMELER VE ÜLKEMİZDEKİ DURUM, BAKANLIGIMIZ TARAFINDAN YAKINDAN TAKİP EDİLMEKTEDİR - HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI
BU ÇERÇEVEDE BAKAN YARDIMCIMIZ BASKANLIGINDA; MERKEZ BANKASI, BDDK, SPK VE İLGİLİ DİGER KURUMLARLA İSBİRLİGİ HALİNDE ÇALISMALAR YÜRÜTÜLMEKTEDİR- HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI
FRANSA'DA YENİ ARAÇ KAYITLARI ŞUBAT'TA YILLIK %-20.9 (ÖNCEKİ: %-5.8)
Facebookta Paylaş